Skip to main content
Een bos met besneeuwde sparren en dennenbomen. Een persoon is aan het langlaufen en de zon schijnt door de bomen.
Langlaufen in Östersund
Östersund biedt vele langlaufloipes.
Foto credit: Håkan Wike

Langlaufen in Zweden

Zweden is de thuisbasis van 's werelds grootste langlaufrace, de legendarische Vasaloppet. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden om te langlaufen, ook voor beginners. Hier vind je een overzicht met loipes, gerangschikt van noord naar zuid. Dus ga het winterwonderland in voor een echt plezierige beweging en geniet van je 'fika' waar het het beste smaakt - buiten in de Zweedse natuur.

Toerskiërs bij een huisje in winterlandschap.

Langlaufen Zweeds Lapland

Probeer langlaufen in Zweeds Lapland.

Foto: Håkan Stenlund/ Swedish Lapland

Swedish Lapland

Dundret, Gällivare: Dundret organiseert een aantal skiraces voor zowel amateurs als professionals. 'Dundret runt' is een klassieker sinds 1965. Hier is het belangrijker om plezier te hebben dan om snel te gaan. Je kan kiezen tussen 30 of 50 kilometer.

Pagla, Boden: Bij Pagla kan je langlaufen met je hond, mits deze is aangelijnd. Alle tracks zijn verlicht tot 22.00 uur. De langste track is 15 kilometer.

Ormberget, Luleå: De langlaufloipes van Ormberget worden in de winter bijna elke dag 's ochtends vroeg geprepareerd en zijn verlicht van 7.00 tot 22.00 uur. Kies tussen oefentracks en moeilijkere elite-tracks, 1-10 kilometer lang.

Västerbotten

Kittelfjäll: In Kittelfjäll kan je je skitocht midden in het dorp beginnen, de berg boven de boomgrens op gaan of de route nemen naar het natuurreservaat Marsfjällens. Er is een 3,5 kilometer lang parcours dat tot 23.00 uur verlicht is.

Saxnäs: Het langlaufseizoen in Saxnäs is lang. Het begint al in november en duurt tot april of zelfs mei. STF Saxnäsgården biedt all-inclusive pakketten met toegang tot de loipes (19 kilometer in totaal).

Borgafjäll: De langlaufroutes van Borgafjäll staan open voor zowel klassiek langlaufen als skaten. Kies tussen 2,5 (verlichte route), 5, 10 of 15 kilometer lange routes.

1 / 3

Langlaufen in de Hoge Kust

In de winter verandert het gebied van de Hoge Kust in een winterwonderland waar je kan langlaufen of alpineskiën.

Foto: Leif Wikberg

/ 3
Vijf mensen zijn op een zonnige dag in de winter aan het langlaufen op een heuvel.

Langlaufen in de Hoge Kust

Foto: Leif Wikberg

Een persoon op ski's met een hond op een berg, uitkijkend over bos en heuvels aan de hoge kust.

Nationaal park Skuleskogen

Foto: Joakim Norenius / Höga Kusten Destinationsutveckling

Uitzicht op een besneeuwd gebied en een langlaufloipe. Ramundberget ligt in de achtergrond.

Ramundberget, Funäsfjällen, in Jämtland-Härjedalen

Foto: Ramundberget

De Hoge Kust

De Hoge Kust van Zweden biedt een breed scala aan langlaufmogelijkheden. Bijvoorbeeld Nätra Fjällskog, waar besneeuwde boomtoppen en 30 kilometer vers geprepareerde loipes langs oude huisjes en schuren bijdragen aan het bergachtige gevoel. Of Hallstaberget, met zijn 60 kilometer aan paden die zich uitstrekken over diverse terreinen en met mooie uitzichten over de stad Sollefteå. De Hoge Kust heeft verschillende verlichte paden en op sommige paden zijn honden gedurende bepaalde uren toegestaan, als ze aangelijnd zijn.

Jämtland Härjedalen

Åre: Åre is niet alleen een van de grootste alpineskigebieden van Zweden. Het biedt allerlei soorten ski-ervaringen, langlaufen inbegrepen. Kies uit een reeks tracks in verschillende gebieden, waarvan vele verlicht zijn van 07.00 uur tot 22.00 uur. Blijf op de hoogte van open paden, sneeuwkwaliteit en kaarten met de digitale kaartgids Åre Trails.

Östersund: Tot 89 kilometer aan langlaufloipes slingeren door de stad, en net buiten de stad zijn er nog meer. Mis de kans niet om te skiën op het bevroren meer Storsjön, met verre zichten en de bergen op de achtergrond.

Funäsfjällen: Met meer dan 300(!) kilometer goed geprepareerde loipes verspreid over het bergachtige gebied, is Funäsdalen geschikt voor zowel gezinnen als wereldtopskiërs. Je vindt alle tracks met kaarten en status in de app 'Spår och leder i Funäsfjällen' (beschikbaar in het Engels en Zweeds).

Hälsingland

Harsa, Järvsö: Harsa ligt 400 meter boven de zeespiegel en heeft meestal sneeuw van oktober tot april. 3 van de in totaal 85 kilometer zijn verlichte paden. Je kunt echter op veel tracks langlaufen met alleen een hoofdlamp, vooral als het volle maan is.

1 / 4

Vasaloppet Mora 2022, Dalarna

De finish bij de beroemde skirace Vasaloppet in Dalarna.

Foto: Vasaloppet

/ 4
Talloze skiërs komen over de finish van Vasaloppet. Er staat publiek aan elke kant van de skiërs.

Vasaloppet Mora 2022, Dalarna

Foto: Vasaloppet

Twee mensen in rode jassen zijn aan het langlaufen in een besneeuwd bos.

Langlaufen bij Orsa Grönklitt, Dalarna

Foto: Alexander Winther/ Visit Dalarna

Twee mensen in rode jassen zijn aan het langlaufen op geprepareerde loipes.

Langlaufen, Lugnet, Dalarna

Foto: RichardLindor/ Visit Dalarna

Een vrouw is aan het langlaufen in geprepareerde sporen in de sneeuw in de natuur.

Langlaufen in Mattila, Värmland

Foto: Mattila

Dalarna

Vasaloppet (Sälen-Mora): Sinds 1922 wordt de grootste skicompetitie ter wereld georganiseerd. De race is op 2 maart 2025, maar je kunt de hele winter skiën op de 90 kilometer lange en legendarische route.

Orsa Grönklitt: In dit skigebied vind je 130 kilometer aan langlaufloipes, die door gevarieerd terrein slingeren. De grote investering van Orsa Grönklitt in langlaufen heeft hen, samen met 19 andere skicentra, de titel 'Official Vasaloppet Centre' opgeleverd.

Lugnet, Falun: De Zweedse nationale arena voor langlaufen kan meestal begin november openen. De tracks variëren van een 3,3 kilometer lange verlichte trail tot een 15 kilometer lange elite trail.

Värmland

Långberget: Nog een officieel Vasaloppet-centrum, 630 meter boven zeeniveau. Långberget heeft alles: korte routes voor beginners, langere routes op uitdagend terrein, verlichte paden en een waar honden welkom zijn. In totaal 63 kilometer goed geprepareerde langlaufloipes.

Mattila: In een goede winter biedt dit kleine vakantiedorp 170 kilometer geprepareerde loipes, waarvan sommige helemaal tot in Noorwegen strekken. Met zowel gemakkelijke als meer uitdagende routes heeft Mattila iets voor het hele gezin.

Västmanland

Engelbrektsspåret, Norberg: Dit 27 kilometer lange parcours, met verschillende kortere paden, slingert langs meren en door bos. De grote happening van de winter is de skirace Engelbrektsloppet (60 kilometer), die deel uitmaakt van de zeer populaire verzameling klassieke races in Zweden, genaamd 'En svensk klassiker' (A Swedish Classic).

Björnön, Västerås: Op het eiland Björnön kan je langlaufen op geprepareerde loipes op het Mälarmeer of een cursus langlaufen volgen.

Uppsala

Skogsvallen: De stad Uppsala heeft verschillende geprepareerde langlaufloipes, waarvan de verlichte Skogsvallen de langste (2,5 kilometer) loipe is.

1 / 3

Fika, Småland

Geniet van een Zweedse fika na een dag langlaufen in Småland.

Foto: Sara Landstedt, Day Fotografi/ Smålands turism

/ 3
Een gezin van vijf zit buiten aan een tafel, kaneelbroodjes eten en koffie drinken. Er zijn ski's op de voorgrond van de foto.

Fika, Småland

Foto: Sara Landstedt, Day Fotografi/ Smålands turism

Een persoon is langlaufen in geprepareerde tracks in de natuur.

Langlaufen, Skogsvallen, Uppsala

Foto: Gustav Dalesjö/ Destination Uppsala

Drie mensen langlaufen.

Langlaufen, Billingen, Skövde

Foto: Tobias Andersson/ Regions Västsverige

Stockholm

De hoofdstad van Zweden biedt een scala aan mogelijkheden om door de stad te langlaufen met zowel natuurlijke als kunstmatige sneeuw. Het Olympisch Stadion van Stockholm (vaak 'Stadion' genoemd) in het stadscentrum en Hellasgården in het natuurreservaat Nacka zijn twee populaire tips, maar je kunt ook natuurlijke paden vinden in andere gebieden.

Sörmland

Eskilstuna: Eskilstuna heeft verschillende langlaufroutes in de stad. Sommige tracks zijn verlicht tot 22.00 uur en de lengte varieert van 1,3 kilometer tot 13 kilometer.

Nyköping: In de stad Nyköping worden in de winter veel verlichte loipes omgevormd tot langlaufloipes. Je kan kiezen tussen bospaden en open velden.

West Sweden

Billingen, Skövde: Strategisch gelegen op een heuvel en een officieel Vasaloppet-centrum. Billingen biedt een 11 kilometer lang verlicht parcours met kunstmatige sneeuw - een van de langste in Zweden. Bij natuursneeuw kun je genieten van in totaal 30 kilometer aan pistes.

Lassalyckan, Ulricehamn: Lassalyckan is ook een officieel Vasaloppet-centrum en is verschillende keren gastheer geweest voor de Cross-Country World Cup. De kunstsneeuwbaan is gedeeltelijk verlicht en strekt zich uit tot 11,5 kilometer. Bij een goede winter heb je ook pistes van 5, 10 en 15 kilometer van verschillende moeilijkheidsgraden.

Småland

Mullsjö Alpin: Als er sneeuw ligt, bereidt het skigebied Mullsjö Alpin twee langlaufloipes van 5 en 10 kilometer voor.

Isaberg Mountain Resort: Er zijn verschillende langlaufmogelijkheden in de buurt van Isaberg, met verlichte paden en zowel natuurlijke als kunstmatige sneeuw, als het weer het toelaat.

Halland

Åkulla Bokskogar: Een van de belangrijkste langlaufgebieden met kunstsneeuw in het graafschap Halland. Åkulla biedt in de winter 3,1 kilometer aan geprepareerde pistes voor minstens 30 dagen.

Ätrans Ski Centre: De thuisbasis van de zuidelijkste biatlonbaan van Zweden en een 3 kilometer lange langlaufloipe met kunstmatige sneeuw en verlichting tot 22.00 uur. Als er in het gebied natuursneeuw ligt, worden nog drie pistes (5, 7 en 10 kilometer) geprepareerd.

Halmstad Skidarena: Als de winter koud genoeg is, verandert Halmstad Golfarena in Halmstad Skidarena met een langlaufloipe van 2 kilometer met uitzicht op het Kattegatt-zeegebied.