Skip to main content
Smålands toerisme, Rocksjön, kajakken, smålandsbilder.se
Rocksjön in Småland.
Foto credit: Smålandsbilder.se

Natuurreservaat Rocksjön

Niet ver van Jönköping in de Zuid-Zweedse regio Småland vind je het natuurreservaat Rocksjön, een walhalla voor natuurliefhebbers en vogelspotters. Maar er is méér te ontdekken hier.

Bijzonder vogelgebied

Vogelbroedgebieden en recreëren gaan hand in hand in het natuurreservaat Rocksjön. Met respect voor de flora en fauna mag je hier als bezoeker genieten van al het moois dat dit natuurgebied biedt. Er leven hier zo'n vijftig vogelsoorten en dat is niet zo vreemd. De natuur is hier uitermate geschikt voor vogels: de voormalige wetlands bieden een aan moeras grenzende fauna. Bijzondere planten en dieren leven hier het hele jaar door en Rocksjön wordt dan ook wel een biologische hotspot genoemd.

Het natuurreservaat Rocksjön is eigendom van en wordt beheerd door de gemeente Jönköping. Er zijn veel meer natuurgebieden te bezoeken rondom Jönköping, waaronder bijvoorbeeld Store Mosse National Park. Het reservaat beslaat zo'n 79 hectare natuur, dat bestaat uit meren, moerasgebied en bos. Je komt er onder meer otters, bevers, bijzondere spinnen en vogels tegen.

Outdoor activiteiten rondom Rocksjön

Het gebied rond Rocksjön is goed toegankelijk voor recreatie en dus kun je er heerlijk van de natuur genieten. Er zijn diverse kanotochten en jaarlijks worden er ook kano evenementen georganiseerd. Het reservaat kent verschillende observatietorens van waaruit de bijzondere flora en fauna op de voet te volgen is. Sommige uitkijkplekken zijn ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers

Maak een tocht te voet, te fiets of per boot door het natuurgebied. Langs sommige paden kun je op bordjes QR codes scannen met je mobiele telefoon en dan audiobestanden beluisteren. Daarin wordt veel uitgelegd over het gebied door onder meer een geoloog, ecoloog en een ornitholoog. Deze audiobestanden zijn ook te beluisteren via de website van het park.