Skip to main content
Luchtfoto van Marstrand
Westkust
Marstrand ligt aan de westkust van Zweden.
Foto credit: Per Pixel Petersson/imagebank.sweden.se

5x de leukste kustplaatsjes in Bohuslän

De iconische kust van West-Zweden herbergt niet alleen heel veel natuur waar je je alleen op de wereld waant, maar ook veel bruisende dorpjes om heerlijk te flaneren over de steiger of te genieten vanaf een terrasje. We zetten er een paar in de schijnwerpers:

1. Smögen

Het levendige Smögen heeft een grote aantrekkingskracht op bezoekers in de zomermaanden. De lange Smögenbryggan (loopsteiger) langs het water is de 'grande boulevard' van het dorp. Wandel vooral door tot het einde, waar je de bekende gekleurde pakhuisjes vindt. Vanuit Smögen zijn er diverse leuke dagtrips te maken naar de nabijgelegen eilanden of stap op bij een vissersboot en zorg voor de 'catch of the day'.

2. Marstrand

Over flaneren gesproken. Dat kan in Marstrand optimaal. Aan het uiterste westpuntje van de archipel vind je deze heerlijke badplaats, die bereikbaar is via een paar minuten durend ferry tochtje. Marstrand is een tikkie mondain door de veelal prachtige zeiljachten die er afgemeerd liggen, maar ook knus en authentiek. Wandel langs de kade en klim een stuk via de kleine straatjes naar het Carlstens fort omhoog. Vanuit hier heb je een grandioos uitzicht over de archipel en aangrenzende open zee.

3. Fjällbacka

Fjällbacka is een lieflijk vissersdorpje en bekend om zijn zachte en gebeeldhouwde granieten rotsen, schilderachtige haventje en bedrijvige bootcultuur. En natuurlijk is Fjällbäcka bekend geworden door de crime boeken van bestsellerauteur Camila Läckberg. Je kunt hier de beste zeevis van Europa eten, een drijvende sauna nemen en je in een kuuroord onderdompelen in een bad van zeewier. 

4. Fiskebäckskil

Fiskebäckskil ligt op het eiland Skaftö. Dit prachtige plaatsje kent een lange en rijke visserijgeschiedenis en is bekend om de haringvangst. Tegenwoordig is het dorp een mooie mix tussen enerzijds de eenvoudige en pittoreske boothuizen aan het water en de grandeur van de prachtige landhuizen heuvelopwaarts. Hiertussen vind je een veelheid aan lieflijke wandelpaadjes en straatjes om lekker rond te struinen. Ga zwemmen bij het populaire strand Bökevik, eet een vers visje bij Brygghuset of bezoek het zomerhuis van wijlen kunstenaar Carl Wilhemson. 

5. Mollösund

Mollösund ligt op het eiland Orust en hier vind je nog veel terug van de historische bedrijvigheid van de visserscultuur. In vroegere tijden was dit dorp een van de belangrijkste visserscentra van Bohuslän. Tegenwoordig geniet je er vooral van relaxte sfeer, het heerlijke seafood en de vele mogelijkheden om de archipel vanaf het water te ontdekken.

1 / 3

Fishing huts

De gekleurde huisjes van Smögen

Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se

/ 3
Fishing huts

Fishing huts

Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se

Two people are hiking along the hills above Fjällbacka and the west coast archipelago in the background.

Fjällbacka in West Sweden

Foto: Roger Borgelid/westsweden.com

Lobster

Lobster

Foto: Fredrik Broman/imagebank.sweden.se