Skip to main content
Pippi Langkous in Astrid Lindgrens World
Pippi Langkous in Astrid Lindgrens World
Pippi Langkous / Pippi Långstrump in Astrid Lindgren's World.
Foto credit: Örjan Karlsson/Astrid Lindgrens Värld

Ontdek 10 plaatsen in Zweden, gekoppeld aan buitengewone vrouwen

Van de meest noordelijke poolstreken tot de zuidelijkste regio's van het land, in Zweden zijn veel plaatsen verbonden met sterke, creatieve vrouwen. Vrouwen die mensen over de hele wereld hebben beïnvloed en ons vandaag de dag nog steeds inspireren. We verzamelden enkele Zweedse plekken op die verbonden zijn met deze supervrouwen. Een lijstje vol plaatsen met girlpower die je absoluut moet bezoeken tijdens je volgende verblijf in Zweden!

- "Hij is de sterkste man ter wereld." - "Man, ja", zei Pippi, "maar ik ben het sterkste meisje ter wereld, onthoud dat."
Pippi Langkous (Astrid Lindgren, Småland)

Van noord naar zuid:

Cultuurhuis Sara Kulturhus tijdens de avond.
Sara Kulturhus, huis van cultuur, Skellefteå
Cultuurhuis Sara Kulturhus is vernoemd naar de beroemde schrijfster Sara Lidman. Het huis biedt verschillende activiteiten, optredens en vergaderingen, evenals het Wood hotel met een spa en een restaurant.
Foto: Sven Burman/Sara Kulturhus

Sara kulturhus in Skellefteå – Sara Lidman

Sara Lidman was een beroemde Zweedse auteur, oorspronkelijk afkomstig uit de gemeente Skellefteå, een van de belangrijkste steden in de regio Västerbotten, in het noorden van Zweden. Vorig jaar werd het Sara Cultureel Centrum (Sara kulturhus) geopend in het stadscentrum van Skellefteå. Het is een van de hoogste houten gebouwen ter wereld en herbergt ook het Wood Hotel. De naam van het gebouw verwijst naar Sara Lidman, een ware inspiratiebron. Verken dit nieuwe centrum voor kunst, concerten, shows, meetings en congressen: een modern voorbeeld van duurzaam ontwerpen en bouwen.

De woning van kunstenaar Carl Larsson
De woning van kunstenaar Carl Larsson
Veel van de werken van de Zweedse schilder Carl Larsson waren te zien in het huis van hem en zijn vrouw Karin, Little Hyttnäs in Sundborn, net buiten Falun in de provincie Dalarna. Hun succes - Karin als interieurontwerper en Carl als schilder - heeft van Little Hyttnäs een van de beroemdste kunstenaarshuizen ter wereld gemaakt, nu open voor het publiek.
Foto: Jann Lipka/imagebank.sweden.se

Sundborn in Dalarna – Karin Larsson

Karin Larsson was een beroemde en trendsettende ontwerpster in de 19e en 20e eeuw en de vrouw van Carl Larsson, een van de belangrijkste kunstenaars van Zweden. In 1888 kreeg het echtpaar een huisje van Karins vader. Samen brachten ze daar hun acht kinderen groot. Naast hun andere artistieke activiteiten richtten ze dit bescheiden huisje in en vormden het om tot het beroemde huis Lilla Hyttnäs, dat vandaag nog steeds een referentie is voor Zweeds interieurontwerp. Karin speelde een grote rol bij het ontwerp van het huisje. Ze ontwierp het grootste deel van de gedurfde interieurdecoratie en creatief textiel. Hun hoeve, gelegen in het idyllische dorpje Sundborn, is een must see in Dalarna.

Een mooi lichtgeel stenen huis met een tuin. Voor het huis een groen gazon en rondom het huis staan bomen, struiken en bloemperken.
Mårbacka in Värmland
Mårbacka in Värmland was de woonplaats van de Zweedse schrijfster Selma Lagerlöf.
Foto: Jenny Nohrén

Mårbacka in Sunne, Värmland – Selma Lagerlöf

Selma Lagerlöf is niet alleen een wereldberoemde Zweedse auteur, ze zette zich ook in voor gendergelijkheid en was de eerste vrouwelijke Nobelprijswinnaar voor Literatuur. Wist je dat ze is geboren en getogen in een herenhuis uit 1793 in het dorpje Sunne in Midden-Zweden? Bezoek haar landgoed met originele inrichting in het mooie Värmland. Maak een wandeling in de tuin vol fruitbomen, groenten en bloemen en leer meer over Lagerlöfs leven in Värmland en haar prestaties.

Huizen in geel en rood, gelegen bij een haven met veel kleine boten in Sandhamn.
De haven van Sandhamn
De pittoreske dorpshaven in Sandhamn op het eiland Sandön, in Stockholm.
Foto: Anna Hållams

Sandhamn in de archipel van Stockholm – Viveca Sten

Viveca Sten is een van Zwedens beroemdste hedendaagse misdaadromanschrijfsters. Deze bestsellerauteur is vooral bekend om haar serie Sandhamn-moorden, die in miljoenen exemplaren over de hele wereld zijn verkocht. Het verhaal speelt zich af in Sandhamn, op het eiland Sandön in het buitenste deel van de archipel van Stockholm. Wist je dat je er het hele jaar door kunt komen vanuit het stadscentrum? Je bereikt dit idyllische eiland in een uurtje en het belooft je een waar paradijs, of je nu verlangt naar een rustige wandeling buiten het seizoen in de natuur of een bruisende zomertour in de archipel.

Een oud rood geschilderd houten huis met een zodendak. Bij de ingang van het huis staat een vrouw.
Auteur Cajsa Warg's huis, Borgarhuset, Wadköping
Borgarhuset, ook wel het huis van Cajsa Warg genoemd, is een van de oudste huizen van de regio Örebro.
Foto: Gunn-Viol Kattilakoski/Örebrokompaniet

Wadköping, Örebro – Cajsa Warg

Christina, of Cajsa zoals ze werd genoemd, was een jong getalenteerd Zweeds meisje met een passie voor koken. Ze werd geboren in 1703 in Örebro. Toen ze een tiener was, verhuisde ze naar Stockholm om als kok voor verschillende gezinnen te werken en in 1755 publiceerde ze een 800 pagina's tellend boek dat een enorm succes werd. Het werd een van Zwedens meest bekende en geliefde kookboeken en tegenwoordig staat ze bekend als de moeder van de moderne Zweedse keuken. Je kunt haar huis in Örebro (Wadköping) bezoeken om meer te weten te komen over het leven van Cajsa Warg en de 18e-eeuwse Zweedse keuken.

Drie kinderen op een brug die leidt naar het stenen kasteel Vadstena, dat is omgeven door een stenen muur, heg en slotgracht.
Kasteel Vadstena, Östergötland
Het historische kasteel Vadstena in Östergötland dateert uit de 16e eeuw.
Foto: Oskar Lürén

St. Bridget's Trail in Östergötland – Birgitta Birgersdotter

Birgitta Birgersdotter, beter bekend als de heilige Bridget van Zweden, was een invloedrijke vrouw die in de 14e eeuw de nonnen en monniken van Bridgettine oprichtte. Haar sterke invloed op de machtige leiders en alle religieus georiënteerde acties die ze wist te leiden als echtgenote en moeder van acht kinderen, inspireerden veel vrouwen van haar tijd en later. Bezoek Östergötland en wandel over de St. Bridget's Trail tussen Söderköping en Vadstena, een pelgrimspad dat verband houdt met het leven van de heilige Bridget.

Auteur Camilla Läckberg staat voor boothuizen en een kerk in de verte.
Camilla Läckberg voor Fjällbacka - Foto Cr.jpg
Camilla Läckberg is een Zweedse schrijfster, hier te zien in haar geboorteplaats Fjällbacka aan de westkust van Zweden.
Foto: Åsa Dahlgren/Westsweden.com

Fjällbacka in West-Zweden – Camilla Läckberg & Ingrid Bergman

De archipel van Fjällbacka is verbonden met 2 inspirerende vrouwen. De internationale actrice Ingrid Bergman bracht de zomers door in wat ze vroeger 'haar paradijs op aarde' noemde. En Camilla Läckberg, geboren en getogen in Fjällbacka, koos dit dorp als de plaats delict in verschillende van haar detectiveromans. Fjällbacka, gelegen in Tanum, is een vissersdorpje aan de kust van Bohuslän in West-Zweden, bekend om zijn charmante, geplaveide straatjes en rode boothuizen en om zijn heerlijke zeevruchten.

Het kroonprinsespaar staat buiten in de natuur.
Het kroonprinsespaar in Västergötland
Het kroonprinsespaar bracht in 2017 een bezoek aan Västergötland.
Foto: Raphael Stecksén, Kungahuset.se

De regio Västergötland - Kroonprinses Victoria van Zweden

Erfgenaam van de Zweedse troon, kroonprinses Victoria is ook hertogin van Västergötland, een van de 25 historische provincies van Zweden. De belangrijkste stad, Göteborg, gelegen in het westelijke deel van Zweden, is een must in de regio en de op een na grootste stad van Zweden. Ook vind je in Västergötland veel meren, schitterende bergen, een rijke cultuurhistorie en een rustige natuur.

Een zwart-wit portret van de schrijfster Astrid Lindgren met haar boek Pippi Langkous in de ene hand en het boek De Noisy Village-kinderen in de andere hand.
Astrid Lindgren
De Zweedse schrijfster Astrid Lindgren staat bekend om haar kinderboeken, waarvan wereldwijd miljoenen exemplaren zijn verkocht.
Foto: Astrid Lindgren Aktiebolag

De wereld van Astrid Lindgren en Pippi Langkous in Småland - Astrid Lindgren

Astrid Lindgren is een internationaal bekende auteur van wiens boeken wereldwijd ongeveer 165 miljoen exemplaren zijn verkocht. Ze is vooral bekend van de fictieve personages uit haar kinderboeken Pippi Langkous – het sterkste meisje ter wereld en een inspiratiebron voor veel kinderen – en Emil van Lönneberga. Bezoek Astrid Lindgren's World en zie ze tot leven komen via honderd acteurs en live optredens. Het park ligt in Vimmerby, een dorp in Småland waar de auteur is geboren en getogen.

Birgit Nilsson Museum, Skåne
Birgit Nilsson Museum, Skåne
Het ouderlijk huis van Birgit Nilsson is tegenwoordig een spannend museum waar je meer te weten komt over de wereldberoemde operazangeres.
Foto: Gitte Lindström Hamark / Birgit Nilsson Museum

Båstad in Skåne – Birgit Nilsson

Birgit Nilsson behoeft geen introductie voor operaliefhebbers. Deze getalenteerde soprane uit de 20e eeuw is zeker nog steeds de internationaal meest bekende operazangeres van Zweden. Waar komt dit Zweedse icoon vandaan? Birgit Nilsson groeide tot haar 23e op een boerderij in Svenstad, tussen Båstad en Torekov in Skåne. Tegenwoordig is haar goed bewaard gebleven huis omgebouwd tot een museum gewijd aan "La Nilsson", waar je meer over haar carrière leert aan de hand van afbeeldingen, films en muziek.