- Bestemmingen
- Noord-Zweden
- Swedish Lapland
- De mooiste wandelroutes in Lapland
De mooiste wandelroutes in Lapland
In welk jaargetijde je Lapland ook bezoekt, wandelen is altijd een goed idee. Vooral tijdens de zomermaanden zul je versteld staan van de mogelijkheden, de frisse lucht en de betoverende kleuren om je heen. En het fijne van wandelen in Lapland is: er is een route voor iedereen. Kies maar uit!
Wandelen is best simpel. Stap 1: kies een route. Stap 2: ga erop uit. Stap 3: geniet! Als je op een dagtocht gaat, heb je niet veel meer nodig dan een set goede schoenen, een kleine rugzak en genoeg proviand. Bijvoorbeeld een sandwich met de beroemde Västerbotten kaas. Ga je langer op pad? Zorg dan dat je bepakking goed op orde is met alles dat je nodig hebt om een paar dagen in de magistrale natuur te verblijven.
1. De moeder der routes: Kungsleden
De koningsroute of Kungsleden is met grote overmacht de bekendste en meest indrukwekkende route in het noordelijke deel van Zweden. Hoe je Kungsleden aflegt, is afhankelijk van het seizoen. Want inderdaad, het is ook mogelijk om delen skiënd of langlaufend af te leggen als er een pak sneeuw ligt. Kies je voor je wandelschoenen, maak dan een keuze uit de vijf etappes van de in totaal 430 kilometer lange trail. Je kunt je eigen tent voor onderweg meenemen of gebruik maken van de diverse cabins die je tegenkomt. Deze hutten van STF hebben vaak keukens om te koken en bieden stapelbedden met beddengoed. Een prima plek om bij te tanken voor de volgende hike de volgende ochtend. Je boekt onder meer een gids of overnachting bij Hemavan Tärnaby.
2. Ammarnäs
Ga je wandelen rondom Ammarnäs in Sorsele dan heb je geluk, want dit gebied wordt vaak de beste wandelbestemming van Noord-Europa genoemd. Een deel van de Kungsleden loopt door het gebied, maar je kunt ook kiezen voor de vele andere routes. Het dorp Ammarnäs is een goed startpunt om je wandeltocht te starten. De trails hebben verschillende moeilijkheidsgradaties en de meesten zijn gemakkelijk te bereiken vanuit je accommodatie in het dorp. Er zijn diverse touroperators waar je terecht kunt voor mooie routes gecombineerd met eten en overnachtingen, zoals de Sami ecolodge Geunja of het Ammarnäs Guide Center. Bij Björk Experience boek je een wandel gids, een overheerlijke drie-gangen maaltijd en een overnachting.
3. Fly & Hike Arjeplog Style
Maak van je wandeling een onvergetelijke ervaring. Vlieg er gewoon eens heen in een helikopter. Dat kan in Arjeplog. Je wordt aan het begin van de wandelroute afgezet op de top van de berg Tjäcksa en daarna loop je in 4 tot 6 uur naar beneden. Dat laatste klinkt overigens makkelijker dan het is, want ook een dalende wandeling kan zo nu en dan best een uitdaging zijn. Maar als je dan beneden bent, dan wacht daar je beloning: een heerlijk diner in het restaurant Bäverholmens Wärdshus & Stugby. Je wordt daarna met de boot terugbracht naar Adolfström.
4. Wandelen met husky honden
Cold Nose Huskies in Gargnäs biedt de unieke mogelijkheid om te gaan wandelen met honden voor een dag. Je kunt een husky hond geen groter plezier doen dan de natuur in te trekken. Waar ze in de wintermaanden de slee voorttrekken, gaan de honden in de zomermaanden het liefst te voet de bossen in. En jij kunt mee! Gedurende een tocht van zes uur ontdek je de uitgestrekte natuur van Sorsele en ga je onder meer op sporenjacht van andere dieren. Je krijgt een gids en lunchpakket mee.
5. Wandelroutes rond Skellefteå
Er zijn bijna 20 verschillende wandelroutes rond de stad Skellefteå. De langste is de Nasaleden trail die zich met een lengte van 82 kilometer uitstrekt tussen Glommersträsk en Forsbacka. Het is het laatste overgebleven deel van de beroemde Zilverroute tussen de kuststreek en het zilvermijnen landschap in Nasafjäll, dat een paar honderd jaar geleden nog veelvuldig gebruikt werd. Als je niet de hele route wil lopen, kies dan voor een van de 8 etappes. Maar als de 82 kilometer je eigenlijk nog te weinig is, stap dan nog even door naar de Gruvistigen trail in Forsbacka en loop 18 kilometer verder naar Varuträsk. Ben je nu nog niet te stoppen, dan kun je doorgaan met de Mineralleden, die je via Vitberget weer terugbrengt naar Skellefteå.
6. Sami wandelingen
Het grootste leefgebied van de beroemde arctische vos bevindt zich rondom het natuurreservaat Vindelfjällen. Je kunt hier met een Sami gids het gebied in. De goudarend laat zich hier regelmatig zien, net als de rendieren en in de zomermaanden kun je met een beetje geluk de arctische vos en zijn jonkies spotten. Onder begeleiding van de Sami gids leer je ook nog eens veel over de bijzondere Sami cultuur. Ben je met name geïnteresseerd in de Sami cultuur, ga dan op pad met Sápmivisti. Deze tocht is méér dan een wandeltocht: je treedt hier in de voetsporen van de Sami en krijgt veel informatie over hun leven, de rendieren, eten en de eindeloze verhalen die ze vertellen.
7. Wandelen door een oude ijsrivier bij Umeå
De Isälvsleden tussen Vindeln en Åmsele is een route die loopt op het uitgesleten landschap door ijs. De route is zo'n 60 kilometer lang en werd vele duizenden jaren geleden uitgesleten door het landijs. Mede door de verwoestingen die het schuivende ijs aanbracht, is de natuur hier uniek. Je wandelt tussen hoge bergkammen van gravel, dwars door de geurige naaldbomen en je vindt hier tevens de hoogste zandduinen uit de regio. Onderweg kun je overnachten in cabins op de route. Wil je een dagje rust? Geen probleem, dit gebied is ook prachtig om te vissen. Bij de stad Umeå in het zuidelijk deel van Lapland vind je diverse andere wandelroutes, waaronder de Tavelsjöleden door Tavelsjöberget en de Torrberget heuvels en de Vindelälsvleden langs de Vindel rivier.
8. Wandelen met de auto op de Wilderness Route
Inderdaad, wandelen met de auto. De Wilderness Route is een van de hoogste wegen van Zweden die loopt tussen Jämtland en Lapland. De spectaculaire wilde weg biedt een enorme diversiteit aan landschappen. Je vindt er woeste rivieren vol vis tussen Vattudal en Gäddede. Een paar uur verderop rijd je door de machtige Hällingsåfallet, ook wel de Grand Canyon van Zweden genoemd. Hier kun je het koraalhol bezichtigen, de langste onderwatergrot. Hier kun je met een gids een rondleiding krijgen. Het meest spectaculaire deel van de route gaat over Stekenjokkplatån en is alleen geopend van begin juni tot half oktober. De rest van het jaar ligt er sneeuw, wat een ander voordeel met zich meebrengt: hier kun je skiën tot in de zomer. Als de weg in juni opent, is het niet ongebruikelijk dat de sneeuwbergen langs de kant van de weg oplopen tot 6 meter hoogte. Natuurlijk leg je deze weg niet helemaal met de auto af: er zijn genoeg mogelijkheden om te stoppen met de auto en te voet de omgeving te verkennen.
9. Doe een cursus outdoor trekking
Ben je een groentje als het gaat om hiking en trekking in de natuur. Geen probleem, ga op les! Dat kan bij de cursus Basic Trekking Course Mountain & Forest in Jokkmokk. Wat staat er op het programma? Je leert je te oriënteren met een kaart en kompas, hoe je zo veilig en gemakkelijk mogelijk een beekje of stroom oversteekt, een goede plek voor je tent zoekt en voorkomt dat je aan het eind van een flinke wandeling de blaren op je voeten hebt staan. De training vindt plaats in de bossen rond Jokkmokk en op Kvikkjokk Mountain Station in Kvikkjokk.
Deze content is een samenwerking tussen de projecten Destination Capacity Building in Swedish Lapland en AC hållbar export in Västerbotten. Het project wordt gefinancierd door het EU Structuurfonds, de regio Norrbotten en de regio Västerbotten.