Skip to main content
Nationaal park Abisko
Er zijn 30 nationale parken in Zweden, waaronder Abisko met het pittoreske Lapporten (Poort van Lapland in het Zweeds).
Foto credit: Katja Kristoferson/Folio/imagebank.sweden.se

Nationale Parken

Met een totaal oppervlak van 731.589 hectare, verdeeld over 30 officiële natuurparken is Zweden nagenoeg één groot nationaal park. Het eerste nationale park dat in Zweden officieel geregistreerd werd is Sarek in Zweeds Lapland. Dat gebeurde in 1909 en was daarmee het eerste nationale park dat Europa kende.

Nationale Parken boven de poolcirkel

In Zweeds Lapland liggen vier nationale parken. Sarek National Park in Lapland met meer dan 100 gletsjers, en Padjelanta zijn twee van de grootste nationale parken in Zweden. Deze twee parken staan beide op de Unesco Wereld Erfgoedlijst. Muddus staat bekend om zijn diepe ravijnen en Stora Sjöfallet om zijn bos en alpiene toppen.

Padjelanta National Park
There are 29 national parks in Sweden, one of them being Padjelanta in the very north of Sweden. It is the largest national park in Sweden and part of the UNESCO World Heritage Site Laponia. Photo: Hans-Olof Utsi/imagebank.sweden.se

Kijk goed of je een eland, lynx, veelvraat of een poolvos ziet. De laatste is een bedreigde diersoort. En kom in de periode december-maart het noorderlicht bekijken. Maar pas op: hier maak je geen wandeling, hier maak je een hike. Met andere woorden, je wandelt hier doorgaans door onherbergzaam terrein, wat de tocht vaak een prachtig avontuur maakt.

Nationaal Park in Midden-Zweden

Het Nationale Park Fulufjället heeft zijn naam te danken aan de berg Fulufjället die 1.044 meter hoog is. Bij het bezoekerscentrum in het park parkeer je gemakkelijk je auto van waaruit je korte en langere wandelingen kunt maken. Neem vooral een kijkje bij Njupeskär, de hoogste waterval van Zweden. Vooral in de winter, als de waterval bevroren is, is het een spectaculair gezicht. En… als je door de overweldigende natuur van één van de jongste nationale parken van Zweden loopt, kun je je best voorstellen dat dit het leefgebied van beren, lynxen, veelvraten en wolven is. Ook vind je hier de oudste boom ter wereld. Hij is 9.550 jaar. Deze eeuwenoude spar, Old Tjikko, heeft zijn leeftijd te danken aan zijn speciale techniek om zichzelf te klonen. Zijn stam heeft een gemiddelde levensduur van ca. 600 jaar. Maar wanneer de stam afsterft, groeit er gewoon weer een nieuwe uit hetzelfde wortelgestel. De boom heeft zijn naam te danken aan de overleden hond van de professor die de boom ontdekte.

Het Nationaal Park Fulufjället is een uiterst kwetsbaar natuurgebied met een rijkgevarieerde mosvegetatie. Zo groeit er ‘wolvendood’. De mythe gaat dat mensen jaren geleden dit mos in rauw vlees verstopten, bedoeld als lokaas voor wolven. Had een wolf er eenmaal van gegeten, dan stierf hij een langzame dood….Het mos zit er onschuldig uit en groeit alleen op bomen die meer dan 150 jaar oud zijn. 

Nationale Parken in Zuid-Zweden

Als je de klimijzers liever thuislaat en de voorkeur geeft aan loofbossen, ga dan naar een van de zuidelijkste parken: het Nationale Park Söderåsen, het Nationale Park Dalby Söderskog  en het Nationale Park Stenshuvud, die bij elkaar ongeveer 2.000 ha omvatten.

Bestemmingen