Skip to main content
Mensen te paard steken een beek over in Zweeds Lapland.
Paardrijden
Paardrijden bij Last Jojaure. Last Jojaure is een bergmeer gelegen tussen Nikkaloukta en Kebnekaise.
Foto credit: Fredrik Broman/imagebank.sweden.se

Paardrijden in Zweden

Overal in Zweden kun je paardrijden. Of het nou op pony’s is of je kiest voor de Western style. Mogelijkheden genoeg. We geven je graag vier tips die bijzonder zijn, dus ben je in de buurt: cap op en rijden maar!

1. Kyrkekvarn 

Ben je helemaal gek op paardrijden of heb je het altijd eens willen proberen? Is jouw dochter of zoon een echte paardenliefhebber en kunnen ze maar geen afscheid nemen van hun (verzorg)pony als de vakantie aanbreekt? Geen zorgen, want vanaf nu boek je bij Kyrkekvarn Sörgården in het zuiden van Zweden een heus vakantiehuis inclusief een paard waar je de hele vakantie voor mag zorgen én op rijden natuurlijk. Maak de mooiste tochten, op eigen houtje zonder gids, alleen met kaart, en verken de Zweedse bossen waarbij een ontmoeting met een eland niet is uitgesloten. 

Horse
A horse grazing in the Swedish countryside. Sweden has one of the highest numbers of horses per capita in Europe, and there is a deeply rooted tradition of high quality horse management and breeding. Strict regulations regarding animal welfare ensure excellent health of the horses. Horses are kept for leisure, sports, and working purposes. In Sweden several equestrian sports are highly popular. Photo: Melker Dahlstrand/imagebank.sweden.se

2. Op de rug van een Nordsvensk häst

Even voorstellen; het Noordzweedse paard. Op z’n Zweeds: Nordsvensk häst. Het Noordzweedse paard is een Zweeds koudbloed ras dat voor veel mensen onbekend is. Het is een mooi ras met veel expressie. Het ras kan gebruikt worden voor dressuur, springen, mennen en recreatief gebruik. Het is een veelzijdig paard met een rustig maar zeker geen sloom karakter. Als je in Zweden bent, en je houdt van rijden, dan grijp je toch de kans eens op zo’n paard een tocht te maken? 

3. Paardrijden in Zweeds Lapland

Voor liefhebbers van paardrijden is de Hedebo Farm bij het dorpje Ammarnäs aan de voet van de berg Ammar in zuid Zweeds Lapland een aanrader. Hier rijd je met IJslandse paarden dwars door het bijzondere Lapland. Onderweg is de kans groot dat je een kudde rendieren tegen komt. Stuk voor stuk zijn de paarden makkelijk in de omgang en gehoorzaam aan de berijder. Dus… zadelen en rijden maar! Op de ‘farm’ kun je een paard huren voor een halve of hele dag, maar je kunt er ook terecht voor meerdaagse tochten. En na een drukke dag in de gezonde buitenlucht kun je ’s avonds lekker bijkomen in de met hout gestookte hottub of sauna. Slapen doe je in een gezellige houten blokhut aan het meer. 

4. Beleef Dalarna vanaf een Zweedse paardenrug

Stap op de rug van Lowisa, Myrmin, Svarten, Tjorven of Hera en  maak een trektocht door de bergen en diep, maagdelijke bossen van Dalarna. Het rijden op een Noord-Zweedse ros geeft een gevoel van magische oerkracht. Het western zadel is zowel comfortabel als stabiel waardoor je uren, of zelfs meerdere dagen in stap, draf of galop door de wildernis struint. En, wie weet vang je nog een glimp op van een eland of vos. Het rijden in Dalarna, het ‘Zweden in miniatuur’, leid je langs bergen, bossen, sprankelende meren en open, glooiende akkers en ook passeer je de typische rode huizen.