Skip to main content
Een tafel is gedekt met een bord gehaktballetjes, aardappelpuree, bruine jus en vossenbessenjam naast een glas en vork.
Zweedse gehaktballen
Wat is er meer Zweeds dan onze gehaktballen? Zweedse gehaktballen, misschien wel het beroemdste culinaire item van het land, zijn eigenlijk gebaseerd op een recept dat in het begin van de 18e eeuw door koning Karel XII van Zweden uit Turkije is meegebracht. Ze maken deel uit van zowel traditionele feestmaaltijden als van de dagelijkse keuken thuis.
Foto credit: Daniel Herzell/Folio/imagebank.sweden.se

Hier eet je de beste Zweedse gehaktballen

Geen gerecht is meer Zweeds dan de gehaktballen. Leer meer over het fenomeen gehaktballen en waar je de beste Zweedse balletjes kunt krijgen in Stockholm, Göteborg en Malmö.

Gehaktballen zijn typisch Zweeds. In hun meest traditionele vorm worden Zweedse gehaktballen ("köttbullar") gemaakt van gemalen varkens- en rundvlees, room, ei en ui, en geserveerd met romige aardappelpuree, een dikke, bruine jus, lingonbessenjam en ingelegde komkommer. Deze laatste voegt een bittere zoetheid toe als perfecte aanvulling op de hartige gehaktbal.

Hoewel deze gehaktballen hartig, vullend en heerlijk decadent kan zijn, herdefiniëren moderne koks Zweeds comfort food, of 'husmanskost' zoals het in Zweden beter bekend staat, door het lichter en gezonder te maken. Restaurant Tradition in Stockholm’s Oude Stad, heeft de lactose uit het recept verwijderd. Een andere kok die modernere, minder zware versies van de Zweedse klassiekers maakt, is Fredrik Eriksson in Långbro Värdshus net buiten Stockholm.

Als je een Zweed vraagt waar je de beste gehaktballen kunt krijgen, zal het antwoord waarschijnlijk het huis van zijn of haar oma zijn. Als je zelf geen Zweedse oma hebt, kun je aan de slag met ons receptje of - nog beter - een bezoek brengen aan een van de vele respectabele restaurants in het land. We selecteerden enkele adresjes die behoren tot de beste restaurants die Zweedse gehaktballen serveren in Stockholm, Göteborg en Malmö:

De toonbank van een leeg restaurant in Stockholm, met een enorm bord waarop 'Gehaktballen' staat.

Meatballs for the People

Meatballs for the People is een restaurant in Stockholm dat zich richt op het serveren van 's werelds beste gehaktballen.

Foto: Tina Stafrén

Beste Zweedse gehaktballen in Stockholm:

Meatballs for the People

Kijk voor een unieke kijk op de klassieke Zweedse gehaktbal bij Meatballs for the People in het trendy Södermalm. De eerste "gehaktballenboetiek" van de stad serveert 12 verschillende soorten biologische gehaktballen, variërend van klassiekers tot kip, eland, zwijn, lam, rendier en groenten. Alle gehaktballen zijn handgemaakt van biologische, lokale producten, en zijn een duurzame traktatie voor de smaakpapillen.

Beste restaurant in Göteborg voor gehaktballen:

Cafe du Nord

Café Du Nord, liefkozend ook Köttbullekällaren ('Gehaktballenkelder') genoemd, staat bekend om zijn traditionele köttbullar. Het restaurant bestaat sinds 1875 en het recept voor de traditionele köttbullar is net zo oud. Geserveerd met veel aardappelpuree, lingonbessenjam en ingelegde komkommer zijn ze misschien niet de gezondste optie op het menu, maar wat maakt het uit als ze zo goed smaken?

Beste gehaktbal restaurant in Malmö:

Bullen

Malmö biedt een rijke verscheidenheid aan verschillende eetculturen, maar ook hier kan je nog steeds ouderwetse 'husmanskost' vinden als je even zoekt. Voor de beste gehaktballen in de stad ga je naar Bullen. Deze historische pub en restaurant lijkt meer op een Engelse of Ierse pub, maar staat erom bekend de lekkerste 'köttbullar' met gekookte aardappelen en jus van de stad te serveren.