Skip to main content
Een besneeuwde stad in de winter.
Het stadscentrum van Östersund
Östersund in de winter, met het stadhuis van Östersund in het centrum van de stad.
Foto credit: Visit Östersund / Göran Strand

8 redenen om in de winter naar Zweden te gaan

Ben je benieuwd naar een winterse vakantie in het hoge noorden maar twijfel je nog? Dit zijn 8 redenen waarom je Zweden in de winter moet bezoeken!

Veel sneeuw met kraampjes op een kerstmarkt voor een rood en een geel huis op een plein.
Kerstmarkt
De kerstmarkt in Gamla Stan is een traditie sinds het begin van de 20e eeuw en wordt in december elke dag gehouden in de aanloop naar Kerstmis. Bij de marktkramen vind je lokaal geproduceerde ambachten, eten, snoep en natuurlijk de Zweedse glühwein genaamd "glögg".
Foto: Ola Ericson/imagebank.sweden.se

Voor een magische kerst

Slenter over de besneeuwde kerstmarkten en doe je kerstinkopen voor typisch Zweedse adventsartikelen zoals de adventsster en adventskaarsen. Geniet van de Zweedse tradities door een St. Lucia-concert bij te wonen, door de lichtprojecties van de Nobel Week Lights te bewonderen of door te genieten van een 'julbord', het beroemde Zweedse kerstbuffet. Een unieke ervaring voor een onvergetelijke kerst.

Voor een magische kerst
Het uitzicht als passagier op een hondensledetocht.
Hondensleetocht in Umeå, Västerbotten
Ervaar de prachtige omgeving per hondenslee door Spruce Island Husky in Granö, Umeå.
Foto: Beatrice Holmberg/Visit Umeå Content Bank

Voor de exotische en typisch Scandinavische activiteiten

Een hondensledetocht, ijsvissen, een overnachting in het ijshotel of een ritje op een sneeuwscooter: het zijn slechts enkele van de unieke ervaringen die Zweden te bieden heeft. Hoewel sommige van deze activiteiten uniek zijn voor de meest noordelijke delen van het land, zijn andere, zoals schaatsen op natuurijs, meevaren met een ijsbreker, sauna en winterbaden of langlaufen, in grote delen van Zweden beschikbaar. Profiteer van je vakantie in een totaal andere omgeving met ongewone buitenactiviteiten in adembenemende landschappen.

Voor de exotische en typisch Scandinavische activiteiten
Het noorderlicht met groen, blauw en paars.
Noorderlicht
Het noorderlicht, of aurora borealis, is een natuurlijke lichtshow die vaak voorkomt tijdens de wintermaanden in Noord-Zweden.
Foto: Hjalmar Andersson/imagebank.sweden.se

Om het unieke fenomeen van het noorderlicht te bewonderen

De eerste aurora borealis verschijnen in september, maar de winter is de beste tijd om dit uitzonderlijke schouwspel te bewonderen. Zweeds Lapland is de regio waar ze het meest voorkomen, maar de laatste jaren hadden ook gebieden verder naar het zuiden de kans om dit betoverende fenomeen waar te nemen. Dus als je in Zweden bent en de omstandigheden zijn goed, hoef je alleen maar naar de hemel te kijken om deze roze, groene en paarse strepen als bij toverslag boven je te zien dansen.

Om het unieke fenomeen van het noorderlicht te bewonderen
Een luchtfoto van een besneeuwd eiland met huizen en een haven.
Winter aan de westkust
Het eiland Käringön aan de westkust van Zweden, in de winter van bovenaf gezien. Zweden heeft vier verschillende seizoenen, en hoewel de zomer zeker wordt gewaardeerd, geven sommige mensen de voorkeur aan de winter, zowel vanwege de rust als de activiteiten die het mogelijk maakt.
Foto: Per Pixel Petersson/imagebank.sweden.se

Voor een betaalbare vakantie

Geniet van de ongewone, rustige en gezellige sfeer van de hoofdstad en kleinere steden in de winter. Na de kerst bieden veel hotels lagere prijzen en aantrekkelijke aanbiedingen met accommodatie en maaltijden inbegrepen. Daarnaast kun je tijdens je reis profiteren van goedkope activiteiten in steden als Stockholm, Göteborg en Malmö.

Een rood huis met witte biezen bedekt met sneeuw tijdens sneeuwval.
Winter
In de meeste delen van Zweden betekent winter sneeuw; hoe noordelijker men komt, hoe groter de kans op sneeuw. En winter betekent ook een aantal unieke activiteiten zoals skiën, sleeën en sneeuwscooteren.
Foto: Jörgen Wiklund/Scandinav

Om de Zweedse gezelligheid te ontdekken

In de noordelijke helft van het land wordt de winter vaak gekenmerkt door lage temperaturen en sneeuw, maar het is ook een tijd van cocooning in Zweden. De Zweden hebben een geheim recept om van hun huis een gezellig, warm toevluchtsoord te maken, een 'mysigt' plek om tijd door te brengen tijdens de lange, donkere dagen van de winter. Na een uitstapje in de buitenlucht geniet je des te meer van je fika-pauze of van een avond bij het vuur in deze gezellige, warme interieurs!

Stockholm
Stockholm
De Zweedse hoofdstad Stockholm is gebouwd op 14 eilanden die met elkaar zijn verbonden door 57 bruggen.
Foto: Ola Ericson/imagebank.sweden.se

Om in alle rust de steden en hun culturele aanbod te verkennen

Waarom niet rustig en in je eigen tempo genieten van alle voordelen van de grote steden? Als je de Zweedse hoofdstad of andere Zweedse schatten buiten het seizoen bezoekt, kun je genieten van alles wat deze steden te bieden hebben en dat zonder de drukte. Zo kun je in eigen tempo genieten van het rijke en gevarieerde culturele aanbod, zoals musea, theaters, themaparken en muziekevenementen.

Om in alle rust de steden en hun culturele aanbod te verkennen
Twee mannen lopen op een steiger nadat ze in de winter in een bevroren meer hebben gezwommen.
Hellasgården, Stockholm
Sauna's en winterbaden in Hellasgården, Stockholm.
Foto: Agence les Conteurs

Want het is niet (altijd) zo koud en donker als je denkt!

Terwijl de winters in het noorden van het land vrij extreem kunnen zijn qua temperatuur en licht, is dit niet noodzakelijk het geval in het midden en zuiden van het land. In Malmö, Skåne, liggen de temperaturen midden in de winter gemiddeld tussen 2°C en -2°C, wat niet veel verschilt van Nederland of België. Daarnaast neemt de helderheid aanzienlijk toe met de sneeuw, die het minste licht weerkaatst. De Zweden grappen vaak dat "er in Zweden geen slecht weer is, alleen slechte kleding"!

Want het is niet (altijd) zo koud en donker als je denkt!
Sámi cultuur
Sámi cultuur
De inheemse bevolking van Zweden, de Sámi, heeft zijn eigen culturele erfgoed, taal, vlag en parlement.
Foto: Anna Öhlund/imagebank.sweden.se

Om de unieke Sami-cultuur en levenswijze te ontdekken

In Zweden krijg je ook de kans om meer te leren over het Sami-volk en Sápmi, het Sami-gebied, te verkennen onder de prachtige laag sneeuw. Dit inheemse Zweedse volk, dat dicht bij de natuur staat en zich inzet voor verantwoord toerisme, biedt bezoekers de kans om hun cultuur en manier van leven te ontdekken via verschillende activiteiten zoals glamping in goahti hutten, rendiertochten, excursies met traditionele houten ski's, een bezoek aan de Jokkmokk-markt om Sami handwerk te ontdekken, enz. Je kunt ook de gastronomie van het hoge noorden proeven: zoals vers gevangen vis of rendierstoofpot bereid boven een houtvuur.

Om de unieke Sami-cultuur en levenswijze te ontdekken

Plan je wintervakantie in Zweden