Skip to main content
Een klein huis en twee boothuizen op een rotsachtig eiland aan de westkust.
Weer eilanden
Väderöarna is een groep eilanden en eilandjes in de archipel buiten Fjällbacka. Tegenwoordig is in het voormalige pilotenverblijf een herberg gevestigd, die het hele jaar door geopend is.
Foto credit: Henrik Trygg/imagebank.sweden.se

De archipel aan de westkust

De Bohuslän kust van West-Zweden; het is vaak liefde op het eerste gezicht. De kust ligt bezaaid met duizenden eilanden. Wat zijn de places to be langs deze prachtige kustlijn?

De westkust loopt van Göteborg tot aan de Noorse grens. Hier kun je de beste zeevis van Europa eten, in je kajak langs zeehonden glijden, een drijvende sauna nemen en je in een kuuroord onderdompelen in een bad van zeewier. Maak een dagtrip vanuit Göteborg naar de archipel net buiten de stad of trek er langere tijd voor uit om de hele kust af te rijden.

De archipel van Bohuslän telt duizenden eilanden. Sommige bewoond, maar veruit de meeste eilanden onbewoond. Ontdek de eilanden langs de kust op je eigen manier. Huur een rood huisje op een eiland of verken de archipel via het water: met een rondvaartboot, een kajak of een zeilboot.

De hoogtepunten langs de Bohuslän kust:

1. Väderöarna (de Weereilanden)

De meest westelijke eilanden van Zweden luisteren naar de naam Väderöarna (de Weereilanden). Dit prachtige gebied is een paradijs voor kajakliefhebbers en fans van seafood, zoals vis en schaaldieren. Op het eiland Käringön vind je schilderachtige rode vissershutjes, kleine buitentoiletten en tuinen waaraan sinds de 19e eeuw niets is veranderd.

2. Eet een haring

Haring is zo belangrijk aan de westkust dat de mensen er op 6 juni ‘de dag van de haring’ vieren. Feest met ze mee en hef het glas op deze steunpilaar van de vele pittoreske vissersdorpjes. Bezoek het beroemde Klädesholmen en de drijvende Zweedse favoriet, het aan het water gelegen restaurant Salt & Sill. Ga met plaatselijke vissers mee op een kreeften-, oester- en mosselsafari.

3. Marstrand

Marstrand moet je beslist gezien hebben. Dit mondaine eiland ligt vlak boven Göteborg. Het is een geliefde verblijfplaats van royals en beroemdheden. Je kunt er vanaf Fort Carlsten genieten van een indrukwekkend uitzicht over de archipel.

4. Kosterhavet National Park

Kosterhavet National Park is het eerste nationale zeepark van Zweden. De eilanden herbergen een unieke variatie aan flora en fauna en het gebied heeft een prachtige kustlijn van stranden en rotseilandjes. 

5. Fotogenieke vissersplaatsjes

De eigenzinnige en schilderachtige vissersplaatsjes zijn een bezoek dubbel en dik waard. Rijd over de eilanden Orust en Tjörn en bezoek dorpjes als Smögen, Skärhamn, Kungshamn en Hamburgsund. Uit Grebbestad komt 90% van de Zweedse oesters, dus hier sluit je af met een paar dagverse oesters. In Grebbestad vind je ook Everts Sjöbod, een gerestaureerd boothuis uit de 19e eeuw, waar ecovriendelijke zeesafari’s en proefsessies op het menu staan.

6. Fjällbacka

Het dorpje Fjällbacka werd in één klap wereldberoemd dankzij de bestsellers van de Zweedse auteur Camilla Läckberg. Zij schreef diverse misdaadromans met het vissersdorp als setting. In het echte leven is Fjällbacka een stuk veiliger en relaxter dan in de fictieboeken van Läckberg. Dit prachtige vissersdorpje is niet voor niets mateloos populair, met name in de zomermaanden. 

7. Lyskekil

Lysekil kan uitstekend als uitvalsbasis dienen om de eilanden nader te verkennen, bijvoorbeeld het eiland Skaftö met Fiskebäckskil en Grundsund. Deze schattige dorpjes met hun rode huisjes tooien de waterkant en lijken zo weggelopen uit een postkaartje. Mag je niet missen. De eilanden hebben verscheidene natuurreservaten met wandel- en fietspaden.

Aerial of Kosterhavet National Park with the ocean and islets.

Koster – a marine national park

Kosterhavet National Park

Foto: Per Pixel Petersson/imagebank.sweden.se