Van saffraanpannenkoekjes tot truffels
Hoewel Visby op zijn levendigst is in de lente- en zomermaanden, is er op elk moment van het jaar genoeg te doen, en vergeet ook zeker niet een bezoek te brengen aan de vele uitstekende restaurants, bars en gezellige cafés. Net als in de rest van Zweden is 'fika' ook hier een populair tijdverdrijf. Gotland heeft zijn eigen brouwsels van koffie en thee die worden geserveerd met heerlijke zelfgemaakte lekkernijen, zoals de traditionele saffraanpannenkoek van het eiland met bessen en room.
Dit zijn een aantal opmerkelijke cafés:
- Själsö bageri: een ambachtelijke bakkerij een paar kilometer buiten Visby met op stenen gebakken zuurdesembrood en heerlijke kaneelbroodjes. Ze hebben ook een foodtruck in Östercentrum in het centrum van Visby.
- Café Amalia: een schattig café dat al lange tijd populair is bij de plaatselijke bevolking. Serveert de hele dag gezond en zelfgemaakt ontbijt, versierd met eetbare bloemen.
- Ett rum för resande: een klein en gezellig café dat vooral gewaardeerd wordt om de zelfgemaakte pasta en de lange openingstijden het hele jaar door.
- S:t Hans: een juweeltje voor de zomer, want dit tuincafé is idyllisch gelegen in de ruïne van de St. Hans-kerk.
De kalkrijke bodem van Gotland en het gunstige klimaat dragen bij aan een overvloed aan verse, lokale producten. Als je in het vroege voorjaar in Visby bent, staan er asperges in alle vormen op het menu.
Op het eiland groeien ook truffels. Ben je een liefhebber? Dan moet je zeker een bezoek brengen in de late herfstmaanden, wanneer de truffels op de menukaarten van restaurants en in de winkels verschijnen. Ben je hier in november? In deze tijd worden er proeverijen, truffeljachten en lezingen georganiseerd door de truffelacademie van het eiland.
Door de overvloed aan lamsvlees op Gotland vind je in veel restaurants lamsvleesgerechten, evenals lekkere lokale worstjes, hertenvlees en meer. Gerookte zalm, bot en haring zijn ook populair dankzij de grote lokale visserstradities.
Spoel het eten weg met bieren als Wisby Pils en Sleepy Bulldog van de plaatselijke Gotlands Bryggeri, een van de vele brouwerijen op het eiland.