Skip to main content
Groepen mensen zitten op het gras onder de appelbomen in Rosendal's Garden in Stockholm.
Lente picknick
Rosendal's Garden is een van de populairste plekken van Stockholm in de zomer. Het is een open tuin, met als voornaamste doel de biodynamische (biologische) tuinbouw aan het grote publiek te presenteren. Opvallende kenmerken van de tuin zijn de boomgaard met een honderdtal appelbomen, vele geplant in de jaren 1860, er is ook een wijntuin en een rozentuin. Verder heb je er ook een café en een planten- en tuinwinkel.
Foto credit: Ola Ericson/imagebank.sweden.se

De mooiste tuinen in Zweden

De ruige natuur in Zweden is prachtig, maar er zijn daarnaast ook heel wat mooie aangelegde tuinen en parken te vinden. Maak een echte 'garden route' door Zweden met deze top zes.

1. De Botanische Tuin van Göteborg

De Botanische Tuin van Göteborg heeft een oppervlak van ca. 175 hectare en valt voor het grootste deel onder een natuurreservaat. De tuin kent een brede flora met een verbijsterend aantal van 16.000 planten. De rotstuin is de sterattractie. De tuin is opgesplitst volgens de geografische herkomst van de planten, dus Amerika, Europa en Azië. Je vindt er een veelheid aan fraaie planten, variërend van de edelweiss tot planten uit de Himalaya en zelfs een insecteneter uit Amerika. De andere delen van de tuin zijn de Japanse oase, het rododendrondal, de keukentuin, het arboretum en de kassen. 

2. Pildamsparken in Malmö

Malmö heeft een groot aantal parken: Folkets Park, Slottsparken, Pildammsparken en Kungsparken. Deze vormen een groene corridor tussen Ribersborg aan zee en het stadiongebied van de stad in het noordoosten. Pildammsparken is het grootste park van Malmö. Het heeft een prachtige bloemenavenue, die dateert van de tijd van de Baltische Expo in 1914. Uiteraard zijn er vijvers met eenden, open gazons en prachtige groepjes bomen. Hier kun je joggen in een mooie omgeving en ’s zomers zijn er gratis theatervoorstellingen en concerten.

3. Folkets Park in Malmö

Het oudste park van Malmö is Folkets Park. Dit park stamt uit de vroege 19e eeuw. Ooit was het de enige plek in Malmö waar de werkende klasse een beetje plezier kon maken, met een theater, een muziektent en andere attracties. De stad heeft de attracties hier uitgebreid, met name voor kinderen. Zo vind je er nu een amusementspark, een kinderpodium, een kinderboerderij met konijnen, schapen, geiten en kippen. Ponyrijden kan ook.

4. Slottskogen Park in Göteborg

Inwoners noemen Slottsskogen de longen van de stad. Niet zo gek als je bedenkt dat dit 137 hectare prachtig bosgebied net tegen het stadshart van Göteborg aanligt. Je vindt hier wilde herten en bosuilen – in een schitterend en uitgestrekt gebied met bossen, paden en open ruimten. 

5. Het Kungsparken in Malmö

Het Kungsparken was het eerste grote park dat in Malmö werd aangelegd. Het werd in 1872 geopend door de Zweedse koning Oscar II. Dit park staat vol bloemen en zeldzame bomen, die voor schaduwrijke avenues zorgen. In de stijl van die tijd werd er een kunstmatige grot aangelegd, die tot op de dag van vandaag bestaat. Ook vind je in het Kungsparken een restaurant dat uit 1912 dateert. Dit gebouw huisvest nu het casino van Malmö. 

6. Het Slottsparken in Malmö

Het Slottsparken in Malmö heeft grote beboste delen met gazons, vijvers en beelden. Het bekendste daarvan is een beeld met de naam ‘Mens en Pegasus’ van de wereldberoemde Zweedse beeldhouwer Carl Milles. Het Slottsparken huisvest ook de Stadsbibliotheek, die uit een oud en een nieuw deel bestaat. Het nieuwe deel van het gebouw met de ‘Kalender van het licht’ is een artistieke constructie van glas en zandsteen en dit alleen al is een bezoek aan het park waard.

7. Linnés Råshult 

In het plaatsje Råshult in het Zuid-Zweedse Småland groeide de bedenker van de wetenschappelijke namen voor planten en dieren op, Linnaeus. Carl Linnaeus werd geboren op 23 mei 1707 in Uppsala in Zweden als zoon van Nils Ingemarsson Linnaeus en Christiana Brodersonia. Zoals in die tijd gebruikelijk was, had zijn vader Nils geen familienaam. Maar toen vader Nils ging studeren had hij deze wel nodig en liet hij zich inspireren door de grote Lindeboom bij zijn geboortehuis. Hij verlatiniseerde het woord Linde tot Linnaeus. En zo ging de familie voortaan heten. Natuurlijk is er een tuin gewijd aan de grondlegger van de botanica. Bij het huis in Råshult waar de familie Linnaeus woonde kun je de tuin in voor volop tuinplezier. Je kunt er fruit en kruiden plukken, er worden heerlijke biologische producten geserveerd en de grote Lindeboom staat er nog te pronken.

8. De botanische tuin in Lund

De historie van de botanische tuin gaat terug tot de 17e eeuw. Oorspronkelijk was de tuin op de campus van de universiteit. In de jaren zestig van de 19e eeuw verplaatste men het complex naar de toenmalige rand van de stad, in de wijk Tornalyckan. Het is nu een heerlijk stille plek, waar je even kunt bijkomen van het roerige leven in het centrum van de studentenstad Lund. De tuin met zijn oppervlakte van acht hectare, biedt plaats aan meer dan 7000 verschillende plantensoorten uit alle delen van de wereld. In de grote kas staan nog eens 2000 exotische soorten bij elkaar, die samen negen verschillende klimaatzones vertegenwoordigen. Er is ook een leuk café. Het park is goed toegankelijk voor mindervaliden. Je kunt in het park gerust genieten van je zelf meegenomen picknick en ondertussen inspiratie opdoen voor de tuin thuis.