Skip to main content
Mountainbiken in Dalsland, West-Zweden
Mountainbiken in Dalsland, West-Zweden
Mountain biking in Dalsland, West Zweden
Foto credit: Roger Borgelid/vastsverige.com

Fietsen in West-Zweden

In het westen van Zweden zijn de afstanden kort, de hoogteverschillen minimaal en de mogelijkheden eindeloos. Ideale omgeving om op de fiets te stappen dus. In West-Zweden fiets je tussen langs de prachtige kustlijn en archipel van Bohuslän, door de ruige wildernis van Dalsland en langs het Dalsland en Göta kanaal.

Fietsen langs het Götakanaal

Het Göta Kanaal loopt tussen Göteborg en de hoofdstad Stockholm, en bestaat uit 1 rivier, 3 kanalen, 8 meren, 65 sluizen en 2 binnenzeeën. Op de fietsroute tussen Sjötorp en Töreboda zijn er prima stop-over plekken, zoals Vassbacken Camping, het Karlsborg fort en het gezellige Norrkvarn. 

Summer at Göta Kanal, West Sweden
Fietsen langs het Göta kanaal Photo: Oskar Luren/Vastsverige.com

Het fietspad langs het Göta knaal is een autovrije route en je fietst vlak langs het water. De route voert langs alle mooie plekken, de diverse sluizen en je fietst soms met de boten op het kanaal. Een goede plek om te starten is Sjötorp. Hier kun je fietsen huren, kun je informatie verkrijgen over de omgeving en boek je vast een accommodatie langs het Göta kanaal. 

Eiland hoppen in de archipel van Bohuslän

De westkust van Bohuslän ligt bezaaid met eilanden. Ondanks het vele water kun je hier ook prima met de fiets uit de voeten. Je vindt hier een aantal  routes die je ofwel helemaal kunt fietsen ofwel een gedeelte van kunt kiezen. De meeste routes zijn zo'n 20 tot 30 kilometer. Even uitblazen? Geen probleem. Af en toe kun je lekker bijkomen tijdens een van de ferrytochtjes tussen de vele eilanden.

Dit deel in Zweden trekt fietsers vanuit de hele wereld. Vanuit Göteborg sta je binnen no-time in de archipel. Vanuit Saltholmen in Göteborg neem je de boot die je naar het zuidelijk deel van de archipel vaart. Hier vind je het eiland Brännö, een prima startpunt voor je fietstocht door Bohuslän.

Wil je het allemaal op een comfortabele manier aanpakken, reserveer dan een van de fietsvakantie pakketten: daarbij wordt een leuke route gecombineerd met fijne accommodatie. Bijvoorbeeld het pakket van Salt & Sil, hier verblijf je bovendien in het eerste drijvende hotel van Zweden. Fiets langs Skärhamn voor een bezoek aan het indrukwekkende Nordic Aquarel Museum.

Een man en een vrouw fietsen op een onverharde weg omgeven door groen.

Fietsen op het platteland

Met zijn vele fietspaden en landweggetjes is West-Zweden een geweldig land om per fiets te ontdekken - of je nu de voorkeur geeft aan mountainbiken of een rustiger fietstochtje.

Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se

Een stukje noorderlijker kom je op het eiland Orust terecht. Met name de oostkant van het eiland is ideaal om te fietsen vanwege de luwte. Neem de boot van Slussen naar Lyckorna vlakbij Ljungskile. En zorg dat je in Lyckorna een lunchstop maakt bij de Musselbaren, de mosselbar, en bij Villa Sjötorp. Vanuit daar is het een heerlijk ritje langs de kust naar Uddevalla.

Fiets door naar prachtige dorpjes als Lysekil en Fjällbacka in de richting van Tanum. Iets noorderlijker kom je uit bij de Koster Eilanden. Dit marine nationale park is absoluut de moeite waard voor een bezoek. Je bent hier vlak aan zee, dus geniet van de natuur, de rotsen en hopelijk spot je een zeehond.

Fietsen in Dalsland

Dalsland is een paradijs voor liefhebbers van iets meer uitdaging. Ben je een fervent mountainbiker, dan is dit the-place-to-be. Er zijn ontzettend veel routes dwars door de wildernis van Dalsland waar je je helemaal kunt uitleven op bochtige weggetjes, modderige bospaadjes en heuvelachtige routes. Je mag hier overigens ook gewoon op de wandelpaden fietsen, mits je dat met respect doet voor de wandelaars die je tegenkomt. Geef wandelaars voorrang bij het passeren.

Het beroemde Dalsland kanaal kent ook veel fietsmogelijkheden langs het kanaal. En als je het kanaal niet per boot verkent, dan is per fiets langs het kanaal een prima alternatief. 

Wil je behalve de fiets nog wat uitdaging? Informeer naar stoere outdoor activiteiten bij Dalsland Aktiviteter: zij organiseren onder meer paardrijtochten, ziplining, kanotochten en bieden overnachtingsmogelijkheden.

Lees meer over fietsen in West-Zweden.