Skip to main content
Paddenstoelen plukken
In de herfst zijn er volop heerlijke bessen en paddenstoelen in Zweden, die je vrij mag plukken. Het recht van openbare toegang, Allemansrätten, staat iedereen toe vrij rond te dwalen in de Zweedse natuur, zolang je geen schade of overlast veroorzaakt.
Foto credit: Alexander Hall/imagebank.sweden.se

Zweedse food safaris – een smakelijk avontuur

Foodies opgelet! Niets is zo mooi als je eten direct uit de natuur te halen en in Zweden staat het je vrij om dit te doen. Dwaal door de natuur op jacht naar het voedzame aanbod van Moeder Natuur. Tijdens de late zomer en vroege herfst zijn de bossen rijk aan bessen in verschillende kleuren. Maar als je het goud van het bos – cantharellen – wilt vinden, laat je je best begeleiden door een deskundige gids. Ga mee op een Zweedse food safari.

De cultuur rond foerageren, oftewel voedsel zoeken in de natuur, is sterk aanwezig in Zweden. Aan het eind van de zomer brengen natuurliefhebbers van alle leeftijden, inclusief topchefs, dagenlang door in het bos om bessen, paddenstoelen en planten te verzamelen. Het vinden van natuurlijke schatten zoals bosbessen en paddenstoelen is net zo leuk als ervan smullen. En dankzij het unieke recht van Zweden op openbare toegang is iedereen vrij om met een mand in de hand op een voedselsafari te gaan, op voorwaarde dat je de gouden regels volgt: "niet storen en niets vernietigen".

1 / 3

Cantharellen

Cantharellen, ook wel bekend als het goud van het bos, zijn de meest gewilde en populaire paddenstoelen om te plukken in Zweden.

Foto: Helena Wahlman/imagebank.sweden.se

/ 3

Cantharellen

Foto: Helena Wahlman/imagebank.sweden.se

Paddenstoelen plukken

Foto: Lindsten & Nilsson/imagebank.sweden.se

Paddenstoel

Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se

Op pad met een expert

Hoewel het verleidelijk kan zijn om in je eentje de bossen in te trekken, raden we je ten zeerste aan om je door een ervaren foodie te laten vergezellen. Je voorkomt niet alleen het risico van het plukken van oneetbare - of zelfs giftige - bessen en planten, een deskundige gids helpt je ook bij het lokaliseren van ongrijpbare lekkernijen. De cantharel is bijvoorbeeld notoir verlegen en er is soms een geoefend oog voor nodig om hem te vinden als hij zich verstopt in stronken, onder dennennaalden, mos en omgevallen bomen. De in Stockholm gevestigde Niki Sjölund - chef-kok en wildernisgids - is een van de vele experts die cursussen over het foerageren van paddenstoelen geven.

Zweden hebben ook een voorliefde voor foerageren in meer gecultiveerde vormen. Bezoek daarvoor boerderijen en boomgaarden in het hele land waar je zelf kunt plukken ('självplock' in het Zweeds). Kies uit fruit en groenten, variërend van aardbeien en appels tot aardappelen en suikermaïs. Liefhebbers van zeevruchten hebben ook geluk: seafoodsafari's maken ook deel uit van de voorliefde van de Zweden om te vertrouwen op de royale voorraadkast van de natuur.

1 / 5

Bosbessen plukken

In de nazomer staan de Zweedse bossen vol met heerlijke bosbessen.

Foto: Johan Willner/imagebank.sweden.se

/ 5

Bosbessen plukken

Foto: Johan Willner/imagebank.sweden.se

Bosbessen in het bos

Foto: Gösta Reiland/imagebank.sweden.se

Bergbraambessen

Foto: Emmie Bolmstedt/Visit Sweden

Bosbessen

Foto: Anders Tedeholm/imagebank.sweden.se

Wilde aardbeien

Foto: Helena Wahlman/imagebank.sweden.se

De bossen in Zweden: de hemel van de bessen

Maar, waar moet je zijn? Waar ga je heen als je zin hebt om bessen of paddenstoelen te plukken - of bijvoorbeeld een handvol klaverzuring? Ga gewoon het bos in, en aangezien 70% van Zweden bedekt is met bos, hoef je nooit te ver te zoeken voordat je op een flink stuk bos stuit. Zelfs in de buurt van de grote steden Stockholm of Göteborg is genoeg te vinden.

Op de juiste plekken in het bos word je soms omringd door een zee van blauw of rood - en soms een combinatie van beide - aangezien bosbessen en lingonbessen (of vossenbes) allebei gedijen in dezelfde soort omgeving. Hoe noordelijker je komt, hoe vaker je ze zult tegenkomen. In deze arctische klimaten vind je ook het "goud van het moerasland" - de bergbraam (cloudberry). Deze prachtig amberkleurige, framboosvormige lekkernijen zitten boordevol vitamines en worden heerlijk geserveerd - naar Noord-Zweedse stijl - met wafels en slagroom.

Frambozen groeien in het grootste deel van het land in het wild, net als rozenbottel en brandnetels (pluk je het beste in het voorjaar). Wilde aardbeien vind je vaak op open en zonnige plekken in het bos, langs landweggetjes of aan de randen van bloemenweiden. Zweden hebben zelfs een uitdrukking voor een favoriete, gekoesterde plek of verborgen juweeltje: 'smultronställe', wat zich vertaalt naar "wilde aardbeienplaats". Eens je de vreugde hebt ervaren van een plek met intens zoete wilde aardbeien te ontdekken, begrijp je meteen waarom het een symbool van magisch genot is geworden.

1 / 2

Truffel jacht

Truffeljacht op Gotland.

Foto: Region Gotland

/ 2

Truffel jacht

Foto: Region Gotland

Truffel, Gotland's "Zwarte Goud"

Foto: Region Gotland

Op jacht naar Gotlandse truffel

Wie op zoek is naar truffels, moet naar het eiland Gotland gaan, voor de oostkust van Zweden. Een truffelhotspot waar zelfs een jaarlijks festival gewijd is aan deze zeldzame lekkernij - het Gotland Truffle Festival. In november kun je jezelf onderdompelen in elk aspect van deze regionale delicatesse.

Tijdens dit evenement dat een weekend duurt, kun je een truffelmarkt bezoeken en deelnemen aan truffeljachten en demonstraties terwijl je truffelexperts ontmoet - en mogelijk zelfs ook de honden die getraind zijn om truffels op te sporen. De Truffle Academy houdt een seminar over het koken en kweken van truffels, en de truffelchef van het jaar wordt gekroond. Er is ook een mogelijkheid om privé truffeljachten te boeken op een aantal data.

Natuurlijk zijn er ook genoeg mogelijkheden om truffels te proeven. Restaurants over het hele eiland bieden in deze periode speciale truffelmenu's aan.