Skip to main content
Fietsen langs het Götakanaal
Ervaar de prachtige omgeving langs het Götakanaal op de fiets. Het pad is de zevende nationale fietsroute van Zweden.
Foto credit: Niclas Albinsson/Göta Kanal

De beste fietsroutes van Zweden

Op de fiets door Zweden kan je de langgerekte, gevarieerde kustlijn, de bruisende steden en het weelderige platteland verkennen. Het uitgebreide netwerk van nationale en regionale fietsroutes zorgt ervoor dat je veilig en comfortabel op de fiets door Zweden kunt reizen.

Deze gids neemt je mee over de beste fietsroutes in Zweden en naar prachtige plekken om te ontdekken. Er is echt voor elk wat wils! 

Fietsen in Zweden is een van de beste manieren om dit prachtige land te ontdekken. Alle nationale en regionale fietsroutes in Zweden zijn gemakkelijk toegankelijk en hebben startpunten die met het openbaar vervoer bereikbaar zijn. Alle routes zijn onderverdeeld in kortere trajecten, die soms ook onderling met elkaar verbonden zijn, zodat je makkelijk een afstand kunt vinden die bij je past: van een rit van enkele uren tot een fietsvakantie van een week. Welk traject je ook kiest, het uitzicht en de voorzieningen zullen je niet teleurstellen: alle nationale en regionale fietsroutes bieden een prachtig, gevarieerd landschap met een breed aanbod aan overnachtingsmogelijkheden, restaurants en bezienswaardigheden.

Fietsen in Helsingborg

Fietsen langs de waterkant en het koude badhuis Pålsjöbaden in Helsingborg, Skåne.

Foto: Martin Sörbo

FAQ Fietsen in Zweden

Kattegattleden, Halland

Kattegattleden in Halland is de eerste nationale fietsroute van Zweden.

Foto: Oskar Albrektsson/Region Halland

Kattegattleden

Helsingborg-Gothenburg, 390 kilometer

Kattegattleden is de eerste nationale fietsroute van Zweden, die in 2018 werd benoemd tot 'Europese fietsroute van het jaar'. Dit prachtige kustpad brengt je helemaal van Helsingborg in het zuiden, door de provincie Halland, naar Gothenburg in West-Zweden. Op een fietstocht over de Kattegattleden kom je langs idyllische vissersdorpjes, prachtige tuinen en iconische strandhuisjes. Het natuurreservaat Kullaberg is een uitstekende plaats om te stoppen voor outdoor-activiteiten als wandelen en rotsklimmen.

3 hoogtepunten langs Kattegattleden:

 • Kallbadhuset Varberg is één van de bekendste openluchtbadhuizen van Zweden, waarvan de geschiedenis teruggaat tot de jaren 1820. Het badhuis is het hele jaar geopend en het is hier normaal om naakt te baden.
 • De smaak van Kattegattleden – ‘Smaka på Kattegattleden’ – zijn culinaire fietstochten die je langs verschillende delen van Kattegattleden brengen om het eten en drinken van kleinschalige producenten te proeven.
 • Tylösand is het mooiste strand van Zweden, met zeven kilometer zandduinen en ondiep water. Hotel Tylösand, een prijswinnend spa-hotel met de grootste kunstgalerij van het land, staat op het strand.

Sydostleden op de fiets in Skåne

Sydostleden is een van de nationale fietsroutes van Zweden en strekt zich uit over bijna 300 kilometer. Het pad begint (of eindigt) in het zuidoosten van Skåne, in het schilderachtige stadje Simrishamn, en voert je door een steeds veranderend landschap tot aan de stad Växjö in de naburige provincie Småland.

Foto: Mickael Tannus

Sydostleden

Växjö-Simrishamn, 274 kilometer

Sydostleden laat je de prachtige natuur van Zweden zien: van dichte bossen en meren in het binnenland van Småland tot ongerepte stranden aan de oostkust van Skåne. Ook zijn er mogelijkheden te over voor een culinaire stop: zo zijn er PM & Vänner, met een Michelin-ster, in Växjö en Buhres, een restaurant gespecialiseerd in seafood in Kivik, om er maar een paar te noemen. Mis het prachtige landschap van de Brösarp-heuvels (Brösarps Backar) en het Nationaal Park Stenshuvud niet. Als je er niet genoeg van kunt krijgen, zet je fietstocht in Zweden dan voort op het aansluitende Sydkustleden.

3 hoogtepunten langs Sydostleden:

 • De Mörrum-rivier is bekend omdat er wordt gevist op zalm en forel. Visuitrustingen, vergunningen, visgidsen en pakketten kunnen allemaal online worden geboekt.
 • Absolut Home is gevestigd in een grote villa in Åhus. Hier kan je het ongelooflijke verhaal van het iconische Zweedse drankenmerk Absolut Vodka ervaren en deelnemen aan een les cocktails maken.
 • Probeer glamping op Urshult Camping, op de oevers van Åsnen, een unieke meerarchipel en nationaal park met verschillende outdooractiviteiten.

Malmö, Sydkustleden

Sydkustleden gaat door Malmö, dat wordt beschouwd als een van de tien beste fietssteden ter wereld.

Foto: Apelöga

Sydkustleden

Simrishamn-Helsingborg, 260 kilometer

Sydkustleden gaat verder waar Sydostleden ophoudt en is de ideale route voor een fietsvakantie die stad en strand met elkaar combineert. Ontdek de mooiste stranden van Skåne, zoals Sandhammaren, en de bruisende steden Malmö en Helsingborg. De route heeft bovendien een heleboel culturele hotspots, zoals het antieke Trelleborg-Vikingfort en Slot Sofiero, het voormalige koninklijke zomerverblijf. Als je zin hebt in een rustige omweg, neem je fiets dan mee op de boot naar het eiland Ven.

3 hoogtepunten langs Sydkustleden:

 • De films en tv-series over Inspecteur Wallander hebben fans van over de hele wereld naar het middeleeuwse plaatsje Ystad gelokt. Volg de voetstappen van Wallander tijdens een rondleiding over de met kinderkopjes geplaveide straten.
 • Geniet van de lunch in een van de gezellige restaurants in het oude vissersdorp Kåseberga en maak dan een wandeling naar de indrukwekkende stenen schip van Ales Stenar, dat dateert uit 400 na Christus.
 • Malmö wordt beschouwd als een van de tien beste fietssteden ter wereld, de moeite waard om een paar nachten door te brengen. Het bruisende boutiquehotel MJ's is een van de favorieten van zowel locals als bezoekers.

Baldersnäs Manor, Unionsleden

Baldersnäs Manor is een prachtig landhuis met een gastronomisch restaurant, gelegen bij Unionsleden in West-Zweden.

Foto: Jonas Ingman/Westsweden.com

Unionsleden

Moss (Noorwegen)-Karlstad, 350 kilometer

Unionsleden dankt zijn naam aan de unie tussen Zweden en Noorwegen die werd gesloten in Moss in 1814 en ontbonden in Karlstad in 1905. Het zal je hier niet ontbreken aan historische en culturele bezienswaardigheden; de route is bezaaid met kerken en landhuizen. Op natuurgebied brengt Unionsleden je door golvende landschappen en langs betoverende wateren. Värmland wordt niet voor niets het land van de meren genoemd. Delen van de route lopen ook langs het Dalsland-kanaal; er zijn dan ook tal van mogelijkheden om te zwemmen, kajakken en vissen. In Karlstad loopt Unionsleden samen met een andere nationale fietsroute: Vänerleden. 

3 hoogtepunten langs Unionsleden:

 • Het Dalsland-kanaal wordt beschouwd als één van de mooiste waterwegen van Europa. In Lennartsfors kan je even uitrusten in de plaatselijke ijssalon en kijken hoe de boten door de sluis varen.
 • Sliperiet in Borgvik is een kunsthal en culinaire bistro in één. Geniet van de Scandinavische keuken en moderne tentoonstellingen in een cultureel-erfgoedgebouw op het Zweedse platteland.
 • Je kunt comfortabel overnachten in het elegante landhuis Baldersnäs Herrgård, dat de charme van rond de eeuwwisseling combineert met moderne standaards. Baldersnäs is ook een natuurreservaat met diverse wandelpaden.

Ätradalsleden

Op de fiets langs de nationale fietsroute Ätradalsleden.

Foto: Destination Falkenberg

Ätradalsleden

Falköping-Falkenberg, 200 kilometer

Ätradalsdelen sluit aan op de eerder genoemde Kattegattleden in Falkenberg en neemt je vanaf de kust mee naar het weelderige West-Zweedse binnenland. De helft van de route bestaat uit autovrije, in onbruik geraakte spoordijken die het kleurrijke landschap met vruchtbare akkers en glinsterende meren doorsnijden. Wanneer je over Ätradalsleden fietst, ben je nooit ver weg van een boerderijcafé waar je plaatselijk verbouwd voedsel en huisgemaakt gebak kunt kopen.

3 hoogtepunten langs Ätradalsleden:

 • Torpa Stenhus is een particulier landgoed en één van de best bewaarde middeleeuwse kastelen van het land, op de oevers van het Åsunden-meer. In de zomer is het geopend voor rondleidingen en tentoonstellingen.
 • Falkenberg is een foodie-bestemming met pareltjes als Lilla Napoli – waarvan men zegt dat er de beste Napolitaanse pizza van het land wordt geserveerd – en Skrea Matbruk, een authentiek farm-to-table-restaurant en culinaire community-hub.
 • Påarps Gård in Håcksvik is een idyllisch gelegen boerderijhotel met diverse overnachtingsmogelijkheden, van suites en blokhutten tot legertenten. Het hotel heeft een eigen strand en visgidsen.

Lurö-archipel, Vänernmeer, Bohuslän

Lurö, gelegen in het Vänernmeer, is de grootste zoetwaterarchipel van Europa.

Foto: Roger Borgelid/imagebank.sweden.se

Vänerleden

Karlstad-Åmål-Vänersborg-Mariestad-Karlstad, 649 kilometer

Vänerleden is genomineerd als ‘Europese fietsroute van het jaar’ 2023. Dit fietspad brengt je rondom het grootste meer van Zweden, Vänern: de ideale route dus voor wateractiviteiten zoals vissen, kajakken en zwemmen. Maar Vänerleden is nog veel meer. Ontdek de porseleinstad Lidköping, bewonder de barokke architectuur van kasteel Läckö en geniet van de spectaculaire uitzichten van de kalksteengroeven van Kinnekulle, ook wel “Little Grand Canyon” genoemd. Vänerleden sluit aan op twee andere nationale fietsroutes: Unionsleden in Karlstad en Göta Kanalleden in Sjötorp.

3 hoogtepunten langs Vänerleden:

 • De Lurö-archipel bij het Vänern-meer is de grootste zoetwaterarchipel van Europa, met rond de 250 eilanden. In de zomer zijn de eilandjes bereikbaar per boot vanaf Ekenäs.
 • In Fengersfors vind je Not Quite, een levendig cultureel centrum in een voormalige papierfabriek. Geniet van tentoonstellingen, kunstenaarsateliers en muziekevenementen of ga lekker zitten voor lunch of fika in het café.
 • Happie Camp is een luxe glamping met privéplaatsen in de bossen buiten Karlstad. Maak je eten klaar in de buitenkeuken, zwem in het Vänern-meer en luister naar de stilte.

Götakanaal, Östergötland

Het 87 kilometer lange fietspad laat je de prachtige omgeving direct naast het Götakanaal ervaren.

Foto: Oskar Lürén

Göta Kanalleden

Sjötorp-Mem, 220 kilometer

Göta Kanalleden is de nieuwste nationale fietsroute van Zweden, die op 10 juni 2023 wordt ingewijd. Het iconische Göta-kanaal is een van de populairste toeristische bestemmingen van Zweden en wanneer je langs het kanaal fietst, mag je de boten die door de sluizen varen absoluut niet missen. De helft van de route loopt over de autovrije kanaaloever en sommige meren die je onderweg tegenkomt kunnen worden overgestoken met fietsponten, zolang het kanaal geopend is. Je bent nooit ver uit de buurt van mooie uitzichten en stopplekken als je hier fietst. Göta Kanalleden is bezaaid met café's, musea en overnachtingsplaatsen.

3 hoogtepunten langs Göta Kanalleden:

 • Het Karlsborg Fortress-museum is onderdeel van het militaire erfgoed van Zweden. Ga op een avontuurlijke tour die je terugvoert in de tijd naar 1865 en daal af in de donkere, ondergrondse gangen.
 • Perssons i Backen is een lokaal visrestaurant in Sjötorp, dat wordt gerund door een vader en zijn zoon. De vader is een beroepsvisser die baars, snoekbaars en kabeljauw vangt.
 • Villa Göta is het nieuwste hotel langs het Göta-kanaal, idyllisch gelegen bij de oudste sluis van het kanaal in Forsvik.

Traditionele huizen in Dalarna

Traditionele huizen geschilderd met de beroemde verf Falu Rödfärg (Falun Red) die pigment bevat uit de Falun-mijn in Dalarna.

Foto: Anna Holm/Visit Dalarna

Regionale fietsroutes

Hylteleden

Halmstad-Hylte-Halmstad, 180 kilometer

Hylteleden neemt je mee door de provincies Halland en Småland, langs kleine dorpjes, diepe bossen en grote meren. Halmstad, waar de route start en eindigt, is een van de meest schilderachtige Zweedse zomerstadjes. Hier is Hylteleden verbonden met de langere Kattegattleden.

Runn Runt 

Falun-Borlänge-Falun, 50-70 kilometer

Runn Runt is een regionale fietsroute rondom het Runn-meer, het op één na grootste meer van Dalarna. Je komt langs een heleboel badplaatsen en café's en het meer heeft bovendien een archipel met zo'n 100 eilanden. Falun en Borlänge, de grootste plaatsen van Dalarna, zijn goede startpunten.

In 2023 worden er nog vier regionale fietspaden in gebruik genomen:

 • Cykelleden Skåne: Lomma-Kristianstad
 • Cykelleden Skåne: Ystad-Båstad
 • Cykelleden Skåne: Ängelholm-Kristianstad
 • Lelångenleden: Årjäng-Uddevalla