Skip to main content
Middernachtzon
Middernachtzon
De middernachtzon is een natuurlijk fenomeen dat zich in de zomermaanden voordoet op breedtegraden ten noorden van de poolcirkel, waar de zon om middernacht zichtbaar blijft.
Foto credit: Tomas Utsi/imagebank.sweden.se

Waar en wanneer kan je de middernachtzon in Zweden zien

Middernachtzon is wanneer de zon in de zomer nooit ondergaat. De middernachtzon is een periode van 24 uur zonlicht die kan worden ervaren boven de poolcirkel in Zweeds Lapland.

Het hoge noorden van Zweden weet het hele jaar door een fantastische lichtshow te presenteren dankzij de wonderen van moeder natuur. Of je nu komt voor de middernachtzon of het noorderlicht, deze twee natuurverschijnselen trekken reizigers vanuit alle windstreken.

Geniet van de gloed van de middernachtzon

Hoewel je Zweden misschien niet meteen op de eerste plaats zet op het lijstje van zonbestemmingen, is er in de vroege zomermaanden geen betere plek te bedenken om flink wat uurtjes zon mee te pakken. Waarom? Omdat tijdens deze magische tijd van het jaar de zon 24 uur per dag in heel Noord-Zweden schijnt.

Lange zomeravonden

Zowel de donkere wintermaanden als de lichte zomermaanden brengen voordelen met zich mee. De middernachtzon maakt onderdeel uit van het dagelijks leven van de inwoners van het uiterste noorden van Zweden. De extra uren dag- en zonlicht zorgen ervoor dat tuinen en parken volop groeien en bloeien in deze tijd van het jaar. De avonden duren lang en lenen zich goed om lekker lang buiten te blijven. Er valt ook in de avonden nog van alles te beleven in Zweeds Lapland: ga een avondje vissen, of maak een prachtige avondwandeling. Of plan je barbecue wat later op de avond.

De middernachtzon verdwijnt nooit helemaal; de zon zakt echter vrij laag en zweeft net boven de horizon. De zon hangt nu enkele uren in de tijd tussen zonsondergang en zonsopgang, en straalt een zachte gloed uit: een droom die uitkomt voor iedere fotograaf. Schaduwrijke silhouetten tegen een gouden lucht met overal om je heen de machtige Zweedse natuur, dat is een ervaring die veel mensen maar wat graag mee willen maken.

Wanneer kun je de middernachtzon in Zweden zien?

De Middernachtzon schijnt van eind mei tot half juli in het noorden van Zweden. Om de zon te zien rond middernacht, moet je ver naar het noorden gaan - hoe verder naar het noorden, hoe beter. In Jokkmokk, net ten noorden van de poolcirkel, kun je de Middernachtzon 32 dagen achter elkaar zien. En ga je nog dichter richting de Noordpool naar het schilderachtige dorpje Abisko, dan kun je maar liefst 55 dagen meemaken dat de zon nooit ondergaat.

Waar is de middernachtzon in Zweden te zien?

Zweeds Lapland, het dunbevolkte gebied in het noordoosten van Zweden dat bijna een kwart van het land beslaat, is eigenlijk wel de beste plek om de middernachtzon te zien. Jokkmokk is een kleine stad in het centrum van deze regio en wordt omringd door prachtige natuurlijke landschappen. Dit is natuurlijk de ideale omgeving voor een nachtelijke wandeling of een frisse duik in de nabijgelegen meren of rivieren vlak voor je gaat slapen. Vanuit de grote noordelijke steden zoals Kiruna, Gällivare en Luleå kun je met een trein naar station Murjek en vervolgens een uur met een bus naar Jokkmokk.

Zin in wat spannends, ga dan naar het Abisko Touriststation en neem deel aan hun middernachtelijke wandeling naar de top van de berg Nuolja. Abisko ligt 250 km boven de poolcirkel, een korte treinrit van 65 minuten vanuit Kiruna of een schilderachtige treinrit van 17 uur van Stockholm.

Andere activiteiten voor de actieve nachtbraker zijn onder meer een middernachtzon-tocht te paard of een avondje golfen. En wil je echt wat spectaculairs, ga dan voor een nachtelijke skitocht op een van de pistes in Riksgränsen aan de grens tussen Zweden en Noorwegen.

Lekker slapen

In slaap vallen terwijl de zon buiten nog volop schijnt, is misschien wel de grootste uitdaging. Je bioritme is even in de war. En die van de kinderen ook. Want hoe maak je ze wijs dat het toch echt bedtijd is, terwijl het buiten midden op de dag lijkt?

De meeste huisjes, hotels en campinghutjes hebben goede voorzorgsmaatregelen om de nacht zo aangenaam mogelijk te maken. Overal zijn goede verduisteringsgordijnen, luiken of shutters geplaatst, zodat je het zo donker mogelijk kunt maken in je kamer. En als dit allemaal niet werkt, zijn er vrijwel altijd slaapmaskers te krijgen. 

Het bijzondere natuurverschijnsel is uniek in de wereld en absoluut de moeite waard om meegemaakt te hebben. En slapen kan je achteraf thuis nog!

1 / 4

Fietsen onder de middernachtzon

Storulvån is een bergstation in de buurt van Åre in Jämtland.

Foto: Staffan Widstrand/imagebank.sweden.se

/ 4
Fietsen onder de middernachtzon

Fietsen onder de middernachtzon

Foto: Staffan Widstrand/imagebank.sweden.se

Vissen rond middernacht

Vissen rond middernacht

Foto: Staffan Widstrand/imagebank.sweden.se

Middernachtzon

Middernachtzon

Foto: JonatanStålhös/imagebank.sweden.se

Het vurige middernachtlicht

Het vurige middernachtlicht

Foto: Ted Logart/imagebank.sweden.se