Skip to main content
Een stel fietst op een weg langs de zee in Halland.
Kattegattleden, Halland
Kattegattleden in Halland is de eerste nationale fietsroute van Zweden.
Foto credit: Oskar Albrektsson/Region Halland

Fietsroute de Kattegattleden

Skåne is een ideale fietsregio. Weinig hoogteverschil en veel prachtig aangelegde fietsroutes. Daarvan is de Kattegattleden veruit de langste.

Fietsen door Skåne en Halland

Fietsliefhebbers opgelet. Jij hebt je fiets. Wij hebben de route! Kattegattleden was de eerste officiële fietsroute van Zweden en je vindt ‘m in het zuidelijke Skåne en een deel van Halland. 

Het fietspad van de Kattegattleden loopt ruwweg van Helsingborg naar Göteborg over een afstand van 395 km. Kilometers genoeg om te genieten van de adembenemende kustlijn. Dus, op de pedalen!

Kattegattleden in Halland
Kattegattleden går mellom Helsingborg og Göteborg. Photo: Adde/Region Halland

De route slingert zich een weg langs de zuidwestkust van Zweden en dus is het onderweg genieten van de prachtige natuur, indrukwekkende kliffen, de pittoreske haventjes, natuurreservaten, uitgestrekte stranden en leuke dorpjes. En… de route is zo goed als autoluw.

Trajecten van de Kattegattleden

De route van de Kattegattleden is voor het gemak verdeeld in acht trajecten, elk met z’n eigen highlights, accommodatie en horeca in de buurt van de route. Natuurlijk is ook aan fietsverhuur en servicepunten gedacht.

1. Helsingborg - Höganäs (22 km)

Dit deel van de Kattegattleden start in Helsingborg, een historisch stadje dat ook zeker een bezoekje waard is. Bekijk de Kärnan toren en het Sofiero kasteel met de beroemde tuinen. De route leidt naar Höganäs via het rotsachtige landschap van Kullahalvön, een prima spot om te zwemmen. Dit deel van de route kenmerkt zich door schilderachtige vissersdorpjes en haventjes, zoals Domsten en Viken. Sla vooral het Kullaberg Nature Reserve niet over, een kleine detour, maar zeer de moeite waard.

2. Högenäs - Ängelholm (40 km)

De route gaat verder in de richting van het 500 jaar oude stadje Ängelholm. Op de weg ernaar toe passeer je enkele prachtige stranden en leuke haventjes. Maar ook de inwendige mens wordt niet vergeten hier. Je kunt hier prima een echt Zweeds wijntje drinken of culinair genieten op het schiereiland Kullahalvön. Neem ook een kijkje bij de vele studio’s van kunstenaars en keramiekwinkeltjes op de route. En hopelijk spot je een zeehond!

3. Ängelholm - Båstad (36 km)

Vanaf Ängelholm vervolgt de Kattegattleden zich langs de kust bij Vejbystrand. Je fietst hier tussen de weilanden, een paar kustplaatsjes en door bosrijk gebied. Het eerste deel van de route gaat een stukje omhoog, naar het centrum van Bjäre. Daarna fiets je door richting Grevie, langs de indrukwekkende golfbaan en weer naar beneden richting Sinarpsdalen.

4. Båstad - Laholm - Halmstad (39 km)

Na een bezoekje aan Båstad kun je even bijkomen op een makkelijk stukje van de route richting Hemmeslöv. Stop hier en kijk vooral even achterom in de richting van de Hallandsås richel. Je verlaat op deze route Skåne en rijdt de regio Halland binnen. Drink een kopje koffie bij kasteel Skottorp en scoor onderweg een stukje kaas bij een van de vele boerderijwinkeltjes. De route leid je door prachtige natuur met zandduinen en stranden. Laholm is een leuk karakteristiek dorpje met kleine klinkerstraatjes. Je komt nu langs Mellbystrand, een van Zweden’s langste zandstranden. Blijf even hangen bij Lagaoset, waar de zonsondergangen het allermooist zijn. Op deze plek ontmoet de Lagan rivier de oceaan. Je eindigt de route in Halmstad, nadat je het historische slagveld (waar de slag van Halmstad plaatsvond in 1676) van Trönninge passeert.

5. Halmstad - Falkenberg (57 km)

Je rijdt nu in westelijke richting naar een van de meest geliefde stranden uit de omgeving: Tylösand. Neem een duik en vervolg je weg via de verbinding met de Kustvägen, de kustweg. Bezoek onderweg de windmolen in Särdal, waar je kunt uitrusten bij een leuk cafeetje en winkeltje. Je passeert diverse prachtige natuurreservaten en het charmante dorpje Steninge.

6. Falkenberg - Varberg (40 km)
Het fietspad gaat verder naar Falkenberg, een van de oudste Middeleeuwse stadjes in Halland. Je fietst een groot deel langs de kust. Neem een pauze in Varberg, waar je een natuurreservaat en een paar pittoreske vissersdorpjes vindt. Vlak voor Varberg paseer je Apelviken, een strand dat razend populair is onder surfers vanuit heel Europa. Voor de die-hards gaat de route een stuk omhoog richting het fort van Varberg, maar je kunt ook lekker uitrusten in het Societetspark.

7. Varberg - Kungsbacka (74 km)

Ten noorden van Varberg verandert het landschap. De zandstranden gaan over in rotsachtige kustlijnen en de eerste eilanden verschijnen aan de horizon, zoals Getterön, Balgö en Vendelsö. Pauzeer met een ijsje op een van de zwemstrandjes in Åsa. Rijd een kleine detour naar het Tjolöholm kasteel en vervolg je weg naar Fjäras Bräcka. Hier kun je je vergapen aan de 100 rechtopstaande stenen op de historische Li begraafplaats. Je fietst door via Fjärås Bräcka over smalle paadjes in de richting van Kungsbacka.

8. Kungsbacka - Göteborg (63 km)

Het laatste stuk van de Kattegattleden gaat naar het eindpunt Göteborg (je kunt de route vanzelfsprekend ook andersom rijden). Vanaf het schiereiland van Kungsbacka, waar veel maritieme historie ligt, rijd je naar Gottksär. Zeker een stop waard, al is het alleen al om de beroemde frambozencake bij Jönssons Konditori. Je passeert Särö, een bekend oord waar de royalty en high society graag vertoefde in de 20e eeuw. Stap even van je fiets af en wandel het pad af langs het water. Kliffen, bossen, baaien en kleine haventjes, die vind je allemaal op dit deel van de route. Via Nya Varvet en het Klippan Culture Reserve nader je Göteborg. Een heerlijke eindstop na bijna 400 km Kattegattleden.

1 / 2

Bike route Kattegattleden

Foto: Patrik Leonardsson

/ 2
Bike route Kattegattleden

Bike route Kattegattleden

Foto: Patrik Leonardsson

Kattegattleden route on the West coast of Sweden

Kattegattleden route on the West coast of Sweden

Foto: Patrik Leonardsson