Skip to main content
Stenshuvud
Stenshuvud
Stenshuvud is het meest zuidelijke nationale park van Zweden. Het omvat 380 hectare prachtige natuur. Stenshuvud zelf is een berg, zo'n 97 meter hoog en omgeven door veel verschillende soorten natuur, zoals heide, strand en weilanden.
Foto credit: Conny Fridh/imagebank.sweden.se

De mooiste stranden in Zuid-Zweden

Vergeet Spanje, vergeet Frankrijk! De Zweedse zandstranden zijn de place to be! Je vindt ze in Zuid- en Oost-Zweden. Deze zuidwestelijke regio ligt geografisch het dichtst bij Nederland. Wie vroeg opstaat, zou al rond lunchtijd languit in het Zweedse zand kunnen liggen.

Met het milde klimaat in Zuid-Zweden en de vele zonuren, gaat Zweden je ongetwijfeld verrassen. Niks geen overvolle stranden waar je noodgedwongen op het badlaken van je buurman moet zitten. Hier vind je eindeloze ruige natuur met kilometers wit zand. Neem een duik, maak een fietstocht langs de kust of waai lekker uit. En het zuiden van Zweden heeft heel wat zonuren op de teller staan dan gemiddeld, dus je zonnebrand moet zeker mee!

Denk je te weten waar ’s Zwedens dichtstbijzijnde, mooiste en beste zandstranden zich bevinden? Deze stranden in Skåne en Småland moet je gezien hebben:

Långa bryggan/Saltsjöbad, Bjärred

Dit natuurlijk ontstane zandstrand op zo’n 20 kilometer ten noorden van Malmö ligt in het plaatsje Bjärred. Het water van de Öresund is ideaal om te zwemmen en op het strand kan je gewoon lekker zonnen. Met een glas wijn dat je bij een van de restaurants of barretjes hebt gehaald is het hier prima om je een dag te vermaken. 

Falsterbo Strandbad

Op het schiereiland Falsterbo, dat helemaal in het zuidelijkste westpuntje van Skåne ligt, vind je kilometers lange zandstranden. Niet alleen ideaal voor uitgebreide strandwandelingen en longen vol frisse lucht, maar ook voor vogelspotten. Het schiereiland Falsterbo zit er vol mee en is een bekende plek om bijzondere vogels te zien.    

Sun chair and sandals on the beach in Falsterbo, Skåne
Sun chair and sandals on the beach in Falsterbo, a popular summer destination in Skåne. Photo: Carolina Romare

Skanörs havsbad

Het Skanörse strand staat bekend om zijn fijne zand en de pittoreske houten badhuisjes. Menig ansichtkaart uit Skåne heeft deze strandhuisjes op de voorkant. Niet zo gek: de kleurrijke huisjes geven je een instant strandgevoel. En ze zijn te huur! Ideaal voor een comfortabele strandvakantie met een spectaculair uitzicht op zee.

Västervik 

Aan de Zuidoostelijke kust ligt het knusse kustplaatsje Västervik. In dit deel van Småland vind je geen eindeloze zandstranden, maar een minstens zo mooie archipel. En die archipel strekt zich vanuit Västervik uit over bijna de gehele oostkust. Een ideale uitvalsbasis om eens goed te gaan eilandhoppen, kayakken of simpelweg een verfrissende duik in de zee.

Kämpinge Strandbad

Combineer een dagje strand en natuur bij Kämpinge Strandbad in Skåne. Het strand grenst direct aan een natuurreservaat en dat maakt deze plek ideaal voor heel wat outdooractiviteiten. Pak dus zowel je zwemspullen als wandelschoenen in en trek de uitgestrekte dennenbossen in. Sluit de dag af met een duik in de zee. Of nog leuker: huur een van de karakteristieke strandhuisjes op het brede zandstrand en geniet met een goede picknick van een prachtige zonsondergang. 

Öland

Het eiland Öland vind je voor de oostkust ter hoogte van Småland en als strandliefhebber kun je hier helemaal los. Op Öland liggen eindeloze kilometers zandstrand op je te wachten. Maar als je meer wil dan alleen op je handdoek liggen, dan heeft Öland ook een actievere kant voor je in petto. De ondiepe kustlijn en de ideale windomstandigheden zijn ideaal voor kitesurfers en dus trekt dit eiland kitesurfers vanuit de hele wereld aan.

Kitesurfing op Öland
Kitesurfing op Öland Photo: Öland Kitesurfers

Kallbadhus Ribersborg 

Malmö heeft z’n eigen stadsstrand. Ideaal als je met mooi weer een middagje de stad wil ontvluchten. Vlei neer op het 2,5 kilometer lange zandstrand of op de speciaal aangelegde zonneweide. Behalve zwemmen en zonnen is een klein wandelingetje naar Ribersborg een must. Dit is een van de mooiste pieren van Zweden. Het klassieke en fraaie koudwaterbadhuis aan het eind van de pier is nog altijd in gebruik. En kijk vanaf de pier vooral even achterom naar de stad achter je. De Turning Torso torent hoog boven de skyline uit. Ideaal om vanaf je badlaken te bewonderen vanaf deze plek.