Skip to main content
Vijf mensen zitten aan tafel met een kopje koffie. Een dame brengt hen zoete lekkernijen.
Outdoor fika
Een Zweedse 'fika' met versgebakken kaneelbroodjes bij bed & breakfast Waxholm.
Foto credit: Anna Hållams/imagebank.sweden.se

De ultieme Zweedse bucketlist voor foodies

Als je op zoek bent naar unieke eetervaringen in Zweden, heb je keuze te over. Hier zijn tien culinaire hoogtepunten - van regionale delicatessen en traditioneel Zweeds eten tot modern lekker eten - die op de bucketlist van elke foodie zouden moeten staan.

Op een stukje platbrood ligt een gerechtje met aardappelen en gefermenteerde haring.
Gefermenteerde haring
'Surströmming' is gefermenteerde Oostzeeharing die al sinds minstens de 16e eeuw een hoofdbestanddeel is van de traditionele Noord-Zweedse keuken. Niet alle Zweden eten het echter.
Foto: Lola Akinmade Åkerström/imagebank.sweden.se

Waag je aan ‘surströmming’ – gefermenteerde haring

Een gerecht met internationale reputatie, 'surströmming', is een must op de bucketlist van elke foodie. De stinkende Baltische haring wordt gezouten en gefermenteerd in blikken en geserveerd met platbrood (‘tunnbröd’), gesneden gekookte aardappel en gesnipperde ui. Spoel het weg met bier en de opgewekte sfeer die bij de gelegenheid hoort. Surströmming wordt meestal eind augustus gegeten en doe je altijd buiten - om voor de hand liggende redenen. Om jezelf onder te dompelen in de traditie, ga je naar 's werelds grootste surströmmingfestival in Alfta, Hälsingland, of bezoek je bij de Hoge Kust het eiland Ulvön - de geboorteplaats van de delicatesse.

Een open vuur.
Restaurant Ekstedt in Stockholm
Geniet van fine dining bij het open vuur van restaurant Ekstedt. Het restaurant biedt seizoensgebonden ingrediënten op smaak gebracht met houtskool, rook, as en roet.
Foto: Ekstedt

Ontdek de toprestaurants van de moderne Zweedse gastronomie

De moderne Zweedse keuken loopt voorop, met een sterke focus op duurzaamheid, lokaal geproduceerde ingrediënten en innovatieve smaken. Ervaar de culinaire innovatie door een restaurant te bezoeken waar een van de meest vooraanstaande chef-koks van Zweden de plak zwaait. Florencia Abella, chef-kok van het met een Michelinster bekroonde restaurant Ekstedt in Stockholm, geeft haar creatieve kijk op de Scandinavische keuken en kookt boven een open vuur, met seizoensgebonden ingrediënten. En er zijn nog veel meer mogelijkheden - Zweden heeft momenteel 18 restaurants met een of meer Michelin-sterren.

Een zomers gedekte tafel met aardbeien en 'snaps'.
Midzomerfeest
Midzomer vindt plaats in juni en is een viering van de zomerzonnewende, de langste dag van het jaar. Het is een van de meest gevierde feestdagen in Zweden. In de tuin wordt een traditionele lunch geserveerd met ingelegde haring, nieuwe aardappelen, gerookte zalm en drinkhapjes gevolgd door een drinklied.
Foto: Anna Hållams/imagebank.sweden.se

Doe mee met een midzomerfeest en proef van een smörgåsbord

Midzomer wordt in Zweden enthousiast gevierd en vraagt om een uitgebreid dagfeest, gevolgd door zang en dans rond de meiboom. Doe mee en proef een smörgåsbord van klassiekers, waaronder zalm - gerookt of 'gravad' - en ingelegde haring geserveerd met gekookte nieuwe aardappelen. Verwacht lokaal gebrouwen ambachtelijk bier en 'snaps' - shots van met kruiden doordrenkte sterke drank met regionale variaties - vergezeld van traditionele 'snapsvisor'-liedjes.

Paddenstoelen worden bereid op een open vuur in de natuur.
The Edible Country
The Edible Country is een initiatief van Zweden, waarbij het hele land is omgetoverd tot doe-het-zelf-restaurant. Topchefs werden uitgenodigd om menu's samen te stellen op basis van ingrediënten die in de Zweedse natuur te vinden zijn. In heel Zweden zijn verschillende houten tafels geplaatst en iedereen kan een reservering maken om een Zweedse maaltijd uit de natuur te bereiden en er vervolgens van te genieten in een prachtig landschap.
Foto: August Dellert/imagebank.sweden.se

Ga foerageren en koken in de buitenlucht

Het Zweedse recht op roaming nodigt iedereen uit om het hele jaar door te genieten van de eetbare geschenken van Moeder Natuur. Je mag zelfs je oogst koken boven een open vuur in de natuur (wees wel voorzichtig en check de lokale aanbevelingen). Ga dus op pad met een mand in de hand, misschien met een ervaren gids aan je zij. Of reserveer een tafel via The Edible Country concept. Deze doe-het-zelf Zweedse eetervaring is gericht op geoogste ingrediënten en lokale producten. Je kan er verspreid over het hele land van genieten - elke plek is geselecteerd vanwege zijn natuurlijke schoonheid en rijke culinaire cultuur.

Een bord met gehaktballetjes, aardappelpuree en bessen.
Zweedse gehaktballetjes
Wat is er Zweedser dan gehaktballen? Zweedse gehaktballen, misschien wel het beroemdste culinaire product van het land, maken deel uit van zowel traditionele vakantiemaaltijden als een hoofdbestanddeel van de dagelijkse gerechten die ze thuis bereiden. Zweedse gehaktballen worden traditioneel geserveerd met jus, aardappelpuree of gekookte aardappelen, bosbessen en ingelegde komkommer.
Foto: Lieselotte van der Meijs/imagebank.sweden.se

Geniet van een bord Zweedse gehaktballen

Gehaktballen geserveerd op de traditionele Zweedse manier zijn essentieel op de bucketlist voor fijnproevers. Gemaakt van varkens- en rundvleesgehakt, worden Zweedse gehaktballen geserveerd met aardappelpuree, bosbessenjam en ingelegde komkommer. Dit geliefde gerecht maakt deel uit van een culinaire traditie genaamd 'husmanskost' - ruwweg vertaald als burgermanskost. Tegenwoordig vind je verschillende gemoderniseerde versies van de klassieker, waaronder de vegetarische opties die worden geserveerd in restaurant Meatballs for the People in Stockholm.

Mensen hebben papieren hoedjes op en zitten aan tafel.
Rivierkreeftenfeestje
Rivierkreeftfeesten zijn een jaarlijkse traditie in Zweden waar mensen samenkomen om rivierkreeften te eten en samen tijd door te brengen. De rivierkreeftfeesten vinden normaal gesproken plaats in augustus en markeren het einde van de zomer.
Foto: Anna Hållams/imagebank.sweden.se

Zet je feesthoedje op en doe mee aan een ‘kräftskiva’

Een rivierkreeftenfeest ('kräftskiva') is een vrolijk jaarlijks hoogtepunt en vindt meestal plaats in augustus en september. Het gaat om rijkelijk versierde tafels beladen met hopen felrode rivierkreeften - op zijn geheel en gekoeld geserveerd - en bijgerechten zoals canthareltoast en quiche gevuld met 'Västerbottenost'-kaas, evenals vegetarische alternatieven. Traditionele liedjes zijn net zo essentieel als de belangrijkste edibles, met klassieke deuntjes zoals 'Helan Går' gezongen na een rondje 'snaps'.

Kaneelbroodjes op een rijtje.
Kaneelbroodjes
Zweden behoren tot de grootste consumenten van koffie en snoep ter wereld. Er is zelfs een speciale dag om het kaneelbroodje te vieren, op 4 oktober.
Foto: Lieselotte van der Meijs/imagebank.sweden.se

Geniet van een traditionele fika

Zweden houden van hun fika - het is meer dan een koffiepauze met lekkernijen, het sociale aspect is net zo belangrijk. Dus verzamel je vrienden en nestel je op een plek naar keuze - in de natuur of in een stadscafé. Klassieke Zweedse patisserieën ('konditori') barsten van de fika-klassiekers zoals kaneelbroodjes, prinsessentaart en 'zeven soorten koekjes' - een traditionele selectie koekjes die momenteel aan een revival bezig is. Denk ook eens aan ‘smörgåstårta’ – een feestelijke, hartige ‘sandwichcake’, gevuld en gedecoreerd met Zweedse favorieten zoals garnalen, eieren, gerookte zalm en verse bieslook. En op Fettisdagen vervangen ze de kanelbulle door een semla.

Een waterketel hangt boven een open vuur, in de natuur.
Koffiepauze in de natuur
Koffie maken boven het open vuur.
Foto: Håkan Vargas S/imagebank.sweden.se

Ervaar de culinaire tradities van het Sami-volk

Zweeds Lapland, de thuisbasis van de inheemse Sami-bevolking, heeft een unieke culinaire cultuur. Je moet zeker ook 'kokkaffe' proberen - koffie gemaakt boven een open vuur - samen met wat gedroogd, gerookt rendiervlees terwijl je geniet van een spectaculair uitzicht over de Zweedse hooglanden. Net als de Sami die een pauze nemen en hun rendierkudde in de gaten houden.

Twee dames kijken naar de menukaart, buiten aan een kiosk.
Kiosk, street food
Er zijn tal van kiosken in Zweden.
Foto: Maskot/Johnér

Breng een nachtelijk bezoekje aan een ‘korvmoj’

Bezoek een 'korvmoj' - een traditioneel hotdogkraam - om te genieten van Zwedens eigen kijk op de hotdog, strak gewikkeld in een plat brood rolletje of 'tunnbrödsrulle', met een vleugje aardappelpuree en andere garnituren. Tegenwoordig vind je creatief gemaakte, premium worsten en vegetarische gerechten op het menu. Stil je honger na een nacht in de stad en maak de 'korvmoj' onderdeel van je foodie-bucketlist.

Zes mensen zitten aan een eettafel taco's te eten.
Cozy Friday
Taco's zijn een typische maaltijd voor Zweden op een vrijdagavond.
Foto: Maskot/Folio

'Fredagsmys', maak het gezellig op vrijdag

Na een lange werkweek even lekker op de bank liggen en jezelf trakteren op iets lekkers is uiteraard niet voorbehouden aan de Zweden, maar ze vieren het weekend graag goed. Er is zelfs een term voor: 'fredagsmys', wat zich vertaalt naar 'cosy Friday'. Deze wekelijkse huiselijke traditie omvat veel chips en snacks, waarbij het diner vaak wordt gedomineerd door een nieuwe Zweedse favoriet, taco's - zozeer zelfs dat 'fredagsmys' soms 'Taco Friday' wordt genoemd. Genieten maar!

Artikel gesponsord door