Skip to main content
Een zandstrand met weelderig groen eromheen. In de verte loopt een stel.
Nationaal park Stenshuvud in Skåne
Het prachtige strand in Stenshuvud National Park, Skåne.
Foto credit: Carolina Romare/visitskane.com

Maak je eigen rondreis door Zuid-Zweden

Ontdek Zweden op je eigen houtje. Heb je zo'n 7 tot 14 dagen de tijd, dan leidt deze route je in zo'n 1200 kilometer door een deel van Skåne en Småland. Instappen en genieten maar!

Zuid-Zweden is niet alleen makkelijk te bereiken via de Öresundsbrug, maar ook een deel van Zweden waar genoeg te beleven is. We nemen je mee langs de hoogtepunten. Start je reis in de Zuid-Zweedse stad Malmö en reis via de zuidkust van Skåne door naar Småland, waar je een uitstapje maakt naar het oostelijke eiland Öland. Terug via het noordelijk deel van Småland en je eindigt weer in Malmö.

Drie jonge, gelukkige vrouwen op een excursie in een boot op het kanaal van Malmö met Malmö Live en het centraal station op de achtergrond.
Malmö kanaalboot
Verken Malmö per boot, tijdens een rondleiding of door er zelf een te huren.
Foto: Apelöga

Top activiteiten in trendy Malmö

Bezoek je Malmö voor de eerste keer? Verras jezelf met onze top 10 van leukste attracties in deze knusse Zuid-Zweedse stad. Van de Turning Torso en Lilla Torg tot Malmö Live en shoppen in Emporia.

Top activiteiten in trendy Malmö
Ystad in Skåne
Ystad in Skåne
Ystad in Skåne
Foto: piapising/foap.com

Ystad

Het lieflijke stadje Ystad ligt aan de Zuid-Zweedse kust en is natuurlijk wereldberoemd vanwege z'n bekendste fictieve inwoner: inspecteur Wallander. Heb je een alibi? Mooi, dan kun je rustig genieten van dit lieflijke kuststadje.
Ystad
Stenshuvud
Stenshuvud
Stenshuvud is het meest zuidelijke nationale park van Zweden. Het omvat 380 hectare prachtige natuur. Stenshuvud zelf is een berg, 97 meter hoog omgeven door veel verschillende soorten natuur, zoals heide, strand en weilanden.
Foto: Conny Fridh/imagebank.sweden.se

De mooiste stranden in Zuid-Zweden

Vergeet Spanje, vergeet Frankrijk! De Zweedse zandstranden zijn de place to be! Je vindt ze in Zuid- en Oost-Zweden. Deze zuidwestelijke regio ligt geografisch het dichtst bij Nederland. Wie vroeg opstaat, zou al rond lunchtijd languit in het Zweedse zand kunnen liggen.
De mooiste stranden in Zuid-Zweden
De Ale Stones staan op een veld met de oceaan op de achtergrond.
Ale Stenar
Ale Stenar is een stenen schip uit de ijzertijd in Zweden. Het is gelegen aan de zuidkust van Skåne in het zuiden van Zweden. Het is 67 meter lang en bestaat uit 59 grote rotsblokken, elk met een gewicht van ongeveer 5 ton.
Foto: Conny Fridh/imagebank.sweden.se

Ales Stenar

Op de heuvels bij het zuidelijke plaatsje Kåseberga ten oosten van Ystad vind je een van de meest raadselachtige bezienswaardigheden van Zweden: Ales Stenar.
Ales Stenar
Een persoon kijkt uit over de oceaan vanaf de kliffen van het natuurreservaat Kullaberg.
Hiking
De natuur van het schiereiland Kullaberg is adembenemend en biedt voor elk wat wils. Geniet van het prachtige uitzicht over de zee en de dramatische kliffen van het natuurreservaat Kullaberg en pittoreske dorpjes terwijl je wandelt langs het Kullaleden-pad, het eerste wandelpad in Zweden dat is gecertificeerd door de European Ramblers Association.
Foto: Apelöga/imagebank.sweden.se

5x de mooiste nationale parken in Skåne

Skåne is een regio met heel veel gezichten: van ruige kusten, tot diepe uitgestrekte wouden en gele koolzaadvelden. Ideaal voor een gevarieerde vakantie. We zetten vijf natuur hoogtepunten in dit deel van Zuid-Zweden op een rijtje voor je.
5x de mooiste nationale parken in Skåne
Kasteel Kalmar
Kasteel Kalmar
Luchtfoto van het historische Kalmar-kasteel.
Foto: Malcolm Hanes/Johnér/imagebank.sweden.se

Kalmar – een historische stad aan zee en de toegangspoort tot Öland

Welkom in Kalmar in de regio Småland. Deze charmante kustplaats staat bekend om zijn historische architectuur, de prachtige kustlijn en de nabijheid van het eiland Öland.

Kalmar – een historische stad aan zee en de toegangspoort tot Öland
Twee vrouwen fietsen bij zonnig weer langs de kust van Öland met een windmolen op de achtergrond
Jordhamn, Öland
Fietsen is het perfecte vervoermiddel op Öland dankzij het uitgebreide netwerk van paden.
Foto: UpZone Studios / Öland

Öland

Het is niet alleen de 6 kilometer lange brug die Öland letterlijk scheidt van de rest van Zweden. Het is ook de unieke natuur en het milde klimaat die dit eiland onderscheidend maken van de rest van het land. Of je nu wordt aangetrokken door de natuurlijke wonderen, het culturele erfgoed of de buitenavonturen, Öland belooft een onvergetelijke ervaring voor zowel royals als gewone mensen - het hele jaar door.

Öland
Het groene Växjö
Het groene Växjö
De stad Växjö in Småland.
Foto: Alexander Hall

Växjö

De stad Växjö in Småland wordt ook wel de groenste stad van Europa genoemd. En dat is niet alleen omdat de natuur overal om de hoek ligt, maar omdat de stad ook veel doet met duurzaamheid. Bezoek deze verrassende stad in Zuid-Zweden.

Växjö
Sydostleden op de fiets in Skåne
Sydostleden op de fiets in Skåne
Skåne in Zuid-Zweden.
Foto: Michael Tannus/skane.com

Sydostleden

Fietsen in Zuid-Zweden doe je hier. De Sydostleden doorkruist maar liefst drie regio's en neemt je 274 kilometer mee door het zuiden van Zweden.
Sydostleden
Norra Hamnen, Helsingborg
Norra Hamnen, Helsingborg
Uitzicht over Norra Hamnen (de noordelijke haven) in Helsingborg.
Foto: Feras Jarghon

Helsingborg

De Zweedse stad Helsingborg is een juweeltje aan de kust. De kustplaats wordt beschouwd als een van Europa's meest innovatieve steden, maar heeft daarnaast ook een historische betekenis en je vindt hier spectaculaire natuur.

Helsingborg
Skåneleden wandelroute
Skåneleden wandelroute
Wandelen op de Skåneleden
Foto: Mickael Tannus/Tourism in Skåne

Skåneleden

Trek je wandelschoenen maar aan, pak je rugzak en trek erop uit over de exact 1180 kilometer lange Skåneleden. Ontdek het zuidelijke deel van Zweden te voet.
Skåneleden
Een gezin van drie rijdt op gele fietsen op een weg tussen tarwevelden.
Fietstocht op Ven, Skåne
Ven is een klein eiland in Öresund. Er zijn bijna geen auto's en er zijn genoeg fietsen te huur op het eiland - perfect voor een fietstocht met het gezin!
Foto: Mickael Tannus

Het eiland Ven

Voordat je Zweden in of uit rijdt via de Öresundsbrug is er in ieder geval één plekje op de grens met Denemarken dat je niet mag missen. Het prachtige eiland Ven.
Het eiland Ven