Skip to main content
Outdoor fika
Fika is veel meer dan koffie drinken. Het is een reden om een momentje vrij te maken voor quality time. Het is een traditie waar de Zweden, bij voorkeur meerdere keren per dag, aan vasthouden. Op zonnige lente- en zomerdagen is het natuurlijk het lekkerst om buiten te genieten.
Foto credit: Simon Paulin/imagebank.sweden.se

Prijsniveau in Zweden

Zweden is duur. Tenminste dat denken veel mensen. Maar eigenlijk valt dat hartstikke mee. Sterker nog, Zweden is gemiddeld een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld Denemarken, Noorwegen en Zwitserland. De Europese Commissie vergelijkt jaarlijks de prijsverschillen op het gebied van eten, drinken en andere zaken in de verschillende Europese landen. Zweden komt daarbij als goedkoopste Scandinavische land uit de bus.

Duur of goedkoop?

Veel mensen denken nog altijd dat Zweden een duur land is. Dat is een hardnekkig vooroordeel. Zweden en Nederland hebben een overeenkomstig prijsniveau. Sommige dingen zijn in Zweden duurder dan bij ons, zoals kleding en alcohol. Andere zaken zijn ook weer goedkoper, zoals benzine. Ook de aanschaf van een auto, onroerend goed of grond is vaak goedkoper dan bij ons.

Restaurant and bar
Photo: Tove Freiij/imagebank.sweden.se

Geen euro in Zweden

De Zweedse kroon is het officiële betaalmiddel in Zweden. Zweden is weliswaar lid van de Europese Unie, maar je kunt er officieel niet met de euro betalen. Bekijk voor je vertrek de wisselkoersen bij je bank.

  • Een kroon is gelijk aan 100 öre.
  • Bankbiljetten worden gedrukt in waarden van 20, 50, 100, 200, 500 en 1.000 kronen.
  • De munt is verkrijgbaar in 1, 2, 5 en 10 kronen.

Let op: oudere versies van de bankbiljetten zijn nu niet meer geldig. Ook zijn de meeste oudere muntstukken in 2017 ongeldig geworden. Lees meer over geldige bankbiljetten en over geldige munten in Zweden.

Zweden wordt algemeen beschouwd als de meest geldloze ('kontantfri' of 'cashless') samenleving ter wereld. De meeste bankfilialen van het land zijn gestopt met het verwerken van contant geld; veel winkels, musea en restaurants accepteren nu alleen nog kaart- of mobiele betalingen. De meeste betaalautomaten in winkels ondersteunen het gebruik van betalen met contactloze kaarten.

Alcoholprijzen

Alcohol is in Zweden prijziger dan wij gewend zijn. Als je op een terrasje of in een restaurant een glas of fles alcohol bestelt, zul je merken dat de prijzen hoger liggen dan in Nederland. Alcohol met een alcoholpercentage hoger dan 3,5% mag niet overal verkocht worden. Daarvoor moet je naar de staatsslijterij, Systembolaget. 

Wat kost uit eten gaan?

Als je in Zweden uit eten gaat betaal je in een gemiddeld restaurant voor een driegangen diner met wijn tussen de 30 - 70 euro per persoon. Een kop koffie op een terras met iets lekkers erbij kost rond 6 - 8 euro.

Het gebruik van creditcards

De meeste creditcards worden geaccepteerd in Zweden (soms kunnen American Express kaarten voor problemen zorgen). Let op: om te kunnen betalen of geld op te nemen met je creditcard, heeft je kaart een chip en heb je een PIN-code nodig (Personal Identification Number). De oudere kaarten met alleen een magneetstrip werken, net als in Nederland, niet meer.

Je kunt contant geld opnemen met je Visa, MasterCard, Maestro of Cirrus-kaart op elk "Bankomat" of "Uttagsautomat" ATM.

Fooien

De bediening en service wordt in hotels en restaurants automatisch verrekend in de prijs. In restaurants kan je een fooi geven van ongeveer 7 tot 10% bovenop de prijs. Taxichauffeurs rekenen ook op een dergelijke fooi. Het geven van fooien in hotels is uiteraard mogelijk, maar er wordt niet op gerekend. 

Een goede regel is het naar boven afronden van het eindbedrag. Portiers en ander personeel rekenen eveneens op een kleine fooi.

Wat kost een overnachting?

Hoewel de prijs van een overnachting afhankelijk is van het seizoen en van de plaats hierbij een overzicht van de gemiddelde prijzen in het hoogseizoen.

Campingkaart: 13 euro
Camping (drie sterren, 1 nacht): 15 - 30 euro
Trekkershut/stuga (4 personen, 1 nacht): 50 - 100 euro
Vakantiehuisje (4 personen, per week): 300 - 2000 euro
Bed & Breakfast (2-pers kamer, per nacht):  80 - 120 euro
Hotel (drie sterren, 2-pers kamer per nacht): 80 - 200 euro