Skip to main content
Twee personen wandelen op een pad tussen de zee en heuvels.
Kullaleden, een deel van Skåneleden
Geniet van het prachtige uitzicht over de zee en de dramatische kliffen van het natuurreservaat Kullaberg terwijl je wandelt over de route Kullaleden, dat deel uitmaakt van het langere Skåneleden.
Foto credit: Apelöga/imagebank.sweden.se

Top wandelroutes in Zweden

Op zoek naar de beste wandelroutes in Zweden? Goed gemarkeerde paden, gemakkelijke en moeilijke wandelingen en een prachtige natuurlijke omgeving... Dit zijn de klassiekers op een rij.

De mooiste wandelroutes van Zweden:

  • Kungsleden
  • Kebnekaise
  • Sörmlandsleden Trail
  • Het pelgrimpad St Olavsleden
  • De Emigranten route (Utvandrarleden)
  • Skåneleden

Kungsleden – Noord-Zweden

De Kungsleden (Koningsroute) is al eind 19e eeuw aangelegd en wordt niet alleen beschouwd als een van de mooiste wandelroutes in Zweden, maar zelfs van de wereld. De Kungsleden strekt zich uit over meer dan 400 kilometer door donkere bossen, via de hoogste bergen van Zweden en langs ruisende rivieren en biedt alpiene vergezichten. En in de zomermaanden kun je er extra lang van genieten met bijna 24 uur zonlicht per dag. Hoewel het ongeveer een maand duurt om het hele parcours te bewandelen, kun je het ook in beter beheersbare trajecten verkennen. Er zijn trajecten voor als je jezelf echt wilt uitdagen of trajecten wanneer je wil wandelen op een meer gematigd vaardigheidsniveau.

Het gedeelte tussen Abisko en Nikkaluokta biedt je de kans om de top van de hoogste berg van Zweden te beklimmen: de Kebnekaise van 2.117 meter hoog. Dat klinkt misschien uitdagend, maar een groot deel van het pad is gematigder, dus weet wat je kunt en houd je eraan. Van Saltoluokta tot Kvikkjokk wisselt het kale wandellandschap af met groene weiden omgeven door bergen en bossen. Het traject van 81 km duurt ongeveer 4-5 dagen. Houten treden en bruggen zorgen voor ieders veiligheid.

Dichtbij vind je het plateau van het Sarek National Park, dat vaak de laatste wildernis van West-Europa wordt genoemd. Je kunt ook naar de top van Skierffe wandelen, maar wees voorzichtig. Op de top stort de zuidkant in een rivierdelta. De weidse uitzichten maken de inspanning de moeite waard - ze behoren tot de beste van heel Scandinavië. Als je op zoek bent naar een pad dat minder druk is, ga dan naar het 166 km lange stuk dat vanuit Kvikkjokk naar het zuiden loopt.

Overnachten onderweg

De Kungsleden biedt elke 10-20 kilometer overnachtingshutten. Tijdens het zomerseizoen dat begint in juni, worden bijna alle hutten bemand door rangers. In de zomer is wandelen in Zweden populairder, maar in de koudere maanden kun je ook wandelen. Begeleide wandelingen zijn zowel in de zomer als in de winter beschikbaar. Zeker in de winter is een gids raadzaam. De weersomstandigheden zijn grillig en een gids kent het terrein het beste.

De Zweedse toeristenfederatie biedt veel verschillende accommodaties voor wandelaars. Tijdens deze specifieke wandeling kun je verblijven op STF Abisko Turiststation, STF Kebnekaise Fjällstation of in de hutten in Abiskojaure, Alesjaure, Sälka, Tjäktja en Singi. De laatste twee bieden alleen een slaapplek (geen eten).

1 / 2

Wandelen over Kungsleden, Zweeds Lapland

Vergeet niet om een stevig paar laarzen en waterdichte kleding mee te brengen tijdens je wandeling op de Kungsleden in Zweeds Lapland.

Foto: Ted Logart/Swedish Lapland

/ 2
Een persoon met wandelstokken en wandeluitrusting die het Koningspad bewandelt.

Wandelen over Kungsleden, Zweeds Lapland

Foto: Ted Logart/Swedish Lapland

Drie mensen met wandeluitrusting en rugzakken wandelen in de toendra.

Wandelen in Zweeds Lapland

Foto: Carl-Johan Utsi/Swedish Lapland

Kebnekaise – in het noorden

Met 2.106 meter is Kebnekaise de hoogste berg van Zweden en hoewel de 18 km heen- en terugreis naar de top en terug ontmoedigend lang klinkt, is hij eigenlijk prima geschikt voor de meeste vaardigheidsniveaus. De beste tijd om te wandelen is in juli en augustus, wanneer het gemarkeerde pad over het algemeen sneeuwvrij is. Dit is een van de meest gevarieerde wandelpaden van Zweden, waar je het beste van de arctische natuur gaat zien: van gletsjers en Samische nederzettingen tot vlakke dalen en wijd open valleien.

De beste plek om je wandeling te beginnen is het STF Kebnekaise Mountain Station. STF, de Zweedse toeristenfederatie, onderhoudt ook berghutten langs de route.

Er zijn twee toeristische routes die naar de top leiden: Östra leden en Västra leden (de oostelijke en westelijke route). Het westelijke pad is openbaar en biedt behalve de lengte geen buitengewone wandeluitdagingen, terwijl het oostelijke pad korter is, maar enige klimvaardigheden vereist. De oostelijke route wordt ook begeleid, als het weer het toelaat.

Bij het wandelen op de Kebnekaise is het belangrijk om een ​​goed paar wandelschoenen te hebben, evenals geschikte kleding. Het weer verandert snel en omdat deze route boven de poolcirkel ligt, hoeft het zelfs in de zomer niet per se warm te zijn. Bovendien hebben de muggen honger in de zomer, dus neem je spray mee. Het is ook een goed idee om de gidsen van STF Kebnekaise Fjällstation (bergstation) te raadplegen voordat je eropuit trekt om je eigen veiligheid te garanderen.

Wandelen bij de Kebnekaise, Swedish Lapland

Wandelen bij de Kebnekaise, Swedish Lapland

De Kebnekaise is de hoogste berg van Zweden.

Foto: Mats Hagwall/Unsplash

Het Pelgrimpad St Olavsleden - Noord-Zweden

De pelgrimsroute Santiago de Compostela mag dan misschien een stuk bekender zijn, maar de pelgrimsroute St Olavsleden doet absoluut niet onder voor z'n beroemde soortgenoot. Deze route loopt zowel door Zweden als Noorwegen en is het meest noordelijke pelgrimspad ter wereld.

Als je wandelt op de St. Olavsleden treed je in de voetsporen van de Noorse koning Olav Haraldsson, die bijna duizend jaar geleden van Zweden naar Noorwegen liep. Het wandelpad is bijna 600 kilometer lang en strekt zich uit van de Oostzee tot de Atlantische Oceaan in het westen - oftewel van Selånger in Zweden tot Trondheim in Noorwegen. St. Olavsleden neemt je mee door uitgestrekte bosgebieden, over bergen en langs meren. De route passeert een flink aantal historische en culturele hoogtepunten, maar je loopt deze route vooral om te genieten van de verbluffende landschappen.

Er zijn begeleide wandelingen beschikbaar en dat is met name een goed idee als je echt het meeste wil halen uit je wandelbeleving. Ga je liever alleen op pad, dan zijn er eenvoudige en interactieve kaarten verkrijgbaar. Er zijn ook route-ambassadeurs die hun ervaringen graag met je delen. Onderweg is er accommodatie beschikbaar, van luxe hotels tot rustieke hutten. Kamperen is ook een optie. Onderweg kun je zelf je eten bereiden door voldoende proviand mee te nemen. Je komt onderweg soms een supermarkt tegen of probeer een van de diverse restaurants langs het pad.

Het weer onderweg kan behoorlijk variabel zijn, dus houd daar rekening mee bij het voorbereiden van je wandeling. Draag voldoende lagen die gemakkelijk kunnen worden uitgetrokken en zorg voor stevige wandelschoenen. Weersvoorspellingen kunnen worden verkregen bij SMHI, weer in Zweden.

Lees meer voor gedetailleerde tips over wat je moet inpakken en uitrusting die je misschien mee wilt nemen bij The Mountain Safety Council of Sweden (Fjällsäkerhetsrådet): Recommended outdoor equipment on the mountain.

1 / 2

Wandelen langs St. Olavsleden

De 580 km lange pelgrimsroute St. Olavsleden loopt van Selånger in Zweden naar Trondheim in Noorwegen.

Foto: Nils Jakobsson, Bildbyrån

/ 2
Een man en een vrouw met rugzak lopen over een pad en passeren een weiland met een groep koeien.

Wandelen langs St. Olavsleden

Foto: Nils Jakobsson, Bildbyrån

Een man en twee vrouwen hebben een pauze van het wandelen in het bos.

Wandelen langs St. Olavsleden

Foto: Nils Jakobsson, Bildbyrån

Sörmlandsleden - Södermanland, Midden-Zweden

Voor een minder inspannende wandeling in Zweden - maar toch nog uitdagend genoeg én door een prachtige omgeving - is de Sörmlandsleden perfect. Gelegen in het zuidelijke deel van Midden-Zweden wandel je via deze wandelroute meer dan 1.000 km door een gevarieerd landschap en via een aantal plaatsen die van cultureel en historisch belang zijn.

De route is verdeeld in bijna 100 secties die variëren van twee tot 21 kilometer en met moeilijkheidsgraden die variëren van behoorlijk uitdagend tot een gemakkelijke wandeling over vlakke paden. En net als de meeste andere lange wandelpaden in Zweden, zijn er een aantal in- en uitstappunten. Op Sörmlandsleden zijn de meeste startpunten gemakkelijk te bereiken met de auto, bus of trein. Sommige secties kosten slechts een paar uur om te bewandelen, terwijl andere delen de hele dag duren.

Het pad slingert door een zeer gevarieerde natuurlijke omgeving: het ene moment wandel je door een wijd open landschap en het andere moment bevind je je in een donker bos of geniet je misschien van de zon langs de kustlijn. Het pad voert je langs maar liefst 80 meren. Een prima gelegenheid om een ​​verfrissende duik te nemen, is er altijd.

Lantmäteriet Ordnance Survey-kaarten zijn verkrijgbaar bij de VVV-kantoren. Houd er rekening mee dat vanwege onverwachte gebeurtenissen, zoals wegenbouw of onderhoud, het daadwerkelijke pad kan afwijken van de kaart. En hoewel er onderweg overnachtingshutten zijn, zijn er ook lange stukken waar je er geen zult vinden. Dus als je van plan bent om te overnachten, breng dan de juiste proviand en kampeerspullen mee. Je mag kamperen volgens het Zweedse allemansrecht (Allemansrätten). Dit betekent dat je kunt wandelen waar je maar wilt - zolang je je omgeving achterlaat zoals je deze hebt aangetroffen en je niemand stoort. Er zijn onderweg ook tal van hotels, herbergen, hostels en B & B's.

1 / 2

Sörmlandsleden

Sörmlandsleden is een van de langste wandelroutes in Scandinavië.

Foto: Trosa stadshotell

/ 2
Een persoon met een rugzak loopt op een van de wandelpaden van Sörmlandsleden in een bos. De grond tussen het pad is gevuld met varens en de zon schijnt door de bomen.

Sörmlandsleden

Foto: Trosa stadshotell

Twee mensen met grote rugzakken lopen over een grindweg omgeven door grasvelden.

Wandelen langs de Sörmlandsleden

Foto: Karin Reibring/Sörmlandsleden

De Emigranten Route (Utvandrarleden) – Zuid-Zweden

De 130 kilometer lange Emigranten Route (Utvandrarleden) in Småland neemt je mee door de dorpen van waaruit veel Zweden tussen 1850 en 1910 hun fortuin gingen zoeken in de Verenigde Staten.

Door de harde en rotsachtige ondergrond was het hier moeilijk gewassen te verbouwen, wat resulteerde in hongersnood. Die hongersnood kostte - volgens sommige schattingen - bijna een derde van de Zweedse bevolking het leven. Dat bracht veel mensen er toe om een beter leven te zoeken in de 'Nieuwe Wereld' in de Verenigde Staten. Vilhelm Moberg, geboren in Småland, schreef over de ervaringen van de emigranten vier romans, die zowel in Zweden als in het buitenland een populair en aangrijpend verhaal blijven.

Sommige van de dorpen die een integraal onderdeel uitmaken van het verhaal, zijn te vinden langs het wandelpad, waaronder Ljuder, Långasjö, Korpamoen, Moshult en - de bekendste - Duvemåla, waar een van de hoofdpersonages uit de boeken vandaan komt.

Voor overnachtingen kunnen wandelaars kiezen uit een grote verscheidenheid aan accommodaties. En misschien wil je de Moberg-romans in je rugzak stoppen om te lezen terwijl je van dorp naar dorp wandelt - om een ​​beter begrip te krijgen van de geschiedenis van deze regio.

1 / 2

De Emigrantenroute (Utvandrarleden) in Småland

De Emigrantenroute (Utvandrarleden) in Småland. 130 km kronkelende paden en wegen door de regio van waaruit in 1850-1910 veel mensen naar de Verenigde Staten vertrokken. Het landschap herinnert aan de barre omstandigheden van de landbouw in die tijd.

Foto: Alexander Hall

/ 2
De rug van een man met een rugzak wandelt op een wandelpad in de natuur in Småland.

De Emigrantenroute (Utvandrarleden) in Småland

Foto: Alexander Hall

Een man met een rugzak opent een poort in een hek op een wandelpad in de natuur dicht bij een bos.

De Emigrantenroute (Utvandrarleden)

Foto: Alexander Hall

Skåneleden, Skåne – Zuid-Zweden

De 1.600 km lange Skåneleden is een ideale route voor zowel ervaren als beginnende wandelaars en voert je door het prachtige en culturele landschap van Skåne, de meest zuidelijke regio van Zweden. Het pad is verdeeld in zes subroutes met 144 losse secties, die je langs de rotsachtige kustlijn en door oude ongerepte bossen voeren. Skåneleden is een geweldige route voor wandelaars die wandelen met cultuur willen combineren - en de route is vooral geschikt voor fijnproevers die onderweg willen genieten van culinaire verrassingen.

Het wandelpad loopt door diepe bossen met loof- en naaldbomen, langs stille meren en door diepe kloven. Je passeert ook eindeloze weiden en witte stranden en je wandelt langs pittoreske vissersdorpjes. De kust bij Kullaleden is bijzonder indrukwekkend, evenals de bossen van Österlen en de bossen rond Hovdala bij het Finjasjön-meer. Stenshuvud National Park is 400 hectare groot, waarvan 80 hectare zee. Er zijn drie toppen die je kunt beklimmen, waaronder de noordelijke top, die op 97 meter boven zeeniveau staat.

Noordoost Skåne is voor de meer serieuze wandelaar. Je passeert de dichte Göinge-bossen, waar ooit hevige gevechten om de Deense heerschappij plaatsvonden. Je vindt hier ook talloze meren om in te zwemmen, en vooral voor vogelliefhebbers is dit gebied een paradijs.

Er zijn in dit gebied diverse campings met goed faciliteiten, evenals hutten en andere kampeermogelijkheden, composttoiletten en andere basisvoorzieningen - en veel voorzieningen zijn gewoon gratis.

1 / 5

Skåneleden

Op tocht langs de Skåneleden

Foto: Mickael Tannus/visitskane.com

/ 5
Twee mensen lopen over een kleine brug over een beek in een weelderig bos.

Skåneleden

Foto: Mickael Tannus/visitskane.com

Twee mensen wandelen. De zon verdwijnt achter de horizon.

Skåneleden

Foto: Mickael Tannus/Tourism in Skåne

Een heuvelachtige zeekust begroeid met groen. Op de achtergrond een vuurtoren op een andere heuvel.

Kullaleden, Skåne

Foto: Apelöga/imagebank.sweden.se

Een koppel wandelt in de buurt van Hovs hallar op het wandelpad Skåneleden, in Zuid-Zweden.

Hovs Hallar, Skåneleden

Foto: Mickael Tannus

Een vrouw met een hond wandelt in de herfst op een pad in een bos. De zon schijnt en de grond is bedekt met oranje bladeren.

Skåneleden in de herfst

Foto: Apelöga