'Julbord', het ultieme kerst-smörgåsbord
Alleen al het woord 'julbord", dat 'kersttafel' betekent, brengt de Zweden in kerststemming. Dit buffet is te lekker om maar één keer per jaar te eten, daarom wordt het ook vaak aangeboden tijdens kerstfeestjes op het werk. Maar het julbord waarvoor de verwachtingen het hoogst gespannen zijn, komt op kerstavond op tafel, wanneer gezinnen zich verzamelen rond het uitgebreide buffet.
Het pronkstuk is de kerstham ('julskinka'). De ham is gekookt en gepaneerd en wordt in zijn geheel gepresenteerd en vervolgens in plakken gesneden en koud gegeten, vaak met een klodder mosterd. Andere lekkernijen die niet mogen ontbreken en waarvan een aantal een paar eeuwen geleden in Zweedse huishoudens als luxe werden beschouwd, zijn Zweedse gehaktballen ('köttbullar'), gemarineerde zalm ('gravlax'), spareribs, cocktailworstjes ('prinskorv'), aardappelen, bietensalade ('rödbetssallad') en verschillende soorten ingelegde haring ('sill'). De meeste Zweden maken hun eigen haring: ze kopen gepekelde haring en voegen er kruiden en sauzen aan toe.
Een relatief nieuwe toevoeging, die sinds de jaren 1940 op tafel kwam, is 'Janssons verleiding’ ('Janssons frestelse'), een gratin van julienne-aardappelen, uien, ansjovis en room. En nog moderner is dat het julbord van vandaag de dag steeds meer plantaardige opties bevat, zoals veggie ('vego') versies van gehaktballen en ham.