Skip to main content
A table set with waffles, dessert and coffee.
Waffle
March 25 is Waffle Day in Sweden. This date used to be all about the Feast of the Annunciation of the Blessed Virgin, but today it's mostly about waffles.
Foto credit: Mikaela Vázquez Rico/imagebank.sweden.se

Wafeldag

Nóg zo'n feestdag die helemaal gewijd is aan een lekkernij: Wafel Dag. Geen probleem, we vieren dit soort heerlijke feestdagen met liefde mee. Deze traditie spreekt voor zich. Het omvat wafels, heerlijke jam, of 'sylt' in het Zweeds, en wat slagroom. En als je het echt als een Zweed wilt doen, kun je ze het beste nuttigen in een gezellige 'våffelstuga' na een dag vol buitenavonturen.

Wafels worden in Zweden het hele jaar door gegeten, maar ze zijn vooral populair op 25 maart, wanneer we wafeldag ('Våffeldagen') vieren. Zweedse wafels zijn platter dan de bekendere Brusselse of Luikse wafels en worden meestal gemaakt in een speciaal wafelijzer dat de klassieke hartvorm creëert.

Maar genieten van wafels in Zweden is meer dan alleen een specifieke dag. Overal in het land, vooral in skigebieden en in de buurt van langlaufloipes of populaire bezienswaardigheden, vind je charmante 'våffelstugor' (wafelhuisjes). Deze gezellige plekjes zijn vaak gevestigd in traditionele houten hutten en serveren gouden, knapperige wafels voor hongerige avonturiers. Sommige zijn alleen open in de winter, waardoor ze de perfecte stop zijn na een dag vol buitenactiviteiten in de sneeuw. Andere zijn in de zomer geopend en bieden een heerlijke onderbreking voor wandelaars en natuurliefhebbers.

Welk seizoen je ook bezoekt, binnenstappen in een 'våffelstuga' voelt alsof je terug in de tijd stapt - een nostalgische, heerlijke ervaring die elke foodie die Zweden bezoekt zou moeten proberen.

Zweden zijn grote zoetekauwen. En dat vieren ze. Verschillende lekkernijen hebben hun eigen nationale feestdag. Op 25 maart is dat Våffeldagen, de dag van de wafel. Zweedse wafels zijn platter dan de meer bekende Belgische wafel en worden gewoonlijk gemaakt in een speciaal hartvormig wafelijzer.

Wat je ervoor nodig hebt, spreekt voor zich: wafels, heerlijke jam ('sylt' in het Zweeds) en een beetje (ongezoete) slagroom. 

Recept voor wafels

Ingrediënten

  • 295 ml bruisend water
  • 180g bloem*
  • 200 ml slagroom
  • 75 gram boter
  • 1,5 tl bakpoeder
  • boter voor de wafelmaker

Toppings naar keuze

  • slagroom
  • Jam

Zo maak je het

Meng de bloem en het bakpoeder in een kom. Giet het water erbij en meng tot een gladde, stevige massa. Voeg hier de gesmolten boter aan toe. Klop de slagroom stijf en spatel hem door het beslag. Bak in een heet wafelijzer 4 tot 6 eetlepels beslag tot een goudbruine wafel (ongeveer 2 minuten).

Vegan wafels maak je eenvoudig door zuivelproducten te vervangen door vegan alternatieven.

1 / 2

Wafels maken bij The Edible Country in Nyköping

The Edible Country is een doe-het-zelf gastronomisch restaurant waar de bezoekers hun eigen voedsel zoeken en koken in de Zweedse natuur.

Foto: Tomas Kihlman

/ 2
Close-up van een wafel die boven open vuur bakt.

Wafels maken bij The Edible Country in Nyköping

Foto: Tomas Kihlman

Op een houten tafel die in het blauw geschilderd is staan twee borden met Zweedse hartvormige wafels met slagroom en jam op.

Wafels

Foto: Moa Karlberg/imagebank.sweden.se

Wanneer is het wafeldag?

Våffeldagen is altijd op 25 maart.

Waar vier je våffeldagen?

In cafés, restaurants en thuis.

Hoe doe je het als een local?

Er is geen truc. Je eet het gewoon. Bij de koffie. Er wordt niets gedaan in Zweden zonder koffie. En zeker niet wafels eten.

Hoe zeg je 'våffla' en 'våffeldag'?

Zo spreek je våffla uit: [ˈvɔ́ fla] en zo spreek je våffeldag uit: [ˈvɔ́ fɛlˈdɑː́ g].

Waarom vieren de Zweden "våffeldagen"?

Een nationale wafeldag, waar komt dat nu vandaan? De wafeldag is vermoedelijk per ongeluk ontstaan. In de christelijke religie is 25 maart de dag waarop de aartsengel Gabriël naar de aarde kwam en Maria vertelde dat zij over 9 maanden Gods zoon ter wereld zou brengen. Nu zijn de Zweden niet zo heel religieus. De naam van deze dag, Vårfrudagen, werd in de loop van de tijd, bewust of onbewust, verbasterd tot Våffledagen. Het lijkt inderdaad wel een beetje op elkaar…