Skip to main content
Het strand van Sandhammaren, Skåne
Het strand van Sandhammaren wordt vaak beschouwd als een van de beste stranden van Zweden.
Foto credit: Carolina Romare/Visit Skåne

9 prachtige stranden in Zweden

Zweden heeft een topaanbod van stranden en zandbanken. Kies tussen badplaatsen aan zee met golvende duinen en heldere binnenmeren met gouden stranden. Dit zijn negen van de beste stranden in Zweden, genoemd van noord naar zuid.

Pite Havsbad-strand, Zweeds Lapland

Pite Havsbad heeft een hotel, een overdekt waterpark en er worden vaak concerten op het strand gehouden.

Foto: Anders Westergren/Pite Havsbad

Pite Havsbad

Zweeds Lapland mag dan vooral bekend zijn om het Noorderlicht en zijn winteractiviteiten, maar het is net zo'n goede bestemming in de zomer, dankzij de prachtige stranden en heldere zomeravonden. De zomer zorgt hier voor warm weer en veel zwemmogelijkheden. Een van de populairste stranden in Zweeds Lapland is Pite Havsbad, buiten Piteå. Dankzij het ondiepe water, is dit strand perfect voor gezinnen met kinderen. Naast het kilometerslange zandstrand, heeft Pite Havsbad ook een grote camping, een hotel, een spa, een speeltuin en een indoor-avonturenwaterpark. In de zomer worden er bovendien concerten gehouden met beroemde Zweedse artiesten.

Nulltjärn, Vålådalen

In het meer van Nulltjärn kun je zwemmen in helder water, omgeven door groene bossen en prachtige bergtoppen.

Foto: Tobias Nordahl/Vålådalen

Nulltjärn

Ongeveer 40 kilometer ten zuiden van de plaats Åre liggen de Nulltjärnarna-meren, waarvan het grootste meer een zandstrand heeft, in de Zweedse bergen. Hier kan je zwemmen in helder water terwijl je geniet van het uitzicht op de bergtoppen - die ook in de zomer besneeuwd kunnen zijn. Als je 's avonds een duik neemt, zie je de zon achter de bergen zakken. Dit bergmeer heeft picknicktafels, een barbecueplaats en een overdekt gedeelte. Dankzij het Zweedse Recht van Openbare Toegang, mag je zelfs gratis op het strand kamperen. Er rijdt geen bus van Åre naar de Nulltjärn-meren, dus je hebt echt een auto nodig om er te komen. Er is een parkeerterrein op 100 meter afstand van de meren.

1 / 2

Siljansbadet, Dalarna

Siljansbadet is ook de thuisbasis van de Långbryggan-pier die 628 meter uitsteekt op het meer.

Foto: Anna Holm/Visit Dalarna

/ 2

Siljansbadet, Dalarna

Foto: Anna Holm/Visit Dalarna

Siljansbadet, Dalarna

Foto: Per Bifrost/Visit Dalarna

Siljansbadet

Als je een goed strand zoekt in Dalarna, zit je met Siljansbadet in Rättvik altijd goed. Het is een strand met ondiep water en fijn zand. Als je dieper het water in wilt gaan, kan dat via Långbryggan, een lange houten pier die vanaf de kustlijn recht het water in loopt. Naast Siljansbadet ligt de Siljansbadets-camping. Er zijn hier ook een speeltuin, mini-golf en restaurants. Het centrum van Rättvik ligt op loopafstand, en het station van Rättvik bevindt zich op slechts 50 meter afstand van Siljansbadet – je kunt dus met de trein of de bus vrijwel direct op het strand komen.

Strand van Varamobaden, Vätternmeer

Het strand van Varamobaden ligt aan het Vätternmeer, het op één na grootste meer van Zweden.

Foto: Tillväxt Motala AB

Het strand van Varamon

Aan het Vättern-meer, het op één na grootste meer van Zweden, vind je Varamon. Dit gouden strand strekt zich uit over 5 kilometer en de beschermende baai houdt het water warm. Het water is ondiep, waardoor Varamon een kindvriendelijke bestemming is. Er is een verhard looppad langs de kustlijn, maar als je wat actiever wilt zijn, kan je miniatuurgolf en beach volleybal spelen of een waterfiets, kajak of SUP huren. Vanaf het dichtstbijzijnde plaatsje Motala rijdt er in de zomerweken een gratis strandbus naar het strand van Varamon.

1 / 2

Bredsand bij Gotska Sandön

Op Nationaal Park Gotska Sandön kun je genieten van prachtige zand- en grindstranden.

Foto: MattiasVejlens

/ 2

Bredsand bij Gotska Sandön

Foto: MattiasVejlens

Nationaal Park Gotska Sandön

Foto: Mattias Vejlens

Gotska Sandön

Vlak boven Gotland, het grootste eiland van Zweden, ligt het eilandje Gotska Sandön. Het is maar 8 kilometer lang en 5 kilometer breed en bijna het hele eiland is een natuurreservaat. Hier vind je witte zandstranden met golvende duinen en helder water. Gotska Sandön is omringd door zand, maar men zegt dat de beste stranden aan de Franse Baai in het zuiden en Bredsandsudde in het noorden liggen. Je kunt wilde grijze zeehonden spotten in het zeehondenreservaat, maar blijf wel op het gemarkeerde pad, zodat je ze niet stoort. Denk eraan dat huisdieren niet zijn toegestaan op het eiland (met uitzondering van hulphonden). Naar Gotska Sandön neem je de ferry vanaf Nynäshamn op het vasteland of vanaf Fårösund op Gotland.

1 / 2

Böda Sand Beach Resort, Öland

Böda Sand Beach Resort ligt op het meest noordelijke deel van het eiland Öland.

Foto: Press photo/Böda Sand Beach Resort

/ 2

Böda Sand Beach Resort, Öland

Foto: Press photo/Böda Sand Beach Resort

Het zandstrand van Böda, Öland

Foto: Alexander Hall

Böda Sand

Op het noordoostelijke deel van het eiland Öland, ligt Böda Sand, een wit strand dat vaak als een van de beste stranden van Zweden wordt beschouwd. Het strekt zich uit over 20 kilometer, wat het tot een van de langste stranden van Zweden maakt. In het zuidelijke deel van Böda Sand ligt de grote Böda Sand Camping, met een outdoor-waterpark, een golfbaan en een groot aanbod aan watersporten en activiteiten voor kinderen. Böda Sand is een populaire plaats onder de Zweedse vakantiegangers, dus het kan er behoorlijk druk zijn in het hoogseizoen. Zoek je een wat rustiger en meer ontspannende zwemervaring? Het noordelijke gedeelte van Böda Beach is minder druk dan het zuidelijke.

1 / 2

After Beach bij het strand van Tylösand, Halland

Elke dag gedurende de zomer wordt After Beach georganiseerd op het strand van Tylösand.

Foto: Destination Halmstad AB

/ 2

After Beach bij het strand van Tylösand, Halland

Foto: Destination Halmstad AB

Tjuvahålan-strand, Halland

Foto: Destination Halmstad AB

Tylösand

Als je een feeststrand in Zweden wilt bezoeken, ga je naar het Tylösand-strand bij Halmstad. Dit is een populaire plek voor wie wil zonnen en feesten. In de zomer wordt er iedere dag After Beach georganiseerd in club Solgården, die bij Hotell Tylösand hoort. Je kunt van de muziek genieten terwijl je bij het podium staat of in de duinen zit (of danst). Als je het wat rustiger wilt hebben, kan je Tjuvahålan bezoeken, een klein zandstrand in een baai aan de zuidkant van Tylösand. Het strand heet Tjuvahålan, ofwel 'Rovershol', omdat piraten en smokkelaars de baai vroeger gebruiken voor hun illegale activiteiten.

Sandhammaren-strand, Skåne

Sandhammaren ligt in het idyllische gebied Österlen, ook wel het Toscane van Zweden genoemd.

Foto: Apelöga/Visit Skåne

Sandhammaren

Als je op zoek bent naar het beste strand van Zweden, zullen veel Zweden je aanraden om naar Sandhammaren te gaan, aan de oostkust van Skåne. Dit wordt door velen beschouwd als een van de beste stranden van Zweden vanwege het fijne, witte zand, de golvende duinen en het heldere water. Het strand van Sandhammaren ligt in het idyllische Österlen, dat vaak het Toscane van Zweden wordt genoemd. Österlen is een populaire vakantiebestemming in de zomer, dus om een parkeerplaats te vinden bij Sandhammaren, moet je er vroeg in de ochtend bij zijn. Je kunt ook de bus nemen uit Ystad, Kåseberga en Skillinge, of je gaat op de fiets! Er is hier ook een strandtent die geopend is van juni tot en met augustus.

Skanör-Falsterbo strand, Skåne

Het lange strand in Skanör-Falsterbo heeft krijtwit zand en helder water.

Foto: Apelöga/Visit Skåne

Skanör-Falsterbo

Op een klein schiereiland in het meest zuidelijke deel van Skåne, ongeveer 30 kilometer ten zuiden van Malmö, liggen de met elkaar vergroeide dorpjes Skanör en Falsterbo. Langs deze kustplaatsjes loopt een lang strand met krijtwit zand en helder water. Het strand van Skanör-Falsterbo is waarschijnlijk het best bekend om de schattige, kleurrijke badhuisjes boven de kustlijn. Aan de haven van Skanör vind je talrijke restaurants en strandtenten en er zijn openbare toiletten langs het strand. Je kunt er ook kajaks huren en kite-surfing uitproberen. In het hoogseizoen (juli-augustus) kan het erg druk zijn in Skanör-Falsterbo. Het is een goed idee om hier naartoe te fietsen, om lange files en drukke parkeerplaatsen te vermijden. Er zijn nog een heleboel andere, minder drukke stranden in Skåne die het bezoeken waard zijn.