Skip to main content
Nationaal park Sarek in Zweeds Lapland
Er zijn 30 nationale parken in Zweden, een daarvan is Sarek met prachtige bergketens, gletsjers en wilde stroomversnellingen. Het is ongerepte wildernis. Nationaal park Sarek maakt deel uit van het Laponische gebied, dat in 1996 op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.
Foto credit: Anders Ekholm/Folio/imagebank.sweden.se

Echt avontuur in Laponia

Als je echt een paar zaken van je bucketlist wil afstrepen, dan is er geen betere plek te bedenken dan Laponia in Zweeds Lapland. Hier vind je uitgestrekte natuur, het noorderlicht, de middernachtzon en veel meer. Reis meer naar het noorden om het arctische gebied van Zweden en een unieke manier van leven te ervaren in dit UNESCO-werelderfgoed.

De noordelijke regio Laponia doorkruist een aantal noordelijke landen, maar wordt vooral geassocieerd met Zweden en Finland. Laponia wordt beschouwd als wat misschien wel de laatst overgebleven wildernis van Europa is, maar dat is het allesbehalve. Het is de thuisbasis van de inheemse Sami-bevolking, die een lange traditie van rendieren hoeden voortzet.

De Sami-bevolking is het inheemse volk van dit gebied en deze heeft tot op de dag van vandaag nog hun eigen taal, cultuur en gebruiken. De Sámi noemen dit gebied Sápmi, en elke beek, bos, klif, heuvel, meer en rivier heeft een naam.

Laponia werd in 1996 toegevoegd aan de UNESCO-werelderfgoedlijst om de belangrijke combinatie van unieke natuur en culturele waarden te beschermen. Volgens UNESCO is Laponia een van de best bewaarde voorbeelden van nomadische gebieden in Noord-Scandinavië.

Noorderlicht en middernachtzon

Het dramatische landschap, de noordelijke ligging en het klimaat hier zorgen voor gedenkwaardige natuurlijke ervaringen, waaronder het noorderlicht en de middernachtzon.

Het aanschouwen van deze twee natuurverschijnselen kan nooit gegarandeerd worden, maar dat is tegelijkertijd onderdeel van de magie. Hoe donkerder de lucht en je omgeving, hoe beter de omstandigheden zijn om het fenomeen van het noorderlicht te herkennen. Het noorderlicht - of aurora borealis - wordt veroorzaakt door elektrisch geladen deeltjes van de zon die met elkaar in botsing komen wanneer ze de atmosfeer rond de aarde binnendringen. De resulterende lichtkleuren hebben vaak een groene tint en zijn laat in de avond zichtbaar. Doe mee aan een noorderlichtsafari en ga op een husky- of rendierslee om de ervaring nog specialer te maken. Je beste kans om het te spotten is van augustus tot april.

Hoewel het op het hoogtepunt van de winter de hele dag donker kan zijn, is er van eind mei tot half juli non-stop daglicht in deze regio. Late nachten worden nog langer als de middernachtzon lang na middernacht blijft schijnen.

1 / 5

Naturum Laponia, Swedish Lapland

Het bezoekerscentrum Naturum Laponia is de toegangspoort tot het UNESCO-werelderfgoed.

Foto: Ted Logart/Swedish Lapland

/ 5

Naturum Laponia, Swedish Lapland

Foto: Ted Logart/Swedish Lapland

Wandelen in Zweeds Lapland

Foto: Tomas Utsi/imagebank.sweden.se

Noorderlicht in Zweeds Lapland

Foto: Lola Akinmade Åkerström/imagebank.sweden.se

Middernachtzon in Zweeds Lapland

Foto: Asaf Kliger/imagebank.sweden.se

Het land van de Sami

Foto: Asaf Kliger/imagebank.sweden.se

Ontdek de ongerepte natuur van Laponia

Laponia is een dunbevolkt natuurgebied met oerbossen, gletsjers, bergen en enorme wetlands verspreid over een gebied van 9.400 vierkante kilometer. Vijfennegentig procent van Laponia is beschermd onder de noemer van nationaal park of natuurreservaat. Als je erop uit trekt, is het belangrijk om dat goed geïnformeerd te doen. Zorg dat je goed uitgerust bent met de juiste spullen en weet wat je doet en waar je heen gaat. Het Naturum Visitor Center is een handige plek om informatie te krijgen en meer te leren over Laponia en de Samische manier van leven.

Het klimaat in deze regio is extreem, met temperaturen zo laag als -40 ° C in de winter en tot + 30 ° C in de zomer. De Sami hebben ervoor gekozen om hun jaar in acht seizoenen te verdelen, afhankelijk van veranderingen in de natuur en de levenscyclus van de rendieren. Zo komen de trekvogels terug in de lente-zomer en beginnen rendierkuddes te verhuizen naar de zomerweiden. In het herfst-winterseizoen valt de eerste sneeuw.

De late zomer en vroege herfst, wanneer de bessen en paddenstoelen klaar zijn om te worden geplukt, is de beste tijd om te wandelen. In de winter - het langste seizoen hier - kunnen langlaufers over de met ijs bedekte wetlands glijden en zich opwarmen in winterhutten.

1 / 4

Sarek Nationaal Park, Laponia

Er zijn 30 nationale parken in Zweden, waaronder Sarek met prachtige bergketens, gletsjers en wilde stroomversnellingen. Een van de belangrijkste attracties van Sarek is de majestueuze Rapa-vallei, waar je zowel landschappen als beren en elanden kunt zien.

Foto: Fredrik Schlyter/imagebank.sweden.se

/ 4

Sarek Nationaal Park, Laponia

Foto: Fredrik Schlyter/imagebank.sweden.se

Muddus Nationaal Park, Zweeds Lapland

Foto: Elin-Anna Labba/Laponiatjuottjudus

Nationaal Park Stora Sjöfallet

Foto: Hans-Olof Utsi/imagebank.sweden.se Hans-Olof Utsi/imagebank.sweden.se

Nationaal Park Padjelanta

Foto: Hans-Olof Utsi/imagebank.sweden.se

De nationale parken van Laponia

Er zijn vier nationale parken in Laponia te vinden: Sarek, Muddus (Muttos), Stora Sjöfallet (Stuor Muorkke) en Padjelanda (Badjelánnda).

Sarek National Park

Het Sarek National Park heeft bergen hoger dan 2.000 meter en bijna 100 gletsjers en herbergt naast dit natuurschoon een levendig stukje Sami-cultuur. Het park is vrij van comfortabele accommodaties of hotels, dus bereid je voor om je tent op te zetten of 's nachts aan de rand van het park te verblijven.

Muddus

Muddus of Muttos National Park ligt in het oostelijke deel van Laponia. Dit park, opgericht in 1942, is ideaal voor dagtochten of langere kampeerbezoeken. Het park heeft maar liefst 50 kilometer aan trails liggen.

Stora Sjöfallet

Je vindt een meer gevarieerd berglandschap en gletsjers in het Stora Sjöfallet (of Stuor Muorkke) National Park, inclusief het massief van Áhkká, met zijn 13 toppen en 10 gletsjers. Hier ligt ook het hoogste punt van het park op 2015 meter boven zeeniveau. Het park, dat een deel van Kungsleden omvat, werd in 1909 ingewijd.

Padjelanta

Rendieren migreren al duizenden jaren naar het Padjelanta(Badjelánda) National Park en voelen zich nog steeds aangetrokken tot de uitgestrekte open weiden. De Badjelánnda-route is gemakkelijk te wandelen en volgt droge bergkammen en plateaus die zijn ontstaan ​​door de ijskap in het binnenland.

Praktische tips en handige weetjes voor je bezoek aan Laponia