Skip to main content
Een bootje aangemeerd, een picknickmand op de achtergrond.
Zomervakantie in Zweden
De Zweedse zomers duren misschien niet lang, maar er wordt wel alles uitgehaald. Lange dagen genieten in de natuur.
Foto credit: Johan Willner/imagebank.sweden.se

Alles over de zomervakantie 2024

Ben jij al bezig met je zomervakantie 2024? Sta jij straks ook oog in oog met de Koning van het Woud? Het kan in de rijke Zweedse natuur! Maak er een actieve vakantie van: ga raften, kajakken, hiken of kamperen op een onbewoond eiland. Bungel met je voetjes uit de hangmat, ren door het gras en plons in je eigen meertje. Je Zweedse zomervakantie start hier! En wij laten je zien waarom...

In de zomer komen prachtige landschappen tot leven, met weelderig groen en rustige meren die de eindeloze blauwe lucht weerspiegelen. De dagen zijn extra lang uit en nodigen uit om getuige te zijn van het fascinerende fenomeen van de middernachtzon in de noordelijke uithoeken van het land.

Wanneer is het zomer in Zweden?

De zomer in Zweden duurt doorgaans van juni tot augustus. Volgens het Zweedse Meteorologische en Hydrologische Instituut (SMHI) breekt de zomer aan op de eerste dag van vijf, met een temperatuur boven de +10°C. De exacte timing en het weer kunnen echter variëren, afhankelijk van de regio in Zweden. Voor een actueel rapport over hoe ver de zomer in Zweden is gekomen, kan je SMHI's season arrival map raadplegen.

Gemiddelde temperatuur

  • Kiruna, Noord-Zweden: +5°C to +14°C in juni, +8°C to +18°C in juli, +6°C to +16°C in augustus.
  • Stockholm, Midden-Zweden: +11°C to +20°C in juni, +14°C to +23°C in juli, +13°C to +21°C in augustus.
  • Malmö, Zuid-Zweden: +9°C to +19°C in juni, +12°C to +23°C in juli, +12°C to +21°C in augustus.

Bron: timeanddate.com

Mensen fietsen op een heuvel in Zweden, met uitzicht over huizen, bos en een meer.

Fietsen met uitzicht

Er zijn verschillende mountainbikeroutes beschikbaar in Småland, met gevarieerd terrein, variërend van asfalt of grind tot pomptracks en technische parcoursen. Småland heeft een gevarieerde natuur, ideaal voor buitenactiviteiten. Sterker nog, 97% van Zweden bestaat uit natuur, wat betekent dat buitenavonturen altijd binnen handbereik zijn.

Foto: Patrik Svedberg/imagebank.sweden.se

Waarom naar Zweden in de zomer?

De lange uren met daglicht transformeren het land in een speeltuin voor buitenliefhebbers en bieden eindeloze mogelijkheden voor verkenning en ontspanning.

Bovendien worden de wandelpaden een toegangspoort tot ontzagwekkende vergezichten voor diegenen die op zoek zijn naar een diepere verbinding met de natuurlijke wonderen van Zweden. Of je nu de mystieke bossen van Dalarna verkent, de schilderachtige King’s Trail (Kungsleden) bewandelt of gewoon door de weilanden slentert, de Zweedse zomer nodigt je uit om jezelf onder te dompelen in de pracht van het buitenleven.

Bovendien is de zomer in Zweden een feest voor de zintuigen, met overvloedige culinaire hoogstandjes die ieders smaak verleiden. Van het genieten van vers gevangen vis in restaurants aan zee tot het genieten van traditionele Zweedse fika-lekkernijen in charmante cafés: het zomerseizoen biedt een heerlijke smaak van de Zweedse gastronomie.

Voor degenen die gepassioneerd zijn door cultuur en geschiedenis biedt de zomer volop mogelijkheden om zich te verdiepen in het rijke erfgoed van Zweden. Van het bezoeken van middeleeuwse kastelen en Vikingruïnes tot het genieten van openluchtconcerten en theatervoorstellingen.

Of je nu de historische charme van de oude binnenstad van Stockholm verkent, aan een kajakavontuur in de archipel begint, of gewoonweg geniet van een moment van rust aan een rustig meer, de Zweedse zomer belooft een onvergetelijke reis.

Twee mannen en een hond in een kleine boot op een meer vissen in de middernachtzon. De oranje lucht weerspiegelt in het meer.

Middernachtzon

Vissen in de middernachtzon in Jämtland Härjedalen.

Foto: Sandra Lee Pettersson

Zomer in Zweden – 3 dingen om te doen

Beleef de middernachtzon
Tijdens de zomermaanden kunnen bezoekers zich vergapen aan het fenomeen middernachtzon, waar de zon 24 uur per dag zichtbaar blijft in de noordelijke regio's van Zweden. Dit natuurspektakel biedt een unieke kans om de schoonheid van eindeloos daglicht en de surrealistische sfeer die het creëert te ervaren.

Geniet van muziek en festivals
De Zweedse zomer komt tot leven met diverse culturele evenementen en muziekfestivals. Van Sweden Rock Festival in Sölvesborg tot Dansbandsveckan in Malung en Way Out West Festival in Göteborg, er is iets voor elke muziekliefhebber. Ook Malmöfestivalen in Malmö biedt diverse muziek, kunst en culinaire hoogstandjes, waardoor de stad verandert in een bruisend centrum van creativiteit en feest.

Neem deel aan een Zweeds rivierkreeftfeest (kräftskiva)
Een van de geliefde zomertradities van Zweden is de ‘kräftskiva’, een feestelijk rivierkreeftfeest dat in augustus mensen samenbrengt om het seizoen te vieren.

Hoogtepunten zomer 2024

6 juni: de Zweedse nationale feestdag wordt gekenmerkt door verschillende festiviteiten in het hele land, waaronder vlagceremonies, optochten, concerten en traditionele volksdansen.

21 juni: Midzomeravond in Zweden is een geliefd feest, dat de komst van de zomerzonnewende markeert. Families en vrienden verzamelen zich rond meibomen versierd met bloemen, dansen traditionele volksdansen en genieten van heerlijke delicatessen zoals haring en aardbeien.

7-8 augustus: première van de rivierkreeft (kräftpremiär). Tegenwoordig is er geen specifieke datum vastgesteld voor de start van het rivierkreeftseizoen. Het feestseizoen voor rivierkreeften begon echter traditioneel op de eerste woensdag van augustus, in lijn met het historische verbod op de rivierkreeftvisserij tussen november en 7 augustus.

15 augustus: De officiële première van gefermenteerde haring wordt gevierd in restaurants door het hele land en markeert de start van het ‘surströmming’-seizoen.

28 augustus: De dag van de Zweedse gehaktballetjes (Köttbullens dag).