Skip to main content
Een boom staat midden op een gecultiveerd veld in Öland.
Öland
Het eiland Öland in het zuiden van Zweden
Foto credit: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se

Rondreis door Zuid-Zweden

Deze gevarieerde route brengt je langs de kust van Skåne en laat je ontspannen op het vakantie-eiland Öland. In Småland, dat rijk is aan bossen en meren, ontdek je het typische Zweden. Onderweg staan ​​stadsbezoeken aan Malmö, Karlskrona en Kalmar op het programma, evenals wandel-, fiets- en onvergetelijke kanotochten. Reizen door Zweden is de beste manier om de diversiteit van het land te leren kennen.

Je kan vanuit Duitsland de veerboot nemen naar de stad Trelleborg in Skåne. Van hieruit rij je langs de kustweg naar Smygehamn, een vissersdorp in de buurt van Smygehuk, het meest zuidelijke punt van het land. Rij je verder in oostelijke richting, dan kom je in de beroemde stad Ystad. Hier kun je in de voetsporen treden van inspecteur Kurt Wallander. Fans zullen zeker enkele gebouwen en straatjes herkennen. In Ystad vind je ook de filmstudio's waar heel wat Zweedse producties opgenomen zijn. Vanuit Ystad is het slechts een paar minuten met de auto naar het vissersdorp Kåseberga, met het naburige Ales Stenar dat vandaag nog steeds een groot mysterie is. Als je wil, kun je een omweg maken naar het middeleeuwse kasteel Glimmingehus.

Langs de grote graanvelden die het landschap van Skåne typeren, bereik je het Stenshuvud National Park. Dit nationale park ligt direct aan de kust en lokt je met beukenbossen, elzenmoerassen, een enorme heuvel en zandstranden. Kijk in Kivik zeker ook eens rond in het interessante appelmuseum. Vlakbij Kivik kun je een 3000 jaar oud graf bezoeken.

De Nationale Weg 9 leidt je door het landschap van Brösarps Backar. Na het charmante uitzicht over de vele heuvels, spreid je je badhanddoek uit op de stranden van Hanö Bay. De 15 km lange zandstranden garanderen een rustgevende pauze. Het mooie stadje Åhus, dat bekend staat om zijn distilleerderij en zijn "Absolut Vodka" is daarentegen erg levendig. Hier kuier je langs prachtige gebouwen en trakteer je jezelf op een verfrissend ijsje in de haven.

Werelderfgoed in Blekinge

De route gaat verder door de regio Blekinge. Een rondrit door Karlskrona is zeker een aanrader. De stad heeft een charmante ligging aan de scherenkust, maakt indruk met een gemoedelijk stadscentrum en de ongeveer 300 jaar oude militaire gebouwen die zijn opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Over de brug naar Öland

Via de E22 in noordelijke richting ben je snel in Kalmar. De Unie van Kalmar tussen de koninkrijken Denemarken, Noorwegen en Zweden werd in 1397 in het machtige kasteel bezegeld. Slechts een paar kilometer verderop kunt u de 6.060 meter lange brug "Ölandsbron" naar het eiland Öland oversteken. Veel campings, weinig regen, enkele stranden en veel bezienswaardigheden zoals de steppe "Stora Alvaret", de vele windmolens, kasteel Solliden, kasteel Eketorp en de ruïnes van Borgholm maken een verblijf op het eiland tot een belevenis. Öland staat ook bekend om zijn rijke vogelleven, dat talloze ornithologen aantrekt.

Småland staat voor meren, bossen en glas

Als je vanuit Öland naar het westen rijdt, rijd je vervolgens door het schilderachtige landschap van Småland. Hier passeer je grote bossen en talloze idyllische meren op weg naar Växjö. Sommige rustplaatsen zijn direct aan het meer, dus je kan zelfs een verfrissende duik nemen voordat je Glasriket gaat bekijken. Traditionele glasblazerijen, bijvoorbeeld in Orrefors, Boda, Kosta, Bergdala en Skruf, liggen op de route en geven informatie over de kunstnijverheid. In Växjö kun je meer leren over glasproductie in het Glasmuseum en ook het Emigratiemuseum zal je niet onberoerd laten.

We vervolgen onze weg naar het westen over de Nationale Weg 25 naar de stad Ljungby. Hier vind je het kunstmuseum "Ljungberg Museum". Na de cultuur staat de natuur op het programma bij het Bolmenmeer. Het prachtige meer met zijn eilanden nodigt uit tot kanoën. Je glijdt geruisloos door het water en met een beetje geluk spot je een eland op de oever!

Via Halland naar Malmö

De rit naar Halmstad in de regio Halland duurt ongeveer een uur. Een rondleiding door de geboorteplaats van "Roxette" is de moeite waard. Statige gebouwen zoals het kasteel en de S:t Nikolai kerk maken net zo goed deel uit van de attracties als het standbeeld van Picasso. Vervolgens nog de paar kilometer naar Tylösand rijden en je kan ontspannen op het fijne zandstrand.

De route van Halmstad naar het startpunt bij Trelleborg gaat via de E6/E20 in zuidelijke richting. Mooie stranden, bijvoorbeeld aan de baai van Laholm of een stukje omrijden naar interessante stadjes en plekjes zoals Båstad, Torekov of Mölle zijn altijd aantrekkelijk. Een aanrader is de stad Malmö, die al van ver te zien is met de 190 meter hoge "Turning Torso". De op twee na grootste stad van Zweden biedt moderniteit in de nieuwe wijk Västra Hamnen en historische gebouwen in het hart van de stad. Een imposant gebouw is het kasteel van Malmöhus, dat in 1434 werd gebouwd. Je kunt de avond goed afsluiten in een van de vele goede restaurants op en rond het plein "Lilla Torg".

  • Reistijd: 10 – 14 dagen
  • Beste reistijd: mei tot half oktober
  • Routelengte: ongeveer 1200 km

Met deze voorgestelde rondreis willen we je een voorbeeld laten zien van hoe je Zweden per auto of camper kunt verkennen. Net als onze andere routes is deze voorgestelde route geschikt voor hotelvakanties, kamperen of andere soorten accommodatie.