Skip to main content
Åre
Åre
Åre
Foto credit: Niclas Vestefjell/imagebank.sweden.se

Op fietsvakantie in Zweden

Fietsvakanties in Zweden zijn geschikt voor iedereen. Zweden is een groot land met op veel plekken een goed ontwikkeld en goed gemarkeerd netwerk van fietspaden. Stap op de pedalen en fiets mee door steden en door de ruige natuur.

Het maakt niet uit wat voor fietser je bent, Zweden heeft iets voor jou. Kies uit kustpaden over lange afstanden, waar je honderden kilometers achter elkaar kunt afleggen, of ga voor ruige bergpaden die je tot het uiterste testen. Misschien ontdek je de fascinerende steden van Zweden wel op de fiets of toer je op relaxte wijze over verlaten landweggetjes. Fietsen kan overal in Zweden, van de kust langs de Baltische Golf in het noorden tot het eiland Öland in het zuiden. Je kunt zelfs eilandhoppen op de fiets in de archipels van zowel Stockholm als aan de westkust. Omdat er zoveel mogelijkheden zijn, is het niet moeilijk om een fietsvakantie te plannen. En dat kan op alle niveaus: of je nu voor de Tour de France traint of een gezin met kleine kinderen bent.

Fietsen in het bos

Fietsen in het bos

Fietsen in de bossen Halland met het hele gezin.

Foto: Anna Hålllams/imagebank.sweden.se

Zo bereid je je voor op een fietsvakantie

Fietsen kun je bijna overal huren in Zweden. In de grotere steden vind je zowel particuliere fietsverhuurbedrijven als City Bike-programma's. Ook buiten de stad vind je tal van fietsverhuurbedrijven. De meeste verhuurders hebben een breng-en-haal service, waarbij ze de fietsen naar het startpunt van je fietsroute brengen en je aan het eind weer ophalen. Velen bieden ook servicepakketten aan, die handig zijn als je onderweg een lekke band krijgt of andere problemen tegenkomt. Sommige hotels bieden ook leenfietsen zodat je op je gemakje een rondje kunt maken in de directe omgeving.

Denk ook goed na welke fiets je kiest. Elektrische fietsen worden steeds populairder in Zweden en hoewel niet alle fietsverhuurbedrijven ze aanbieden, zijn ze op veel locaties beschikbaar. Je kunt er ook mountainbikes, kinderfietsen, traditionele stadsfietsen, aanhangwagens en nog veel meer huren. Het beste advies is om voor aankomst contact op te nemen met een fietsverhuurbedrijf om te zien wat ze te bieden hebben en van tevoren te reserveren.

Ga zelf op pad of boek een gids

Je kunt prima zelf op pad om Zweden te verkennen per fiets. Zeker in de grote steden, waar fietsverhuur algemeen beschikbaar is. Maar je vindt in steden als Stockholm, Malmö en Göteborg ook een aantal bedrijven die verschillende soorten rondleidingen aanbieden. Sommigen nemen je mee door bepaalde buurten en vertellen je over de geschiedenis van het gebied terwijl je lekker rondtrapt. Andere rondleidingen zijn flexibel ingestoken en komen tegemoet aan je persoonlijke interesses. Je kunt ook mountainbiken door de buitenwijken van de steden. In Stockholm is er zelfs een Wooden Bike Tour, waarbij je op een traditionele handgemaakte houten fiets rijdt terwijl je enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad bezoekt.

Buiten de steden kun je er ook voor kiezen om een ​​gids bij je te hebben. Als je geïnteresseerd bent in een meerdaagse begeleide fietsvakantie in Zweden, dan zijn er een aantal bedrijven die je niet alleen van een fiets en gids voorzien, maar die onderweg ook accommodatie boeken.

Als je zonder begeleiding gaat fietsen, zorg dat je vooraf dan wat vooronderzoek doet. Zweden is immers een groot land. Fietsroutes zijn goed gemarkeerd in zowel stedelijke als landelijke gebieden: blauwe borden geven lokale routes aan, zwarte zijn voor regionale routes en groene borden zijn voor nationale routes. Lokale toeristencentra hebben vaak kaarten beschikbaar en geven doorgaans uitstekend advies over waar te gaan en wat te zien. Hoewel fietspaden veilig zijn en Zweedse chauffeurs over het algemeen gewend zijn aan fietsers die de weg met hen delen, is het belangrijk om de fietsregels te onthouden en een helm te dragen.

Houd er rekening mee dat de afstanden groot kunnen zijn. In landelijke gebieden kan soms de dekking van je telefoon onregelmatig zijn. Zorg dat je je daarvan bewust bent, zeker als je met kinderen op pad gaat.

1 / 3

Fietsen op Gotland

Gotland is een prima fietseiland waar veel natuur is om van te genieten.

Foto: Tina Axelsson/imagebank.sweden.se

/ 3
Fietsen op Gotland

Fietsen op Gotland

Foto: Tina Axelsson/imagebank.sweden.se

Fietsen door de stad

Fietsen door de stad

Foto: Anna Hållams/imagebank.sweden.se

Twee mensen mountainbiken in de zomer.

Fietsen bij Åre Bike Park

Foto: Emrik Jansson/Åre Destination

Lange afstands tochten

Als je op zoek bent naar een meerdaagse fietsvakantie in Zweden, dan heb je ruime keuze. Er zijn ongeveer 50 langeafstandsroutes verspreid over het land die lopen van het majestueuze noorden tot aan het groene zuiden en daartussenin.

In het midden van Zweden vind je de 220 kilometer lange Klarälvsbanan, die door de regio Värmland loopt en je op de fiets leidt langs open velden, over bergen en door bossen. Een andere autovrije langeafstandsroute loopt langs het Göta Kanal. Volgens velen is dit de mooiste waterweg van Zweden. Het pad van 87 kilometer is relatief gemakkelijk in de omgang en dus geschikt voor fietsers van alle niveaus.

Het eerste officiële nationale fietspad van Zweden, Kattegattleden - uitgeroepen tot Europese fietsroute van het jaar 2018 - is een 390 kilometer lange westkustroute die loopt tussen de steden Helsingborg en Göteborg. Het traject is verdeeld in acht losse delen en de hele route is een autovrije zone. Op sommige trajecten van de route fiets je op het asfalt van een voormalige spoordijk, andere trajecten voeren over grind- en landweggetjes.

De binnenlandse route Sydostleden is verdeeld in zeven losse trajecten en brengt je in 270 kilometer van Växjö in Småland naar Simrishhamn aan de zuidkust.

Startend in Ystad aan de zuidkust kun je de Baltic Sea Cycle Route fietsen

Mountainbiken

Terwijl Åre vooral bekend is als skibestemming in de winter, is het in de zomer de plek waar liefhebbers van mountainbiken samenkomen. De reden is het Åre Bike Park, dat 35 routes biedt met verschillende moeilijkheidsgraden en stijlen. Er zijn zeven liften voorzien van speciale fietshouders. Een ander skigebied, Sälen (Dalarna) heeft Kläppen Bike Park, een fietspark met vier routes en 310 meter hoogteverschil.

Kinnekulle is een van de hoogste heuvels in het westen van Zweden en stijgt tot 306 meter boven zeeniveau. Het Kinnekulle Trail-systeem biedt alles: van steile beklimmingen tot machtige bosplateaus. De Kåsjön Lake Trails zijn een groot padennetwerk buiten Göteborg dat voert over gevarieerd terrein. Een groot deel van de routes lopen door natuurreservaten. Het eiland Marstrand, in de Zweedse archipel aan de westkust, is alleen toegankelijk per veerboot, autovrij en biedt je de mogelijkheid om door dichte bossen en over ruige rosten aan zee te trappen.

In het Isaberg Mountain Resort in Småland vind je voor elk wat wils. Scheur over de 12 routes en paden die afwisselend over asfalt en grind gaan. Er zijn ook pomppaden en een technische cursus om uit te proberen. Als je niet erg ervaren bent, kun je hier lessen volgen en er zijn ook georganiseerde tochten beschikbaar. Bovendien ontwikkelt Isaberg zich tot een must-visit winterbestemming, dus je kunt hier ook in de winter prima terecht.

In 2016 organiseerde Huskvarna de Europese Mountainbike-kampioenschappen. Deze wedstrijd trok zowel nationale als internationale elite-fietsers naar de spannende heuvels en hellingen van het MBT-gebied. Mocht je even op adem willen komen na het beklimmen van een heuvel, dan is dat geen straf. Geniet van het adembenemende uitzicht over het meer Vättern, het op één na grootste meer van Zweden.

Fietsen met uitzicht

Fietsen met uitzicht

In Småland vind je diverse routes die lopen door de heuvels en daarmee zeer geschikt zijn voor mountainbikers.

Foto: Patrik Svedberg/imagebank.sweden.se

Fietsevenementen door het hele land

Cykelvasan is een mountainbikewedstrijd die dezelfde route volgt als de wereldberoemde langlaufrace Vasaloppet, die loopt van Sälen naar Mora, in het midden van Zweden.

Vätternrundan is het grootste recreatieve wielerevenement ter wereld en je kunt kiezen tussen 300 kilometer, 150 kilometer en een damesafstand van 100 kilometer. Het Åre Bike Festival, dat begin juli jaarlijks wordt gehouden, is een van Europa's grootste wielerfestivals en biedt een week aan verschillende fiets-evenementen.

Göteborgsgirot is een van de belangrijkste wielerevenementen van Zweden waar je ongeacht je leeftijd of vaardigheidsniveau lekker aan kunt meedoen. Opgesplitst in een aantal verschillende evenementen, omvat het driedaagse festival een sprint van 1,1 kilometer, een Grand Prix van kinderen van 5 kilometer en races die variëren van 35 kilometer tot 140 kilometer.

Winter fietsen in Zweden

Veel Zweden weigeren hun fietsen in de schuur te zetten als de winterwind begint te waaien, dus waarom zou je niet als de locals doen? Maar als je dat doet, zorg dan dat je de juiste uitrusting draagt, zoals veel lagen, goede kleding en neem water en voedsel mee. Zorg er ook voor dat je fiets is uitgerust voor het rijden in de winter - dat betekent de juiste banden en een goede afstelling.

Sommige routes, met name de lange afstanden, zijn misschien niet erg geschikt voor winterfietsen, maar in de steden van Zweden zie je veel mensen rijden in het midden van een sneeuwstorm. Er zijn zelfs een paar winterfietsevenementen in Zweden.

  • Abloc Winter Challenge is een rit van 300 kilometer rond het Vättern-meer - het op één na grootste meer van Zweden - dat begint en eindigt in Jönköping in Zuid-Zweden.
  • De Rapha Festive 500 biedt de uitdaging om 500 kilometer te rijden tussen kerstavond en oudejaarsavond. Koud? Ja. Pret? Absoluut.
Fietsen

Fietsen

Bijna de helft van alle Zweden maakt gebruik van een fiets. En deze gebruiken ze zowel in de zomer als in de winter.

Foto: Simon Paulin/imagebank.sweden.se