Skip to main content
Een waterval stroomt langs een klif omgeven door sparrenbos. In de waterdamp is een dubbele regenboog zichtbaar.
Hällingsåfallet, Jämtland
Hällingsåfallet is een 40 meter hoge waterval in het natuurreservaat Hällingsåfallet in Jämtland.
Foto credit: Andreas Magnusson

Vildmarksvägen – een epische rit over de panoramische Zweedse Wildernisroute

De ultieme roadtrip maak je over de Zweedse Wildernisroute, een ruige, majestueuze route door enkele van de mooiste en meest afgelegen natuurgebieden van het land. Geniet van het adembenemende landschap, van dramatische bergen en uitgestrekte vlakten tot ongerepte meren en watervallen, waar je overal klein en groot wild kunt tegenkomen.

De Zweedse panoramische Wildernisroute – ook bekend als Vildmarksvägen in het Zweeds – is de hoogste geasfalteerde weg van het land, die je op zijn hoogste punt tot 867 meter boven zeeniveau brengt. De 500 kilometer lange circulaire route loopt van Strömsund in Noord-Jämtland via Gäddede naar Vilhelmina in Zuid-Lapland, en komt dan samen met de E45 door Dorotea. Het meest iconische gedeelte van de rit doorkruist het Stekenjokk Plateau, een beschermd Sámi-erfgoedlandschap waar rendieren grazen en zeldzame vogelsoorten gedijen. Goed om te weten: Dit gedeelte van de weg is alleen open van 6 juni tot 15 oktober, vanwege de enorme hoeveelheden sneeuw die er in de winter vallen.

Een zwaar voertuig met een sneeuwblazer maakt een weg sneeuwvrij. Het sneeuwniveau is bijna hoger dan het voertuig. Op de achtergrond rijden sneeuwscooters.

Wegen sneeuwvrij maken, Stekenjokk

De Wilderness Road wordt in april en mei sneeuwvrij gemaakt. Tractoren en vrachtwagens zijn uitgerust met ploegen en sneeuwblazers. Zweden is een groot, langwerpig land en de vier verschillende seizoenen variëren enorm tussen het zuiden en noorden.

Foto: David Sandström/imagebank.sweden.se

Wat is er te doen en waar moet je stoppen langs de Wildernisroute

Met zoveel dingen die er te doen en te zien zijn langs de Wildernisroute, is het de moeite waard om jezelf een paar dagen te gunnen om alles te verkennen. Er zijn tientallen plekken met prachtige natuur en mogelijkheden om te wandelen, fietsen, peddelen en wildzwemmen, om nog maar te zwijgen van vissen en wild spotten.

Dit zijn enkele van de uitzichten en stops die je niet mag missen langs de Wildernisroute:

Watervallen, meren en onderwatergrotten langs de Wildernisroute

De Wildernisroute komt langs een overvloed aan meren, waterwegen en eenvoudig toegankelijke watervallen. Neem bijvoorbeeld Hällingsåfallet, één van de hoogste watervallen van Zweden, op ongeveer anderhalf uur van Strömsund. Het water stort zich 40 meter omlaag in de Hällingsån-kloof, de langste met water gevulde kloof van Zweden, waar je bij kunt komen via een eenvoudig wandelpad dat begint bij de parkeerplaats, maar ook over een vijf kilometer lange hiking trail.

Nog een prachtige waterval is Trappstegsforsen, bij het Kultsjön-meer. Deze brede, trapvormige waterval is net zo populair bij visliefhebbers als bij fotografen. Ook niet onbelangrijk: in de zomer is er een barretje.

1 / 4

Hällingsåfallet, Jämtland

De 40 meter hoge waterval Hällingsåfallet mondt uit in de Hällingså-kloof beneden. Het omliggende bos is diep en mysterieus - dat Zweden zou omschrijven als 'trollskog' (trollenbos).

Foto: Gerd Sjöberg

/ 4
Een waterval stroomt van een klif in het bos. In de waterdamp van de herfst is een regenboog zichtbaar.

Hällingsåfallet, Jämtland

Foto: Gerd Sjöberg

Zicht op The Stair Step Fall in de herfst.

Trappstegsforsen, Saxnäs

Foto: Hanna Liljekvist

Een meer is omgeven door bergen en bossen. De bomen hebben gele en oranje herfstkleuren.

Stora Blåsjön, Jämtland

Foto: Andreas Magnusson

Een blik vanuit een grot naar een open plek met vier mensen die naar een waterval lopen.

De Koraalgrot, Jämtland

Foto: Gerd Sjöberg/Strömsund Turism

Stora Blåsjön – in de buurt van de weg naar Stekenjokk

Ongeveer 45 kilometer ten noorden van Gäddede liggen het meer en het plaatsje Stora Blåsjön. Stora Blåsjön, wat letterlijk het Grote Blauwe Meer betekent, biedt 40 vierkante kilometer sereen, weerspiegelend water met een prachtig uitzicht op de bergen en is uiterst geschikt om op forel te vissen. Stora Blåsjön is ook een centraal startpunt voor outdoor-activiteiten zoals wandelen, kajakken of paardrijden. Als je hier wilt blijven overnachten: op de camping Camp Stora Blåsjön zijn er blokhutten en parkeerplaatsen voor campers. Het beste aspect: je kunt aan het meer parkeren en je dag beginnen met een duik in het water.

Er zijn veel verschillende overnachtingsplaatsen langs de Wildernisroute, van hotels en zelfstandige blokhutten tot jeugdherbergen, campings en overnachtingsplekken in het wild. Wat is er beter dan een nacht onder de sterren in de vrije natuur?

De Koraalgrot - de langste onderwatergrot van Zweden

Als je verder rijdt vanaf Stora Blåsjön kom je een van de natuurwonderen van Zweden tegen, de Koraalgrot (Korallgrottan). Met een lengte van zes kilometer is de Koraalgrot de langste onderwatergrot van Zweden, met 26 vierkante kilometer aan smalle doorgangen maar ook grote spelonkzalen. Er is zelfs een waterval bij de ingang. De grot kan alleen in de zomermaanden worden bezocht, onder begeleiding van een gids.

1 / 3

Vildmarksvägen, Stekenjokk

Op het Stekenjokk-plateau is de weg omzoomd met sneeuwbanken tot 5 meter hoog. De met sneeuw bedekte weg wordt in het voorjaar geploegd voordat The Wilderness Road wordt geopend.

Foto: Peter Gabrielsson

/ 3
Een auto rijdt op een weg omringd door hoge sneeuwbanken.

Vildmarksvägen, Stekenjokk

Foto: Peter Gabrielsson

Drie houten hutten omgeven door bomen met herfstkleuren. De dichtstbijzijnde hut heeft een houten ladder aan de buitenkant.

Kerkdorp Ankarede, Jämtland

Foto: Charlotte Falk

Een witte kapel omgeven door herfstkleurige loofbomen.

Ankarede-kapel, Jämtland

Foto: Charlotte Falk

Stekenjokk – het legendarische Sámi-bergplateau

Zonder twijfel het beroemdste stuk van de Zweedse Wildernisroute is de 20 kilometer lange rit door het Stekenjokk Plateau (alleen geopend van 6 juni - 15 oktober). Voor dit unieke en prachtig sobere landschap gelden speciale voorschriften, omdat het zowel een vogelbeschermingsgebied is als een cultureel erfgoedlandschap van de Sámi. Een plaats waar de Sámi hun rendieren hoeden en verzorgen zoals ze al duizenden jaren doen. De Sámi-naam voor Stekenjokk is dan ook ‘Stihken’, wat “de plaats waar de rendieren wonen” betekent. Hier kunnen de rendieren ongestoord grazen; bezoekers moeten dan ook opletten dat ze er niet te dicht bij in de buurt komen, met name tijdens het kalverseizoen in de lente en de vroege zomer.

Sámi-kerkdorpjes langs de Wildernisroute 

In de regio van de Wildernisroute zijn vele cultureel belangrijke Sámi-bezienswaardigheden te vinden, zoals het kerkdorp Ankarede (Ankarede kyrkstad); hier kan je de traditionele 'goahti'-hutten van de Sámi bezoeken en een kapel uit de 19e eeuw. Maak in de richting van Vilhelmina een stop bij het Kultsjön-meer en loop over de voetgangersbrug naar het kerkdorp Fatmomakke (Faepmi in Sámi). Fatmomakke, uit de 18e eeuw, wordt beschouwd als het meest prominente Sámi-kerkdorp van Zweden.

1 / 3

Vilhelmina museum

Het museum in Vilhelmina werd gebouwd in de jaren 1890 en bevindt zich in de kerkstad. Tot de belangrijkste artefacten behoren een grafvondst uit de 7e eeuw en een ski uit de 3e eeuw.

Foto: Hanna Liljekvist

/ 3
Een groot rood houten huis met een gele deur, omgeven door groene struiken. Op de voorgrond een vlaggenmast en een beeld van een vrouw met een gitaar.

Vilhelmina museum

Foto: Hanna Liljekvist

Oude houten kerkcabines met gele deuren.

Vilhelmina kerkstad

Foto: Hanna Liljekvis

Een bord zalmforel en regenboogforel wordt in de roker geplaatst.

Bergmans Fisk och Vilt, Västerbotten

Foto: Hannele Bång

Kerkstadje Vilhelmina en Scandinavische delicatessen

Een andere plaats die je moet bezoeken op de Wildernisroute is kerkstadje Vilhelmina (‘kyrkstad’ in het Zweeds) met zijn museum, dat slechts een paar weken in de zomer geopend is. In de museumwinkel kan je ook handgemaakte artikelen van de Sámi kopen. Je kunt zelfs overnachten in een van de pittoreske hutten uit de 19e eeuw, die worden beheerd door het STF youth hostel van Vilhelmina kyrkstad.

Ga voordat je weer op weg gaat even langs bij de bekende farmshop en restaurant Bergmans Fisk & Vilt. Bergmans is beroemd om zijn prijswinnende zelf-gerookte vis, maar biedt ook een selectie ambachtelijke gerechten, zoals houtgerookte eland en rendierspecialiteiten. Geniet van een lunch in de houten lodge of neem een picknick mee voor je volgende stop op de Wildernisroute.

Waar je ook besluit om je volgende stop te maken, de Wildernisroute is een zeldzame gelegenheid om enkele van de meest afgelegen landschappen van Zweden te verkennen op vier wielen. Geef je dus maar over aan je reislust en geniet van de rit van je leven in Noord-Zweden!