Skip to main content
Een luchtfoto van de stad Visby tijdens de zomer.
Visby, Gotland
De prachtige stad Visby staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.
Foto credit: Olof Segerberg/Destination Gotland

Visby - een Zweedse sprookjesstad op het eiland Gotland

Vraag een willekeurige Zweed naar Visby en hij of zij zal gaan glimlachen. Je zult niet snel iemand vinden die niet dol is op deze betoverende middeleeuwse stad op het eiland Gotland, ten oosten van het Zweedse vasteland.

Of je nu op zoek bent naar geschiedenis, natuur, cultuur, lekker eten of gewoon wilt ontspannen op het strand: de stad Visby heeft het allemaal. Deze sprookjesachtige stad gelegen op het eiland Gotland in de Oostzee, is een nationale schat. De stad staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en wordt geroemd om 'een uitzonderlijke universele waarde'.

Deze goed bewaarde middeleeuwse Hanzestad dateert uit de 12e eeuw en bevat verschillende opmerkelijke kerkruïnes uit die tijd, zoals de ruïnes van St. Clemens, St. Nicolai en Drotten, evenals de kerkruïne St. Karin met haar hoge bogen. Visby heeft ook verschillende historische kerken, waaronder de Sankta Maria kathedraal die aan het eind van de 12e eeuw werd gebouwd.

Visby heeft tevens een goed bewaarde 3,5 kilometer lange middeleeuwse ommuring en veel van de oorspronkelijke torens uit de jaren 1200 zijn nog intact. De muur omringt het centrum van Visby en werd oorspronkelijk gebouwd ter bescherming tegen zowel buitenlandse vijanden als Zweedse aanvallers van het platteland.

1 / 6

De stadsmuur van Visby

'Ringmuren' (de stadsmuur van Visby) strekt zich uit over 3,5 kilometer.

Foto: Patrick Hansson/Destination Gotland

/ 6
Een stenen muur met torens en poorten.

De stadsmuur van Visby

Foto: Patrick Hansson/Destination Gotland

Oude zilveren en gouden munten en sieraden op een zwarte ondergrond.

Gotland Museum

Foto: Gotlands Museum

Een man en twee vrouwen slenteren door een kleine geplaveide straat in Visby. Bloemen groeien voor de oude huizen.

Wandelen in Visby

Foto: Tina Axelsson/imagebank.sweden.se

Een smal straatje met witte huisjes met rode details op de voorgrond en gele huisjes en bomen op de achtergrond.

Visby, Gotland

Foto: Rodrigo Rivas Ruiz/imagebank.sweden.se

Een geel houten huisje met roze biesjes gebaseerd op het boek van Pippi Langkous.

Kneippbyn Resort, Gotland

Foto: Kneippbyn Resort

De ingang van een kerkruïne.

St Nicolai, Gotland

Foto: Sofia Cassis/Region Gotland

De cultuur van Visby: van Vikingen tot Pippi Langkous

In de straten van Visby staan meer dan 200 gebouwen en huizen die dateren van ergens tussen de 12e en 14e eeuw. De Fornsalen (hal van oudheden) van het Gotland Museum bevat een aantal archeologische vondsten uit de tijd van de Vikingen en in de schatkamer van het museum ligt de grootste zilverschat van Europa: 67 kilo aan arm-en enkelbanden en 14.000 munten. Als je dit museum bezoekt, krijg je meer inzicht in de lange en fascinerende geschiedenis van de stad. Wil je nog meer kennis opdoen? Boek dan een rondleiding met een van de deskundige gidsen van het museum en bezoek een paar ruïnes die gewoonlijk niet toegankelijk zijn voor het publiek.

De geliefde Pippi Langkous-films werden opgenomen in de smalle straatjes van Visby en de originele Villa Kakelbont ligt net buiten de stad, bij Kneippbyn Resort. Een ander adres dat zowel bij Pippi-fans als Instagrammers in de smaak valt, is Fiskargränd. Het pittoreske steegje met kasseien en klimrozen is waarschijnlijk de meest gefotografeerde straat in Visby vandaag de dag. Wil je Visby nog beter verkennen in de voetsporen van Pippi Langkous? Haal dan een gratis kaart met alle Pippi-locaties in het lokale VVV-kantoor.

Met zijn natuurlijke schoonheid en oude geschiedenis is Gotland een mystieke en inspirerende plek om in te wonen. Het is niet verwonderlijk dat de plek veel kunstenaars aantrekt. Hun handwerk wordt verkocht in de plaatselijke winkels van Visby. Gotland staat vooral bekend om zijn prachtige keramiek en wollen artikelen. De grijze, wollen lamsvellen van lokale schapen zijn lekker warm en sieren veel Scandinavische huizen.

1 / 4

Södra Hällarna, Gotland

Gotland is het grootste eiland van Zweden en is in de zomer een populaire bestemming.

Foto: Olof Segerberg/Destination Gotland

/ 4
De kustlijn van Gotland in de zomer.

Södra Hällarna, Gotland

Foto: Olof Segerberg/Destination Gotland

Een kustlijn in de zomer.

Högklint, Gotland

Foto: Patrick Hansson/Destination Gotland

Een strand met wit zand in de zomer.

Tofta Strand, Gotland

Foto: Sofia Cassis/Region Gotland

Een zeilboot in de oceaan voor de kust van Gotland.

Zeilen buiten Gotland

Foto: Tuukka Ervasti/imagebank.sweden.se

Prachtige tuinen en dagtochten in de buitenlucht

Naast zijn lange geschiedenis en fascinerende ruïnes staat Visby ook bekend om zijn tuinen, met name de overvloed aan rozen die hier in de zonnige zomermaanden bloeien. Naast de rozen en de overvolle bloembakken in de kronkelende, geplaveide straatjes van Visby is er ook een verzameling rozen in de botanische tuin van 2,5 hectare die dateert uit 1855. Er gedijen ook veel exotische bomen en planten in het milde klimaat van Gotland. De tuinen, inclusief een kruidentuin en een Gazebo Garden (een open paviljoen), zijn gratis toegankelijk.

Er is een zwemsteiger bij de promenade in het centrum van Visby, evenals vier stranden op slechts vijf kilometer afstand. Zin om de omgeving wat verder te ontdekken? Ga dan naar het populaire Tofta-strand op 20 kilometer ten zuiden van Visby. Hoewel Gotland het grootste eiland van Zweden is, zijn de afstanden kort en het landschap overwegend vlak, waardoor Visby ideaal is om lekker te fietsen.

Een wandeling naar Högklint, zeven kilometer ten zuiden van Visby, biedt niet alleen prachtige uitzichten over de stad, maar je kunt er ook het prachtige natuurgebied Södra Hällarna verkennen, met steile kliffen en grotten, een klimop-bos en rotsstranden.

Bezoek voor meer wandel-, fiets- en zwemtips rond het eiland onze Gotland bestemmingsgids.

Twee witte tenten naast twee bomen net buiten de stadsmuur van Visby. Twee mensen in middeleeuwse kleding en een paard staan naast een van de tenten.
Middeleeuwse week op Gotland
In augustus is er elke zomer een groots middeleeuws festival op Gotland, met middeleeuwse muziek, theater, markten, ambachten, toernooien, lezingen en cursussen.
Foto: Anna Sundström

Grote evenementen in Visby

  • Almedalsveckan (Almedalenweek): Zweedse politieke partijen, journalisten, invloedrijke mensen en gewone stervelingen komen in Visby bijeen om over politiek te discussiëren en seminars, toespraken en andere politieke activiteiten bij te wonen, evenals enkele feestelijke evenementen. De Almedalenweek vindt altijd plaats in week 27.
  • Medeltidsveckan (Middeleeuwse week): elke zomer in week 32 keren de middeleeuwen terug naar Gotland en de eens zo machtige Hanzestad Visby. Meer dan 40.000 bezoekers hullen zich in kostuums en recreëren het leven in de middeleeuwen aan de hand van theater, markten, kunstnijverheid, torenspelen en muziek. Het is het grootste middeleeuwse festival van Noord-Europa en een levendige ervaring voor bezoekers van alle leeftijden.
  • Gotlands Tryffelfestival (Truffelfestival) staat in het teken van de Gotlandse truffel en vindt plaats van 17 tot 19 november 2023. Bezoekers kunnen truffelseminars, een truffelmarkt, truffeljachten, een truffelceremonie en speciale truffelmenu's in vele restaurants in Visby verwachten.

Van saffraanpannenkoekjes tot truffels

Hoewel Visby op zijn levendigst is in de lente- en zomermaanden, is er op elk moment van het jaar genoeg te doen, en vergeet ook zeker niet een bezoek te brengen aan de vele uitstekende restaurants, bars en gezellige cafés. Net als in de rest van Zweden is 'fika' ook hier een populair tijdverdrijf. Gotland heeft zijn eigen brouwsels van koffie en thee die worden geserveerd met heerlijke zelfgemaakte lekkernijen, zoals de traditionele saffraanpannenkoek van het eiland met bessen en room.

Dit zijn een aantal opmerkelijke cafés:

  • Själsö bageri: een ambachtelijke bakkerij een paar kilometer buiten Visby met op stenen gebakken zuurdesembrood en heerlijke kaneelbroodjes. Ze hebben ook een foodtruck in Östercentrum in het centrum van Visby.
  • Café Amalia: een schattig café dat al lange tijd populair is bij de plaatselijke bevolking. Serveert de hele dag gezond en zelfgemaakt ontbijt, versierd met eetbare bloemen.
  • Ett rum för resande: een klein en gezellig café dat vooral gewaardeerd wordt om de zelfgemaakte pasta en de lange openingstijden het hele jaar door.
  • S:t Hans: een juweeltje voor de zomer, want dit tuincafé is idyllisch gelegen in de ruïne van de St. Hans-kerk.

De kalkrijke bodem van Gotland en het gunstige klimaat dragen bij aan een overvloed aan verse, lokale producten. Als je in het vroege voorjaar in Visby bent, staan er asperges in alle vormen op het menu.

Op het eiland groeien ook truffels. Ben je een liefhebber? Dan moet je zeker een bezoek brengen in de late herfstmaanden, wanneer de truffels op de menukaarten van restaurants en in de winkels verschijnen. Ben je hier in november? In deze tijd worden er proeverijen, truffeljachten en lezingen georganiseerd door de truffelacademie van het eiland.

Door de overvloed aan lamsvlees op Gotland vind je in veel restaurants lamsvleesgerechten, evenals lekkere lokale worstjes, hertenvlees en meer. Gerookte zalm, bot en haring zijn ook populair dankzij de grote lokale visserstradities.

Spoel het eten weg met bieren als Wisby Pils en Sleepy Bulldog van de plaatselijke Gotlands Bryggeri, een van de vele brouwerijen op het eiland.

1 / 4

Gotlands Bryggeri, Visby

Gotlands Bryggeri werd opgericht in 1995 en heeft sindsdien enkele van de meest geliefde ambachtelijke bieren in Zweden gebrouwen.

Foto: Gotlands Bryggeri

/ 4
Een straat met een wit huis. Op het huis staat "Gotlands Bryggeri".

Gotlands Bryggeri, Visby

Foto: Gotlands Bryggeri

Rundvleestartaar op een bord.

Värdshuset Lindgården, Visby

Foto: Lindgården

Een smal huisje waar boven het raam Crêperi & Logi staat.

Crêperi & Logi, Visby

Foto: Tuukka Ervasti/imagebank.sweden.se

Een tafel met borden met eten.

Surfers, Visby

Foto: Surfers Visby

De beste restaurants van Visby

Visby is een van de meest restaurantrijke steden van Zweden en vele ervan zijn het hele jaar door geopend.

Voor traditionele Zweedse gerechten en lokale specialiteiten zoals Gotlands lamsvlees kun je reserveren bij Värdshuset Lindgården. Hun keuken volgt de landbouwkalender en serveert seizoensgebonden en lokale producten. Ga na het diner naar boven naar de Gin Room, waar een grote selectie Gotlandse, Zweedse en internationale gin- en tonicvariëteiten op het menu staan.

Vers gevangen vis en seafood zijn een andere Gotlandse specialiteit, de beste eet je bij Bakfickan. Dit kleine en authentieke restaurant serveert al meer dan 25 jaar gefrituurde haring en vissoep. Ga erheen voor lunch of diner maar zorg dat je op tijd komt, want tijdens de drukke zomerweken accepteren ze geen reserveringen.

De meeste restaurants in Visby liggen rondom of in de buurt van Stora torget (het hoofdplein). Hoewel sommige restaurants een hoofdvestiging hebben in Stockholm, hebben zeer gewaardeerde restaurants als Surfers en Crêperi & Logi het andersom gedaan: ze zijn begonnen in Visby en hebben nu ook vestigingen op het vasteland.

Bezoek onze Gotland bestemmingspagina voor meer brouwerijen en restauranttips buiten Visby.

De meeste bezoekers komen naar Visby tijdens de levendige zomermaanden, wanneer het water warm is en het eiland in volle bloei staat. De tussenseizoenen lente en herfst zijn echter net zo mooi, alleen zonder de drukte. Kom je in de winter? Dan kun je rustige straten, kerstmarkten en misschien zelfs sneeuw verwachten. Welk seizoen je ook kiest om Visby te bezoeken, je zult zeker betoverd worden door deze sprookjesstad.

Praktische tips en handige weetjes voor je bezoek aan Visby

1 / 5

Hotel S:t Clemens, Visby

Hotel S:t Clemens is een klein familiehotel in Visby, met twee prachtige tuinen en een middeleeuwse kerkruïne.

Foto: Hotel S:t Clemens

/ 5
Een hond zit naast rood houten tuinmeubilair en een bloeiende kersenboom in de tuin buiten het hotel S:t Clemens.

Hotel S:t Clemens, Visby

Foto: Hotel S:t Clemens

Een hotelkamer met een queensize bed en een badkamer met twee witte badjassen naast een ligbad.

Kalk Hotel, Visby

Foto: Kalk Hotel

Een wit houten huis omgeven door groen.

Three Pheasants B&B, Gotland

Foto: Three Pheasants

Twee vrouwen in een winkel met lokaal geproduceerde goederen.

Krysmyntagården, Gotland

Foto: Gotlandspecialisten AB

Een luchtfoto van een kerk in Visby in de winter.

Visby, Gotland

Foto: Olof Segerberg/Destination Gotland