Skip to main content
Kanoën in Dalsland, West-Zweden
Kanoën in Dalsland, West-Zweden
Kanoën in de zonsondergang in Dalsland, West-Zweden.
Foto credit: Roger Borgelid

Kanoën in Dalsland

Aan water geen gebrek in Dalsland! En dus is het uitkiezen welk meer, welke rivier of kanaal je gaat verkennen. En dat doe je bij uitstek in een kano of kajak. Rustig peddelend door dit prachtige en groene deel van West-Zweden.

Dalsland is gemaakt om te kajakken met zijn duizenden meren. Hier ligt meer dan 10.000 vierkante meter aan wateroppervlak om volop van te genieten. En daarvoor is een kajak of kano méér dan geschikt. Dalsland is de regio met de meeste meren van Zweden en het landschap is het best te omschrijven als een labyrinth van kleine fjorden, lange meren, grote meren met archipelachtige natuur, spannende stroomversnellingen en rivieren. En je vindt er natuurlijk het prachtige Dalsland kanaal.

Het water op

Je kunt geheel op eigen houtje op pad met een kano, maar zorg dat je altijd goed voorbereid het water op gaat. Alle kano verhuurbedrijven in Dalsland beschikken over goede routekaarten van de omgeving en vaak ook over deskundige gidsen als je graag begeleiding onderweg wil.

Een goede tip voordat je op pad gaat, is om te profiteren van de kennis van de kajak en kano-eigenaren over de wateren. Gidsen en ervaren instructeurs zijn te vinden in Dalsland en ze zorgen ervoor dat je een veilige ervaring krijgt, of je nu rustige en mooie tochten wilt of iets moeilijkere uitdagingen. De zuidelijke meren van Dalsland zijn over het algemeen wat rustiger dan de meer ruige omstandigheden in het noorden.

Combineer je tocht met een stukje Dalsland kanaal, een unieke ervaring. Hoogtepunt is hier het indrukwekkende sluizensysteem en aquaduct bij Håverud. Vergeet geen kleingeld mee te nemen: iedere sluis op het kanaal kost ongeveer 40 SEK.

Explore Dalsland in your canoe
Verken Dalsland per kano Photo: Roger Borgelid

Kano tips

Silverlake Camp

Silverlake Camp is een unieke plek om te overnachten, maar ook heel praktisch. Je hebt vanuit deze locatie toegang tot diverse meren in de directe omgeving en je kunt er ook alles wat nodig is aan materiaal huren. En na een dag peddelen zet je simpelweg je eigen tent op of je kiest voor het comfortabele alternatief in het bijbehorende Hemgården hostel of hotel.

Overnachten in Hotel Upperud 9:9

Na een dag peddelen is een lekker bed geen overbodige luxe. Dit vind je allemaal in Hotel Upperud 9:9. Naast de fijne sfeer is het ook nog eens een unieke accommodatie: het hotel deed ooit dienst als graanschuur. De oude silo’s zijn nu verbouwd tot café en de graanschuur zelf is een modern en comfortabel hotel. Het Pelgrimspad passeert het hotel; een perfect uitgangspunt voor een wandelvakantie in Dalsland.

In vrijwel heel Dalsland kun je je eigen tent opzetten of een hut huren. Een deel van het huttenaanbod vind je op de grotere campings zoals Högbyns Fritidscenter, Dalslands Camping en Gröne Backe Camping.

Lees meer over Dalsland in West-Zweden