Skip to main content
Een rivier mondt uit in een meer. Er zijn een paar huizen omgeven door groen naast het meer.
Toftan, Dalarna
Veel producten van IKEA zijn vernoemd naar plaatsen in Zweden. Bolmen, Ektorp, Voxnan, Hemsjö, Kallax... Het wordt tijd dat de wereld weet dat deze namen bij prachtige plekken in Zweden horen. Ontdek het origineel!
Foto credit: Mikael Svensson/Johnér

Ontdek het origineel

Toftan, Ektorp, Voxnan, Hemsjö, Kallax … Het zijn allemaal prachtige plekken in Zweden. Toch associëren de meeste mensen deze namen met afvalbakken, banken, badhanddoeken, kaarsen en ophangsystemen. En dat komt allemaal door een blauwe en gele meubelgigant.

Veel IKEA-producten zijn vernoemd naar plaatsen in Zweden. Dat is een leuk detail voor een Zweeds bedrijf, maar het heeft voor veel misverstanden gezorgd. Tegenwoordig denken miljoenen mensen dat Bolmen slechts een toiletborstel is. En als je zoekt naar Järvfjället, vind je alleen afbeeldingen van gamingstoelen. Het wordt tijd dat de wereld weet dat deze namen bij prachtige plekken in Zweden horen.

Plekken die wachten om ontdekt te worden.

21 plaatsen in Zweden die hun naam terugeisen

Noord-Zweden

Een sneeuwscooter staat in een sneeuwlandschap. Op een geel kaartje is de locatie van Zweeds Lapland aangeduid.
Järvfjället, Zweeds Lapland
Foto: Mårten Dalfors/dalfors.com/Visit Sweden

Järvfjället – meer dan een IKEA gamingstoel

Leef je uit en speel zoveel videogames als je maar wil. Toch hebben we soms allemaal iets ‘echts’ nodig. Iets dat ver af staat van digitale zwaarden en supercombo's. Dat vind je in Järvfjället in Västerbotten. Hier is geen 5G-zendmast te vinden. Jij bent hier alleen, met de grond waarop je loopt en de frisse lucht die je inademt. Ga wandelen, zet je tent op en zorg dat je een reservebatterij voor je camera hebt - in de originele versie van Järvfjället.

Ontdek meer plaatsen om te bezoeken in Västerbotten.

Drie elanden staan in een besneeuwd landschap. Er is een gele kaart van Zweden met een blauwe stip die Kallax markeert.
Kallax, Zweeds Lapland
Foto: Mihai Novac / Visit Sweden

Kallax – meer dan een IKEA plank

Natuurlijke schoonheid en veel ruimte – dat bieden zowel de flexible plank Kallax als het dorp Kallax aan. Kallax ligt in Swedish Lapland, net buiten de stad Luleå. Dit kleine plekje, gelegen aan zee, staat bekend om de beruchte stinkende gefermenteerde haring (in het Zweeds 'surströmming' genoemd). Elk jaar in augustus vindt in Kallax een feest plaats rond deze gefermenteerde haring waar VIP-gasten en de lokale bevolking samenkomen. Dus haal diep adem, zet je blik op oneindig en ontdek de volle smaak van de originele versie van Kallax.

Ontdek meer plaatsen om te bezoeken in Swedish Lapland.

Twee mensen zitten op een klif in de buurt van het water en lezen in de winter boeken in de zon. Er is een gele kaart van Zweden met een blauwe stip die de locatie van Bodviken aangeeft.
Bodviken, de Hoge Kust van Zweden
Foto: Mostphotos / Bengt Isaksson / Visit Sweden

Bodviken – meer dan een IKEA wasbak

Waarom je gezicht wassen in een wasbak, als je je gezicht ook kunt reinigen met kristalhelder water uit een klein bergmeer bij Bodviken? De baai van Bodviken, die deel uitmaakt van de Hoge Kust van Zweden (Höga Kusten), heeft de hoogste kustlijn ter wereld en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Dit spectaculaire landschap biedt adembenemende uitzichten en tal van buitenactiviteiten - van wandelen en klimmen tot langlaufen. Je bent ook een korte autorit verwijderd van de leuke steden Örnsköldsvik, Sollefteå, Kramfors en Härnösand dus er is veel te ontdekken rond de originele versie van Bodviken.

Ontdek meer plaatsen om te bezoeken rond de Hoge Kust van Zweden.

Een rendier en een persoon die naar een rivier kijkt. Een gele kaart van Zweden met een markering met de plaats van Laxviken is in de afbeelding geplaatst.
Laxviken, Jämtland
Foto: Marcus Sandström/Laxviken Adventure HB/Visit Sweden

Laxviken – meer dan een IKEA deurfront

Het golvende oppervlak aan de voorkant van de Laxviken-deur doet denken aan water, nietwaar? Nou, geen wonder! Het is vernoemd naar een dorp dat omringd is door water. Laxviken, gelegen in de regio Jämtland in het noorden van Zweden, telt heel wat meren. Leer er vliegvissen. Of geniet van de ongerepte natuur – met prachtige uitzichten en de beste skimogelijkheden in Zweden – of proef lokale delicatessen zoals rendiervlees, bergbraambessen en cantharellen. Ontdek een prachtig staaltje exterieur design van topkwaliteit in en rond de originele versie van Laxviken.

Ontdek meer plaatsen om te bezoeken in Jämtland Härjedalen.

Midden-Zweden

Een man staat in een rivier vliegvissen. Hij heeft net een vis gevangen en probeert hem binnen te halen. Er is een gele kaart van Zweden met een blauwe stip die de locatie van Voxnan aangeeft.
Voxnan, Hälsingland
Foto: Mostphotos / Eva Olsson / Visit Sweden

Voxnan – meer dan een IKEA douchebakje

Een douchebakje voor je shampoo en een rivier met stroomversnellingen en watervallen gaan allebei over de liefde voor kabbelend water, toch? De rivier de Voxnan die door de prachtige regio Hälsingland stroomt, is zeker een bezoek waard. Dit is de perfecte plek om te wandelen of te peddelen en je vindt zowel rustige plekjes als wildere delen van de rivier. Misschien herinner je je de film nog waarin Pippi Langkous zich in een ton van een klaterende waterval naar beneden laat vallen? Dat was hier, in de originele versie van Voxnan.

Ontdek meer plaatsen om te bezoeken in Hälsingland.

Een weergave van een groen naaldbos. Op de foto staat een gele kaart van Zweden met een blauwe stip die Höljes markeert.
Höljes, Värmland
Foto: Camilla Classon/Visit Värmland

Höljes – meer dan een IKEA hanglamp

Laten we wat licht verspreiden met en in Höljes! Deze kleine plaats in Värmland (dicht bij de Noorse grens) ligt in een van de dunst bevolkte gebieden van Zweden - behalve tijdens het jaarlijkse rallycross-evenement dat er elke zomer georganiseerd wordt. Er zijn echter ook andere, minstens zo avontuurlijke manieren om de omgeving te ontdekken. Bijvoorbeeld op een vlot terwijl je langzaam de rivier de Klarälven afdrijft. Deze houtvlotten zijn een manier om de geschiedenis nieuw leven in te blazen - de Klarälven werd ooit gebruikt om hout uit het bos naar de kust te verplaatsen, dwars door de originele versie van Höljes.

Ontdek meer plaatsen om te bezoeken in Värmland.

Een rivier mondt uit in een meer. Er zijn een paar huizen omgeven door groen naast het meer. Er is een gele kaart van Zweden met een blauwe stip die Toftan markeert.
Toftan, Dalarna
Foto: Mikael Svensson / Johnér / Visit Sweden

Toftan – meer dan een IKEA afvalbak

Als je de Toftan-afvalbak gebruikt, kan het helpen te voorkomen dat afval het water vervuilt. Dat zou een goede manier kunnen zijn om prachtige meren zoals Toftan vol leven te houden, met vissen als snoek en baars. Bezoek het meer Toftan in de regio Dalarna en ontdek de prachtige omgeving. Zowel in de zomer als in de winter is er veel te zien en te ondernemen. Begin met een bezoek aan Sundborn, de thuisbasis van de iconische Zweedse kunstenaars Karin en Carl Larsson. Ze creëerden hun eigen unieke wereld van kunst en interieurontwerp, gelegen aan de originele versie van Toftan.

Ontdek meer plaatsen om te bezoeken in Dalarna.

Aan de rand van het water staat een rood houten huis met een rood pannendak. Het huis wordt weerspiegeld in het water. De afbeelding toont een gele kaart van Zweden met een markering die de locatie van Norberg aangeeft.
Norberg, Västmanland
Foto: John Ellard

Norberg – meer dan een IKEA klaptafel

De praktische Norberg-tafel past zonder probleem in elk huis, net zoals het kleine stadje Norberg in elke Zweedse rondreis past. Begin je reis hier om de regio Västmanland en alle avontuurlijke activiteiten te ontdekken. Bezoek de mysterieuze Blauwe Grot in Klackberg, de zilvermijn in Sala en het mijnmuseum. Of ga wandelen in de regio en ontdek de prachtige natuur waar ook veel historische vondsten te vinden zijn, waaronder rotstekeningen en geweldige kastelen. Als je deze plek in de winter bezoekt, ga dan zeker skiën in de originele versie van Norberg.

Ontdek meer plaatsen om te bezoeken in Västmanland.

Bloemen op een groen gazon voor een rood houten huis. Een gele kaart van Zweden met een markering die de locatie van Björksta aangeeft.
Björksta, Uppsala
Foto: Canilla Enskär

Björksta – meer dan een IKEA foto met lijst

Als je zin hebt om je ogen op iets moois te laten rusten, kun je een Björksta-foto ophangen of een bezoek brengen aan het gelijknamige dorp. Björksta ligt dichtbij de levendige universiteitsstad Uppsala ten noorden van Stockholm. Waar je ook loopt in Uppsala, je betreedt historisch terrein. Ben je geïnteresseerd in de Vikingen? Bezoek dan een van de vele Vikingmonumenten. Maak een wandeling over Eriksleden, het pelgrimspad tussen de kathedraal in het centrum van Uppsala en de kerk in Gamla Uppsala (oud Uppsala). Of bezoek de koninklijke grafheuvels, niet ver van de originele versie van Björksta.

Ontdek meer plaatsen om te bezoeken in en rond Uppsala.

Twee kinderen staan in een holte in een grote boom en glimlachen naar de camera. Er is een gele kaart van Zweden met een blauwe stip die Ektorp markeert.
Ektorp in Stockholm
Foto: Anna Sörman / Visit Sweden

Ektorp – meer dan een IKEA zitbank

Je avonden thuis doorbrengen op een comfortabele Ektorp-bank is erg leuk, maar een bezoek aan Ektorp in Nacka is een hele andere ervaring. Op deze plek dichtbij Stockholm wonen misschien veel mensen, maar de Baltische zee, meren en bossen liggen om de hoek. Verken het natuurreservaat Nyckelviken, geniet van een diner in een oud landhuis of maak een wandeling in de tuin. Als je de kans hebt om Ektorp in december te bezoeken, probeer dan zeker het Zweedse kerstbuffet. Daarna verlang je misschien naar een dutje, op een Ektorp-bank in de originele versie van Ektorp.

Ontdek meer plaatsen om te bezoeken in en rond Stockholm.

Twee kinderen, meisjes, zitten in de zomer op een klif naast het water. Een gele kaart van Zweden met een markering die de locatie van Askersund aangeeft.
Askersund, Örebro
Foto: Pavel Koubek / Iconphoto

Askersund – meer dan een IKEA keukenkastdeur

De deurfronten van IKEA Askersund zijn gemaakt van hout, net als de huizen in het kleine stadje Askersund, Närke. Askersund ligt aan de rand van Nationaal Park Tiveden, ten noorden van het Vättern-meer en net ten zuiden van de stad Örebro. Hier ervaar je de wilde en rotsachtige omgeving van het Nationaal Park Tiveden, dat ooit veelvuldig gebruikt werd als schuilplaats voor bandieten. Vandaag is het er volkomen veilig, dus maak je geen zorgen! Ga op een spannend wandelavontuur, bezoek het kasteel van Örebro en rond af met een goede nachtrust in de originele versie van Askersund.

Ontdek meer plaatsen om te bezoeken in en rond Örebro.

Een witte stoomboot drijft in het water naast een houten steiger. Op de foto staat een gele kaart van Zweden met een blauwe stip die Vrena markeert.
Vrena, Sörmland
Foto: Mostphotos / Eiwy Åhlund / Forsman & Bodenfors

Vrena – meer dan een IKEA aanrecht

Het aanrechtblad van Vrena, gemaakt van eikenhout, is misschien wel te vinden in sommige keukens in het dorp Vrena, maar mocht je Vrena bezoeken dan blijf je ongetwijfeld niet lang in de keuken hangen. Maak een rondvaart over het meer met een stoomboot of bezoek een van de vele lokale boerderijwinkels die hier in de buurt te vinden zijn. De provincie Södermanland, geleden aan de oostkust van Zweden, staat bekend om zijn gevarieerde en prachtige natuur, historische vondsten uit de Vikingtijd en vele grote kastelen. Dit alles vind je in de originele versie van Vrena.

Ontdek meer plaatsen om te bezoeken in Sörmland.

Zuid-Zweden

Op een heuvel met uitzicht over het water staat een landhuis met een gele gevel. Op de foto is een gele kaart van Zweden te zien met een merkteken waarop Rimforsa staat.
Rimforsa, Östergötland
Foto: Visit Östergötland

Rimforsa – meer dan een IKEA werkbank

Als je paddenstoelen wil snijden op je keukenwerkbank, moet je wel eerst paddenstoelen in huis halen. Er is geen betere plek denkbaar om verse paddenstoelen te vinden dan Rimforsa. Dit kleine dorpje in de regio Östergötland (in het oosten van Zweden) is omgeven door bossen vol paddenstoelen. Maak een goede oude canthareltoast en ga naar Trolleger - het natuurreservaat met een van de grootste oorspronkelijke grotten van Zweden. Breng tijd door met stokken en stenen, in de originele versie van Rimforsa.

Ontdek meer plaatsen om te bezoeken in Östergötland.

Vier mensen kajakken in de archipel. Er is een gele kaart van Zweden met een blauwe stip die de locatie van Skärhamn aangeeft.
Skärhamn, West-Zweden
Foto: Markus Holm / westsweden.com / Visit Sweden

Skärhamn – meer dan een IKEA deurkruk

Een mooie deurkruk is misschien wel de finishing touch voor je huis, maar als je op zoek bent naar natuurlijke schoonheid in de buitenlucht, dan is Skärhamn dé plek om naartoe te gaan. Skärhamn, ooit een belangrijke vissershaven, is een klein dorp op het eiland Tjörn gelegen aan de westkust van Zweden. Tegenwoordig biedt Skärhamn een prachtige mix van unieke landschappen, veel wateractiviteiten, verse zeevruchten en internationale kunst bij Nordiska Akvarellmuseet. Neem je zwemkleding mee en geniet van het leven in West-Zweden, en in het originele Skärhamn.

Ontdek meer plaatsen om te bezoeken in West-Zweden.

Een witte kerk en een paar huizen zijn omgeven door groen, velden en een meer. Er is een gele kaart van Zweden met een blauwe stip die Ingatorp markeert.
Ingatorp, Småland
Foto: Mostphotos / Magnus Fyhr / Visit Sweden

Ingatorp – meer dan een IKEA tafel

Ingatorp is een uitschuifbare tafel met een traditionele uitstraling. Dat is natuurlijk best leuk, maar als je op zoek bent naar iets echt traditioneels, boek dan een reis naar Ingatorp in Eksjö, Småland. Hier vind je een van de oudste houten gebouwen van Zweden, daterend uit de 13e eeuw. Boek een rondleiding door het landbouwmuseum, waar je leert hoe boeren het vroeger deden. Dus laat de moderne wereld achter je en geniet van wat Zweedse geschiedenis - in de originele versie van Ingatorp.

Ontdek meer plaatsen om te bezoeken in Småland.

Op de achtergrond van een veld is een witte kerk te zien. De bomen zijn bedekt met vorst. Er is een gele kaart van Zweden met een blauwe stip die Mästerby markeert.
Mästerby, Gotland
Foto: Roger Arleryd / gotlandsbild.com / Visit Sweden

Mästerby – meer dan een IKEA opstapje

Soms heb je nieuwe perspectieven nodig om dingen te begrijpen. Het gebruik van het Mästerby-opstapje is een manier om een ​​beter zicht te krijgen. Wees getuige van de geschiedenis die tot leven komt in Mästerby op het eiland Gotland, tussen de kuddes donzige schapen. Hier vond de Slag om Mästerby plaats waar Deense troepen Gotland binnenvielen in 1361. Tegenwoordig kun je deze slag en andere historische gebeurtenissen in een opwindend spektakel aanschouwen tijdens de jaarlijkse 'middeleeuwse week' op Gotland, en in de originele versie van Mästerby.

Ontdek meer plaatsen om te bezoeken op Gotland.

Op een strand aan het water staat een tent opgezet. Het is nacht en een persoon ligt naast de tent naar zijn telefoon te kijken.
Misterhult, Småland
Foto: Mostphotos / Erik Sjöstedt / Visit Sweden

Misterhult – meer dan een IKEA bamboe lamp

De Misterhult-hanglamp is gemaakt van bamboe, een plant die je op geen van de 2000 eilanden in de Misterhult-archipel vindt. Wel vind je hier tal van andere zeldzame planten en vogels. Vervolg je weg een stukje zuidelijker en bezoek de historische en prachtige kustplaats Kalmar in de regio Småland. Maak een wandeling rond het oude kasteel van Kalmar of rijd over de brug naar het eiland Öland. Daar vind je de fascinerende flora en fauna die je ook vindt in de originele versie van Misterhult.

Ontdek meer plaatsen om te bezoeken in en rond Kalmar.

Twee mensen peddelen op stand-up paddleboards in een rivier. Er is een gele kaart van Zweden met een markering die Himleån lokaliseert.
Himleån, Halland
Foto: Charles Kallin / Visit Sweden

Himleån – meer dan een IKEA badhanddoek

Wat is er fijner dan jezelf na het zwemmen in een Himleån-badhanddoek te wikkelen? Nou ja, misschien het zwemmen zelf?! Vooral als dat plaatsvindt in de prachtige wateren van Himleån in Halland, in het westen van Zweden. Deze 38 km lange kreek herbergt meer dan dertien vissoorten en slingert zich een weg door spectaculaire natuur. Hier kun je door ravijnen peddelen, zalm zien springen, spelen onder middeleeuwse stenen bruggen en serieus vogels kijken. O, en zwemmen natuurlijk! Vergeet niet een handdoek mee te nemen als je de originele versie van Himleån bezoekt.

Ontdek meer plaatsen om te bezoeken in Halland.

Een luchtfoto van het meer van Bolmen en zijn eilanden. Er is een gele kaart van Zweden met een blauwe stip die de locatie van het meer van Bolmen aangeeft.
Bolmen, Småland
Foto: Olle Kirchmeier / Visit Sweden

Bolmen – meer dan een IKEA toiletborstel

De toiletpot schoonmaken is misschien niet het leukste klusje, maar soms ben je de wetenschap – of IKEA – erg dankbaar voor die effectieve borstel. Het is natuurlijk nauwelijks te vergelijken met het Bolmenmeer, waar deze toiletborstel zijn naam aan ontleent. Dit enorme meer in Småland heeft alles wat je mag verwachten van een van de beste meren van Zweden: water dat zo schoon is dat je ervan kunt drinken, veel zoetwatervissen en stranden waar je een kajak kunt huren. Ga zwemmen of ontdek het omliggende natuurgebied – bij de originele versie van Bolmen.

Ontdek meer plaatsen om te bezoeken in Småland.

Twee mensen die met rugzakken in een bos wandelen. De afbeelding toont een gele kaart van Zweden met een markering die de locatie van Hemsjö aangeeft.
Hemsjö, Blekinge
Foto: Bengt Nyberg / Visit Sweden

Hemsjö – meer dan een IKEA kaars

Het aansteken van enkele Hemsjö-kaarsen is een goede manier om een ​​gezellige sfeer te creëren, net als een bezoek aan het dorp Hemsjö in Blekinge. Hier word je omringd door wilde bossen en prachtige meren in het zuiden van Zweden. De Zweedse schrijver Harry Martinson (die in 1974 de Nobelprijs won) werd in deze streek geboren, en het is gemakkelijk voor te stellen dat dit landschap iemands creativiteit stimuleert. Dus vul je rugzak met wat eten van de plaatselijke boerderijwinkels, neem een ​​goed boek mee en geniet van het buitenleven in de originele versie van Hemsjö.

Ontdek meer plaatsen om te bezoeken in Blekinge.

Een groen gazon met bomen en struiken voor een herenhuis met een stenen sokkel en rode gevel. Er is een gele kaart van Zweden met een blauwe stip die de locatie van Stubbarp aangeeft.
Stubbarp, Skåne
Foto: Anita Kebic / Visit Sweden

Stubbarp – meer dan IKEA kastpoten

Als je kast stevig op z’n pootjes staat, is het tijd om je eigen benen te strekken. Ga je op pad om een ​​aantal fantastische delen van Zweden te verkennen? De omgeving van landhuis Stubbarp, gelegen in de zuidelijke regio Skåne, is dan een goede plek om te starten. De zuidwestkust van Zweden is uniek. Een typerend voorbeeld van deze regio is het schiereiland Kullaberg, met zijn steile kliffen, spectaculaire uitzichten en rotsstranden. Ja, er zijn grotten om te bezoeken maar je kunt hier ook prima wandelen, fietsen en golfen. Probeer ook het lokale dessert 'spettekaka' – je begrijpt vanzelf wel waarom... Je vindt het allemaal, dicht bij de originele versie van Stubbarp.

Ontdek meer plaatsen om te bezoeken in Skåne.