Skip to main content
Een vrouw kajakt in de archipel op een rustige zomerdag. Op de achtergrond zie je de top van een kerk achter de bomen.
Kajakken buiten Västervik
Kajakken op zee in de Tjust-archipel vlakbij Västervik aan de oostkust.
Foto credit: Ostkustenkajak

Ontdek waterrijk Småland

Met 5000 meren, tientallen rivieren en een kustlijn van zo'n 200 kilometer zit je als waterrat wel goed in de Zuid-Zweedse regio Småland. We zetten de leukste tips op en om het water in deze regio voor je op een rij.

1. Zwemmen en surfen op Öland

Het zonnige Öland is een favoriete vakantiebestemming van Zweedse gezinnen die er een huisje huren of op één van de 25 uitstekende beheerde campings of vakantieparken op het eiland verblijven. Er is daarnaast een gigantische keuze uit zomerhuisjes, hutten en bungalows. Öland staat bekend om z'n hoeveelheid zonuren. Dus reken op zon. En wind! Want ook daar heeft Öland genoeg van. En er is genoeg te doen op zee,  op de lange witte zandstranden en je vindt hier talloze gezinsactiviteiten. Ook de Zweedse koninklijke familie viert hier elk jaar vakantie en verblijft dan in Solliden. Dit witte paleis in de stijl van een Italiaans landhuis moet je beslist gaan zien.

2. Bijzondere boottochten

In Kalmar kun je een historische rondvaart maken, de Flundra. Je maakt een unieke tocht rondom Kvarnholmen waar je alles te horen en te zien krijgt over de geschiedenis van dit deel van Zweden. Op het meer Vidöstern stap je op een oud Vikingschip. Deze vertrekt vanaf de jachthaven bij Osudden. Of maak een boottocht op de M/S John Bauer, vernoemd naar de bekende kunstenaar uit de regio. De tocht gaat over de twee meren Bunn en Ören die met elkaar verbonden zijn door een kanaal. 

3. Duiken bij Västervik

De archipel bij Västervik is prachtig boven zeeniveau, maar het is ook mogelijk om dit deel van Zweden onder water te bekijken. Duiken bij Västervik is een spectaculaire manier om kennis te maken met het onderwaterlandschap. Door een laag zoutgehalte van de zee hier, zijn oude scheepswrakken gemiddeld goed bewaard gebleven. En dat maakt dit deel een populaire duikspot. Er liggen enkele eeuwenoude wrakken op de zeebodem waar duiktochten naar toe georganiseerd worden.

4. Bezoek Visingsö op het Vättern

Visingö staat ook wel bekend als de parel van Vättern, het een na grootste meer van Zweden. Dit eiland in het meer is zo'n 14 kilomter lang en 3 km breed. Neem een ferry vanuit Gränna en geniet van het vlakke eiland, dat een ideale fietsbestemming is.

Picknick op Visingö
Uitzicht over het Vättern meer Photo: Göran Assner

5. Ontdek de archipel

De Tjustarchipel in het noordoosten van Småland lijkt gemaakt om te kajakken, te fietsen, te wandelen of om een tour met een rondvaartboot te doen. Deze archipel, ook wel scherenkust genoemd, heeft meer dan 5.000 eilanden, riffen en kliffen. Sommige zijn niet groter dan een postzegel, andere zijn kilometers lang met pittoreske Zweedse huisjes erop, schaduwrijke eikenbossen en geurige bloemenweiden

Related articles