Skip to main content
Een eenzame wandelaar met een grote rugzak, op een pad omringd door bergen in Zweeds Lapland.
Wandelen in Kebnekaise, Zweeds Lapland
Wandelen in Kebnekaise, de hoogste berg van Zweden, en een gewaardeerde wandelbestemming.
Foto credit: Mats Hagwall/Unsplash

De bergen in

Jazeker, Zweden heeft wel degelijk een paar echte hoge pieken! De Zweedse bergen zijn dan misschien niet zo hoog als de zuidelijker gelegen Alpen, maar toch rijzen een paar indrukwekkende toppen op in het landschap.

Lapporten in Abisko Nationaal Park

Lapporten ken je misschien wel van een plaatje, het is een van de meest afgebeelde valleien uit Zweden. Het is gelegen in het Nationaal Park Abisko in Noord-Zweden en bestaat uit een U-vormige vallei met twee pieken, een soort halfpipe als het ware.

Kebnekaise, de hoogste berg van Zweden

De ultieme koning in het bergachtige gebied van Zweden is natuurlijk Kebnekaise (2103 m). Deze reus bevindt zich in Zweeds Lapland. De omgeving omvat niet alleen 13 van de hoogste bergen van Zweden, maar ook meer dan 100 gletsjers. En de bergen daar lenen zich natuurlijk goed voor wintersport. De skipistes zijn open tot mei, waarna je in de zomermaanden kunt genieten van de groene bergweides. Het Kebnekaise Fjällstation (Nederlands: Kebnekaise Berghut) is een berghut op 960 meter hoogte, aan de voet van de Kebnekaise. Vanuit het fjällstation worden dagtrips naar de top van de berg georganiseerd. Eenmaal terug in de berghut kun je hier heel goed eten en daarna plaatsnemen in de sauna die een geweldig uitzicht heeft op de bergen. In het gastenverblijf staan 220 bedden.

Skiing in Åre
Åre is the largest and most advanced and divers alpine sports resort in Sweden and Northern Europe. Photo: Henrik Trygg/imagebank,sweden.se

Het charmante bergstadje op Åreskutan

Verder naar het westen, bij de Noorse grens, gaan de bergen de hoogte in: Sulitjelma van 1.860 m hoogte. En ten zuiden van de rivier Ume worden de bergen weer iets lager, tot aan het prachtige Åre Mountain (1.420 m).  In het plaatsje Åre in Jämtland Härjedalen zijn diverse outdoor activiteiten te vinden. De zomermaanden zijn het perfecte seizoen voor downhill biking in het Åre Bike Park (juni tot september) en vanaf Åreskutan zijn er ongeveer 30 runs de berg af. Toeristen worden naar de top van de skiliften gebracht, waar diverse routes naar beneden mogelijk zijn op diverse moeilijkheidsniveaus. Maar er zijn ook andere manieren om van het adembenemende uitzicht te genieten, door middel van bijvoorbeeld tandemvliegen of ziplining.

Bergen in Skåne en Småland

Zuid-Zweden staat eigenlijk bekend om zijn vlakke landschap, maar als je over de Öresundsbrug van Kopenhagen naar Zweden rijdt, valt er toch ook goed te genieten van het heuvelachtige landschap daar. De Hallandsås of Hallandsåsen is een heuvelrug in het grensgebied van de Zweedse landschappen Skåne en Halland. Ten noorden van Ängelholm meet de Söderåsen zo’n 212 meter. Als je verder doorrijdt naar Småland, wacht daar de Tomtabacken (377 m) richting de stad Jönköping. Vanaf het toeristisch uitkijkpunt heb je een geniaal uitzicht over het hele gebied van Småland en er zijn legio wandelmogelijkheden om het maximale van het gebied te ontdekken (Höglandsleden).