Skip to main content
Gast jachthaven
Gast jachthaven
De Kostereilanden zijn een populair doel voor zeilboten en er zijn een aantal gasthavens rond de eilanden. De wateren rond de eilanden maken deel uit van het eerste maritieme nationale park van Zweden.
Foto credit: Fredrik Broman/imagebank.sweden.se

Zeilen

Wat kun je verwachten van een zeilvakantie in Zweden? Een schitterende, onbedorven kustlijn met vele duizenden eilanden waar je naar hartelust kunt ankeren of comfortabel in een van de vele jachthavens kunt overnachten.

Zeilen in Zweden

Beleef het eilandleven op zijn Zweeds: ongerepte natuur, schone stranden, je eigen onbewoonde eiland of vissersdorpjes langs de kust met fantastische visrestaurants. Het zeilseizoen in Zweden loopt van juli tot en met september. In hartje zomer is het maar drie uur per dag donker en dus zeil je aan de noord-, zuid-, oost- en westkust bijna altijd bij daglicht. De zeil- en vaarscene is sterk ontwikkeld in Zweden en langs de hele kust vind je talloze (jacht)havens. Als je liever niet je eigen boot meeneemt, kun je ook terecht bij een groot aantal bootverhuurbedrijven.

Goede zeilgebieden

Je kunt zeilen in de Botnische Golf in Zweeds Lapland en aan wal gaan om vanaf de oostkust van Noord-Zweden de vreemde en wonderschone geologie van de Hoge Kust te ondergaan. Of kies voor de archipel van Stockholm en de eilanden Finnhamn, Grinda, Utö en Sandhamn. Op al deze eilanden vind je restaurants en bars en worden activiteiten aangeboden op het gebied van natuur en avontuur. De archipel van Stockholm telt zo’n 30.000 eilanden en biedt dus letterlijk mogelijkheden te kust en te keur.

Gotland en Öland

Voor een vleugje Middeleeuws Zweden zet je koers naar het Baltische eiland Gotland, met het perfect bewaard gebleven Middeleeuwse stadje Visby. Ook het eiland Öland biedt een prachtig stukje historie vanwege de oude Vikingnederzettingen daar en is goed ingericht op zeilers. Gotland en Öland zijn populaire bestemmingen onder de Zweden en hier beleef je het typische Zweedse eilandleven.

De Zweedse westkust

Als je prachtig zeilen wilt combineren met lekker eten, zet dan koers naar de Zweedse westkust. Deze streek is niet zonder reden bezig naam te maken vanwege zijn geweldige schaaldieren: zeekreeft, oesters en garnalen. Van Göteborg en zijn met Michelinsterren bekroonde restaurants tot aan het zomerplaatsje Smögen en verder kun je genieten van de smaak van West-Zweden.

Voor de kust ligt de westelijke archipel, bestaande uit duizenden eilanden: van eenzame roze granieteilanden en riffen tot het ‘jachtrijke’ en uitbundige Marstrand met zijn regatta’s en beroemde fort Carlsten. En als je rust zoekt, zet dan koers naar de natuurreservaten van de Kostereilanden en het beschermde zeelandschap Koster Havet.