Skip to main content
Auto's staan geparkeerd op een geplaveide straat buiten een rij kleine huizen in Simrishamn.
Simrishamn
Simrishamn is een klein kustplaatsje in Österlen aan de oostkust van Skåne.
Foto credit: Conny Fridh/imagebank.sweden.se

Österlen

Österlen is een deel van de zuidelijke provincie Skåne en is een populair gebied. De Zweden noemen dit gebied ook wel eens 'de Zweedse provence'. En die vergelijking gaat eigenlijk best goed op.

Het gebied Österlen strekt zich uit van Ystad in het zuiden tot aan Åhus aan de oostkust. Österlen is een van de populairste gebieden in het Zuid-Zweedse Skåne. Maar dat is ook wel logisch: de natuur is prachtig, er is volop cultuur en op gastronomisch gebied zit je hier ook goed. Restaurants en accommodaties zijn uitgegroeid tot internationale klasse.

Dressin 

Een populaire attractie in Österlen voor het hele gezin is het ‘dressin rijden’ in Fyledalen. Op een soort skelter trap je over een spoorlijn door de prachtige, diepe beukenvalleien, over heuvels en steile afdalingen.

De Noordse Raad (Nordisk Råd) heeft het natuurgebied Fyledalen tot een van Zwedens 10 meest waardevolle natuurgebieden bestempeld. De natuur is rijk: er is een grote diversiteit aan flora en fauna. Je kunt er onder andere zee-arenden en steenarenden spotten. Jonge steenarenden trekken uit de bergen weg richting het zuiden. Met een beetje geluk spot je hier in de zomer de zeldzame keizeradelaar, een buitenkansje voor vogelliefhebbers.

Prachtige stranden

Rond Österlen vind je eindeloze witte stranden. Het grootste en breedste strand is dat van Sandhammaren. Het zand is zo fijn dat het wordt gebruikt in zandlopers! Niet ver van het strand liggen de raadselachtige stenen van Ales Stenar. En in het heuvelachtige terrein Hammars Backar is de hemel vaak gevuld met paragliders. Ben je in het bezit van een zekere mate van moed dan moet je hier eens een tandemvlucht uitproberen.

Fruit and vegetable farm
Orelunds farm produces high quality fruit and vegetables. Guests can come and enjoy their fruit and vegetables either in their garden café or in their farmstore. Photo: Miriam Preis/imagebank.sweden.se

Österlen is de thuisbasis van de ‘appelhoofdstad’ Kivik. Hier wordt de omgeving gevuld met de mooiste appelbloesem. In de late zomer zijn de appels hier vol smaak en lekker sappig. En dan zijn er nog andere bezienswaardigheden en activiteiten, zoals pretpark Tosselilla Sommarland, de stad van detective Wallander Ystad, het middeleeuwse kasteel Glimmingehus en Christinehofs Ekopark waar kinderen van alles leren over de natuur.

Het Österlen Kunstcircuit

Het Österlen Kunstcircuit ofwel Konstrundan in het Zweeds, is een jaarlijks kunstfestival dat rond Pasen plaatsvindt in de zuidoosthoek van Zweden. Overal in Österlen organiseren kunstgaleries, zowel openbare als particuliere, exposities voor de vele plaatselijke kunstenaars. Verschillende technieken en kunstvormen worden tentoongesteld: olieverven, waterverven, glas, kostbare metalen, keramiek, hout en andere materialen, maar ook kunstenaars die met computerkunst werken.