Skip to main content
Een bloembed met lavendel langs een voetpad in een tuin. Twee kinderen rennen op het pad.
Trädgårdsföreningen
Lavendelplanten in Trädgårdsföreningen, gelegen in het stadscentrum van Göteborg.
Foto credit: Frida Winter/Göteborg & Co

Zweedse stadsparken - groene oases in de stad

Je bent nooit ver verwijderd van de natuur in Zweden, zelfs niet als je je in een stad bevindt. We nemen je mee langs de mooiste stadsparken van het land in de steden Göteborg, Malmö, Visby, Uppsala en Karlstad.

Als je een middag doorbrengt in een van de stadsparken van Zweden, begeef je je veelal tussen de locals en voel je de historische waarde van de parken. Veel van deze lommerrijke ruimtes bieden activiteiten voor alle leeftijden en interesses, terwijl andere een meer niche-aantrekkingskracht hebben. De Zweedse parken zijn allemaal open en toegankelijk voor iedereen. Ga er lekker wandelen, picknicken of ontspan in het groen en de natuur.

Göteborg

Botaniska (Botanische Tuinen van Göteborg)

Botaniska, gelegen in het westelijke deel van Göteborg, is een van de grootste in zijn soort in Europa. Je vindt hier zo'n 16.000 plantensoorten, waaronder de meest uitgebreide collectie tropische orchideeën in Zweden en verschillende soorten vleesetende planten. Voor cultuurliefhebbers zijn er verschillende op de natuur geïnspireerde sculpturen te bewonderen, terwijl kinderen zullen genieten van het avontuurlijke 'eekhoornpad'. Er is ook een uitstekend café – Paviljongen – in de tuin, waar je kunt genieten van een eco-vriendelijke koffie, een lekker wijntje, raw food en lekkernijen uit eigen bakkerij.

Trädgårdsföreningen (De Tuinvereniging)

Trädgårdsföreningen (the Garden Society) werd in 1842 opgericht door koning Carl XIV Johan en is een van Europa's best bewaarde 19e-eeuwse parken. Verken de verschillende aspecten van deze prachtig aangelegde oase, waarin je een overvloed aan rozen en vele andere bloemen zult vinden, evenals uitgestrekte bossen. Mis het spectaculaire Palmhuset (het Palmhuis) niet. Deze werd gebouwd in 1878 en is geïnspireerd door Crystal Palace in Londen. In het Palmhuis wandel je in mediterrane temperaturen tussen een breed scala aan exotische planten. Tank bij in de historische setting van Rosenkaféet (het Rozen Café), waar traditionele en kwalitatieve Zweedse gerechten op het menu staan.

Slottsskogen

Het grote park Slottsskogen is de favoriete plek van menig local om te wandelen of te picknicken. Een groot deel van dit uitgestrekte gebied is bedekt met natuurlijk bos, waar inheemse bomen, waaronder de linde, beuk, esdoorn en eik, gedijen. Slottsskogen staat ook bekend om zijn spectaculaire en kleurrijke azalea's. Er zijn genoeg cafés in en rond het park - Café Azalea is een voorbeeld - en je vindt er ook verschillende speeltuinen. Mis de plaatselijke kinderboerderij van het park niet, waar je dicht bij de typische noordelijke dieren kunt komen, waaronder elanden, Gotland-pony's en schapen..

1 / 5

Het Palmhuis

Het Palmhuis vind je in Göteborg.

Foto: Peter Kvarnström

/ 5
Het Palmhuis

Het Palmhuis

Foto: Peter Kvarnström

Botanische Tuinen Göteborg

Botanische Tuinen Göteborg

Foto: Superstudios D&DAB/goteborg.com

Botanische Tuinen Göteborg

Botanische Tuinen Göteborg

Foto: Steampipe Production Studio/Göteborg & Co

Trädgårdsföreningen, Göteborg

Trädgårdsföreningen, Göteborg

Foto: Jennie Smith/Göteborg & Co

Het park Slottsskogen in Göteborg

Het park Slottsskogen in Göteborg

Foto: Steampipe Production Studio/Göteborg & Co

Malmö

Slottsparken – en de aangrenzende parken Kungsparken en Slottsträdgården

Het Slottsparken (Malmö Kasteeltuin) werd geopend in 1900 en strekt zich uit over het voormalige militaire terrein van het Malmöhus, het oudste bewaard gebleven renaissancekasteel in Scandinavië. Dit uitgestrekte park is populair bij bezoekers van alle leeftijden en heeft een uitgebreid netwerk van wandelpaden met daarlangs hoge bomen, gazons, kleine vijvers en bruggen, en een Japanse tuin. De stadsbibliotheek is hier gevestigd, en ook een speeltuin met een sprookjesachtig thema.

Aan de overkant van het kanaal van Slottsparken vind je het elegante Kungsparken, met meer dan 130 boomsoorten afkomstig van drie continenten. Dit park is halverwege de 19e eeuw voltooid en is het oudste park van Malmö. Het park ligt gecentreerd rond een gietijzeren fontein, gebouwd in 1882.

Hiernaast vind je de Slottsträdgården. Deze weelderige tuin bloeit in de zomer en het plaatselijke café serveert een voornamelijk biologisch menu met gerechten die worden bereid met ter plaatse geteelde producten. Er worden regelmatig evenementen gehouden, waaronder dahliafestivals, quizavonden, muziekuitvoeringen en het jaarlijkse hoogtepunt, de Malmö Garden Show.

Folkets Park

Folkets Park ligt centraal in Malmö en is een culturele plek, waar regelmatig concerten en andere soorten evenementen plaatsvinden. Er is ook een speciaal kinderpodium in het park. Het park ligt gecentreerd rond Moriska paviljongen (het Moorse paviljoen), een monument dat doet denken aan een oosters paleis met minaretten. Het park bruist van activiteit, met een populaire skatebaan en weelderig groen. Breng ook een bezoek aan het reptielenhuis, ook een grote trekpleister.

Restaurant Far i Hatten, gehuisvest in een gezellig huisje uit 1894, is een van de beste eetgelegenheden van Malmö. De gerechten worden bereid met biologische ingrediënten en de wijnkaart is uitgebreid.

Pildammsparken

Pildammsparken is ontworpen in neoklassieke stijl en wordt beschouwd als een van de meest uniek aangelegde parken van Noord-Europa. In 1926 voegde stadsplanner Erik Bülow-Hübe twee groene ruimtes samen, wat resulteerde in een enorm park. Het park is omringd door een vijver die ooit diende als de belangrijkste watervoorziening van Malmö.

Je vindt hier twee fitnessruimtes in de buitenlucht, evenals enkele themaspeeltuinen, één met spinnen en de andere met een theaterfocus. Zo nu en dan vinden er in het park concerten plaats. Je vindt hier ook permanente culturele hoogtepunten: maak een wandeling langs de sculpturen van kunstenaars als Nils Möllerberg, Bertil Nilsson en Hiroshi Koyama.

Scaniaparken

Scaniaparken profiteert van de ligging aan zee en ligt bij het westelijke havengebied. Het park bestaat voornamelijk uit open groenvoorzieningen en langs het water loopt een idyllisch wandel- en fietspad. Je vindt hier ook het populaire Scaniabadet, een zwemplek met steigers om te zonnebaden en directe toegang tot de zee.

1 / 6

De kasteeltuin, Malmö

De kasteeltuin (Slottsträdgården) is een van de oudste parken in Malmö.

Foto: Apelöga

/ 6
Een persoon die over een smalle grindweg door een groene kasteeltuin loopt. Op de achtergrond is een windmolen te zien.

De kasteeltuin, Malmö

Foto: Apelöga

Het café in de Slottsträdgården, Malmö

Het café in de Slottsträdgården, Malmö

Foto: Helena Bergqvist

Bloemen en groen in een stadspark. Je ziet de rug van twee vrouwen zitten naast een zwembad met twee fonteinen. Op de achtergrond zie je de ingang en enkele gebouwen buiten het park.

Folkets Park in Malmö

Foto: Malmö stad

Folkets park in Malmö

Folkets park in Malmö

Foto: Apelöga/Malmö Turism

Mensen lopen op een pad in een park. Er zijn weelderig groen en een meer achter hen.

Pildammsparken, Malmö

Foto: Malmö Stad

Scaniaparken in Västra Hamnen, Malmö

Scaniaparken in Västra Hamnen, Malmö

Foto: Linnea Svensson

Visby, Gotland

DBW's Botaniska Trädgård

De DBW Botanische Tuin is gelegen in het centrum van Visby op het eiland Gotland. De tuin dateert uit 1855 en wordt omgeven door de middeleeuwse stadsmuur ('Ringmuren') en ligt gedeeltelijk langs de zeeboulevard. De naam is afgeleid van “De Badande Wännernas trädgård” (De tuin van de badende vrienden). Deze rustige oase van groen is geliefd vanwege de gevarieerde mix van inheemse en exotische planten en bomen (mede dankzij het milde klimaat van Gotland en de beschermde locatie van het park). Mis de rozentuin niet, waar de bloemen bloeien tot laat in de herfst. In de zomer komt de tuin tot leven met allerlei evenementen en concerten.

Een rozenbed in een botanische tuin. Op de achtergrond langs een wandelpad is er groen en sommige mensen worden wazig gezien.

Rozen in de botanische tuin van Visby

Rozenbed bij de Botanische Tuin van Visby, Gotland.

Foto: gotland.com

Uppsala

Botaniska Trädgården

Als voormalige geboorteplaats van de wereldberoemde botanicus Carl Linnaeus, is het niet verwonderlijk dat de stad Uppsala de thuisbasis is van drie opmerkelijke tuinen. Botaniska Trädgården (de botanische tuin), vlakbij Uppsala Slott (kasteel van Uppsala), is de meest uitgebreide en gevarieerde. Hoogtepunten zijn onder meer de prachtige barokke tuin, de 200 jaar oude oranjerie en de tropische kas, waarin je kunt wandelen langs vegetatie uit woestijnen, regenwouden, steppen en savannes. Neem je eigen picknick mee om van te genieten op de groene gazons in de tuin. Of neem plaats in Café Victoria, dat lunchgerechten serveert met lokale, biologische ingrediënten, evenals gebak en koffie.

Linnéträdgården

Linnéträdgården (de Linnaeus-tuin) in het centrum van Uppsala, opgericht in 1655 door Olof Rudbeck, is de oudste botanische tuin van Zweden. De huidige vormgeving van de tuin in Franse stijl werd in 1745 ontworpen door architect Carl Hårleman en de gerespecteerde botanicus Carl Linnaeus. Linnaeus woonde en werkte in het huis waartoe de tuin behoort. Als je de tuin verkent, kom je meer dan 1.300 soorten bloemen en planten tegen, allemaal gekweekt en gearrangeerd door de botanicus zelf. Het museumhuis en de botanische tentoonstellingen zijn geopend van begin mei tot september. Er zijn ook diverse restaurants en cafés in de buurt van het park.

Stadsträdgården

Ga voor een ontspannen en kindvriendelijke buitenervaring in Uppsala naar Stadsträdgården (de stadstuin van Uppsala), bij ‘Fyrisån’ (de Fyris-rivier). De centrale ligging maakt het een populaire plek voor zowel de lokale bevolking als toeristen. Je vindt hier diverse speeltuinen en picknickplaatsen waarlangs idyllische wandelpaden slingeren. In het centrum vind je café Gula Villan (het Gele Huis).

1 / 4

Botaniska trädgården

De Uppsala University Botanical Garden ligt op steenworp afstand van het stadscentrum van Uppsala.

Foto: Niklas Lundengård .

/ 4
Botaniska trädgården

Botaniska trädgården

Foto: Niklas Lundengård .

Uppsala stadstuin, Stadsträdgården

Uppsala stadstuin, Stadsträdgården

Foto: Ana Vera Burin Batarra .

Picknick in de Uppsala stadstuin

Picknick in de Uppsala stadstuin

Foto: Tor Johnsson

De Linnaeus Tuin in Uppsala

De Linnaeus Tuin in Uppsala

Foto: Gustav Dalesjö

Karlstad, Värmland

Mariebergsskogen

Mariebergsskogen, ook wel bekend als Karlstad stadspark, is het belangrijkste park van Karlstad, een charmant stadje in Värmland. Je wandelt hier over gevarieerd terrein met veel groen en er is in het park een scala aan activiteiten te beleven. Er is een zandstrand aan het Vänermeer, ideaal voor zwemmers van alle leeftijden, een minigolfbaan en een treintje genoemd naar Conrad Höök, de 19e-eeuwse arts die het park na zijn dood aan Karlstad schonk. De kinderboerderij Lillskogen - waar geiten, konijnen en paarden verblijven - is een grote favoriet bij kinderen. Diverse restaurants en cafés bieden lunch of koffie en gebak.

Café bij Mariebergsskogen, Karlstad City Park

Café bij Mariebergsskogen, Karlstad City Park

Outdoor café bij Mariebergsskogen, Karlstad.

Foto: Christine Holm