Skip to main content
Kajakken
De kustlijn van Bohuslän is een beetje een paradijs om te kajakken. Er is voor elk wat wils, van de ervaren kajakker tot de beginner. De gevarieerde natuur van Bohuslän biedt alles, van open zee, steile kliffen en eilandjes tot de wildernis en de meren.
Foto credit: Henrik Trygg/imagebank.sweden.se

Kanoën en kajakken

Zweden heeft ongeveer 100.000 meren, honderden rivieren en een 3.000 km lange kustlijn die je fantastisch kunt ontdekken per kano, kajak of vanuit je raft! Ga de uitdaging aan op het woeste water van Zweeds Lapland, op de Klarälven, met zijn 460 km de langste rivier van Zweden of bedwing het Dalslandkanaal. En durf jij met een zeekajak de grillige westkust te bevaren?

Raften in Lapland

Trotseer woeste stromingen van de Tornerivier in Swedish Lapland en ervaar de adrenalinekick. Raften is een stoere activiteit waarbij je met een raft de rivier moet bedwingen, het is teamspirit en avontuur. Daarom is raften zo cool! Uitgerust met wetsuits, wetshoes, helmen en reddingsvesten krijg je – zoals het de Zweden betaamd -  grondige veiligheidsinstructies. Maar, na dit serieuze praatje is het gaan met die banaan! En met de middernachtzon die ‘s zomers boven de poolcirkel de hemel 24/7 verlicht, heb je dubbel zoveel tijd om deze buitengewone activiteit te ontdekken. Tussendoor is er nog tijd voor een outdoor lunch waar je geniet van een sandwich met rendiervlees en lekkere Zweedse koffie. 

River rafting
JoPe Fors&Fjäll is an ecotorism adventure company that offers exciting whitewater experiences in the area around Åre ski resort. Nature´s Best is the first national quality label for nature tours in Europe. Learn more at www.naturensbasta.se Photo: Staffan Widstrand/imagebank.sweden.se

Het water op in Värmland

In het westen van het land ligt de provincie Värmland waar de Klarälven, de langste rivier van Zweden, stroomt. De rivier snijdt de provincie over de hele lengte in tweeën alvorens uit te stromen in het Vänernmeer, een van de grootste meren van Europa. Huur een kano en peddel over de Klarälven. Maar er zijn nog veel meer rivieren in dit deel van Zweden. Bijvoorbeeld de Röjdån, Rottnan en Svartälvenrivier.  Alle schitterend om met de kano te ontdekken. Het bedrijf Vildmark i Värmland staat borg voor geweldige kano- en kajakavonturen.

Dalslandkanaal

Het Dalsland kanaal verbindt een bevaarbaar merenstelsel met een lengte van 240 kilometer. Het is vooral bekend vanwege de beroemde en veel gefotografeerde passage bij Håverud, een combinatie van verkeersbrug, spoorbrug en aquaduct, dat in 1868 is geopend.  De setting van het kanaal wordt gevormd door een ongerepte natuur die veel mensen aantrekt. Je kunt je eigen roeiboot, kano of motorboot meenemen of van half juni tot eind augustus een uitstapje maken met een passagiersboot. Het kanaal is favoriet bij mensen die kajak-, kano- en kampeeravonturen willen beleven. Je kunt op veel plekken een kano of kajak huren en omdat er zoveel water is, vind je overal wel een plekje om te water te gaan. 

West-Zweden

De westkust van Zweden loopt van Göteborg helemaal door tot aan de Noorse grens. Deze staat bekend als de Bohuslänkust en is bezaaid met schattige vissersdorpjes, terwijl er voor de kust talloze grotere en kleinere eilanden en riffen liggen. Een paradijs voor kajakken op zee. Kajakken op zee kan in Zweden eigenlijk niet beter dan hier in West-Zweden, zoals bijvoorbeeld in Kosterhavet.   

Peddel door Zuid-Zweden

Ook in Skåne en Småland, de zuidelijke regio's van Zweden, vind je heel wat prachtige plekken om rond te peddelen. Wat dacht je van Immeln, het derde meer in Skåne? Of de archipel aan de oostkust van Småland? De beste tips vind je hier.