Skip to main content
Er is verkeer op de Svinesundbrug en eronder racet een motorboot. Het landschap aan beide kanten van de brug is heuvelachtig.
Luchtfoto van de doorsteek Noorwegen-Zweden
De nieuwe Svinesundbrug overspant de Svinesundklank tussen Zuid-Noorwegen en Zweden. De Zweedse kant is populair bij Noren die winkelen voor relatief goedkope goederen. Er is een groot winkelgebied direct na het oversteken van het kanaal. Per Pixel Photo credit: Petersson/imagebank.sweden.se

Plan de perfecte reis: combineer Zweden met andere Scandinavische landen

Welk land moet je bezoeken - Zweden, Noorwegen, Finland of Denemarken? Kies voor Zweden in het centrum van de Scandinavische regio en je kunt de buurlanden gemakkelijk bereiken per trein, auto of veerboot. Een reis door Zweden langs de gevarieerde grensgebieden is minstens zo boeiend als het bereiken van je eindbestemming.

Met zijn ontzagwekkende natuur, uitgebreide culturele erfgoed en bloeiende steden zorgt Zweden zeker voor een verrijkende ervaring. Een extra bonus is de centrale ligging in Scandinavië, waardoor je naar de buurlanden kunt reizen zonder op het vliegtuig te stappen. Als je met de auto, trein of veerboot in vrijwel elke richting door Zweden rijdt, kom je uiteindelijk bij de grens met Noorwegen, Finland of Denemarken. Gezien het mooie karakter van veel van deze routes staat je een reis te wachten die op zichzelf al een avontuur is.

Hoe ver is het tussen Zweden en Noorwegen? Dat hangt natuurlijk af van waar je bent, maar vanuit Göteborg - de op een na grootste stad van Zweden - ben je met de auto in ongeveer drieënhalf uur in Oslo. Vanuit Stockholm duurt de reis ongeveer zes en een half uur.

Het is net zo gemakkelijk om naar Finland te reizen en in het uiterste noorden van Zweden is er een gemakkelijke grensovergang tussen de twee landen om met de auto van Zweden naar Finland te reizen. Je vraagt je misschien ook af hoe je van Stockholm naar Helsinki komt? In dat geval vaar je over de Oostzee dankzij de vele veerdiensten op dit populaire traject.

Moeiteloos reizen in Zweden: weinig verkeer, prachtige treinroutes en gemakkelijke Noord-Europese verbindingen

Zweden staat bekend als een van de veiligste landen ter wereld voor automobilisten, en het reizen over het goed onderhouden wegennet verloopt meestal probleemloos - en er is onderweg genoeg te zien en te doen. Zweden is een groot land met een relatief kleine bevolking, dus je zult waarschijnlijk positief verrast zijn over het doorgaans rustige verkeer, vooral buiten de grotere steden.

Als je liever met de trein reist, dan is het Zweedse spoornetwerk uitgebreid en doorkruist het het hele land - en daarbuiten. Maak je keuze uit de sneltreinen, landelijke spoorlijnen en slaaptreinen, waarvan er veel worden gereden door de nationale spoorwegdienst SJ.

Als je je reisroute wilt overlaten aan iemand die goed bekend is met Scandinavië en de Scandinavische regio als geheel, dan zijn er gespecialiseerde reisbureaus - maar deze gids laat zien hoe gemakkelijk het is om zelfstandig tussen de Scandinavische landen te reizen.

1 / 8

De Wildernisroute, Stekenjokk

De Wildernisroute slingert door het Stekenjokk bergplateau.

Foto: Madeleine Aaraas/JHT

/ 8
Een weg slingert door een bergplateau in het noorden van Zweden.

De Wildernisroute, Stekenjokk

Foto: Madeleine Aaraas/JHT

Stena Line cruiseschip vaart over open water tijdens een zonsondergang.

Stena Line cruise

Foto: Tonie Högberg / Stena Line

Een witte camper rijdt op een brug. Het is herfst en de bomen kleuren groen, oranje en geel.

Onderweg in Noord-Zweden

Foto: Michael Jönsson/Visit Sweden

Een lange hangbrug over een rivier is gedeeltelijk bedekt met mist.

De Hoge Kustbrug

Foto: hogakusten.com

Een rendier met een hoeder.

Sami-cultuur

Foto: Anna Öhlund/imagebank.sweden.se

Een luchtfoto van een trein door een boslandschap met meren in de herfst.

Het Zweedse spoorwegnet

Foto: Jann Lipka/imagebank.sweden.se

Een meer in Abisko met een rotsachtige kustlijn en bomen in herfstkleuren, met bergen op de achtergrond.

Nationaal park Abisko

Foto: Katja Kristoferson/Folio/imagebank.sweden.se

Een schilderachtig uitzicht op de vallei van Åre en een rivier gezien vanaf een van de toppen. Een persoon skiet de helling af.

Åre

Foto: Niclas Vestefjell/imagebank.sweden.se

De belangrijkste routes van Noord-Zweden lopen door naar Noorwegen en Finland

De Blauwe Weg, die de majestueuze rivier de Ume omarmt en zich een weg door Zweden slingert, is zo schilderachtig en rijk aan verborgen parels dat hij in de volksmond ook wel 'de toeristische route' wordt genoemd. De weg loopt vanaf de Noorse grens bij Högstaby, ten noorden van Hemavan, zuidwaarts naar Holmsund, dat deel uitmaakt van de gemeente Umeå aan de oostkust. Daarna gaat het nog verder naar het oosten, helemaal naar Vaasa in Finland, via de veerboot vanuit Umeå.

Tijdens de Kvarken roadtrip reis je door de Zweedse Hoge Kust en de Finse Kvarken Archipel, die beide op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Deze twee natuurwonderen hebben de hoogste kustlijnen ter wereld - en ze blijven groeien door een landverschuivingsfenomeen dat in de ijstijd in gang is gezet. De veerboot bij Vaasa brengt je over de Botnische Golf terug naar Zweden, waar de charmante stad Umeå op je wacht.

Je kunt nog meer avonturen beleven waarbij je Zweden en Finland combineert rond de Botnische Golf, het noordelijkste deel van de Botnische Golf waar de twee landen elkaar ontmoeten. Hier ervaar je het cultuurrijke Zweeds Lapland - het thuisland van het inheemse Sámi volk - en zijn Finse tegenhanger. Begin in Luleå of Kalix - twee juweeltjes aan de kust in de regio Norrbotten - en rijd Finland binnen via Kemi, bekend om zijn sneeuwkasteel. Maak er een rondreis van door verder zuidwaarts te rijden naar Vaasa en de veerbootovertocht naar Umeå.

Westwaarts reizen door Zweeds Lapland van Kiruna naar Narvik in Noorwegen is niets minder dan wonderlijk. Dit traject van 173 kilometer, dat ongeveer twee uur en een kwartier rijden in beslag neemt, wordt ook bediend door een spoorlijn - de IJzerertslijn (Malmbanan). Welk vervoermiddel je ook kiest, je kunt genieten van het prachtige terrein van het Abisko Nationaal Park en de grootsheid van het Torneträsk meer. In de zomer is de regio een paradijs om te wandelen, fietsen en kajakken - of elke andere buitenactiviteit die je maar kunt bedenken terwijl je baadt in de middernachtzon. In de herfst en winter wordt Abisko Turiststation geroemd als een van de beste plekken ter wereld om het noorderlicht te zien.

De Noorse stad Trondheim is net zo toegankelijk. Ervaar een dwarsdoorsnede van Zweden door vanuit Sundsvall aan de oostkust in noordwestelijke richting naar het natuurwonderland Jämtland en het nabijgelegen skigebied Åre te gaan. Deze beide plaatsen bieden volop mogelijkheden - afhankelijk van het seizoen - om te wandelen, vissen, fietsen en natuurlijk om te skiën in de winter. Trondheim ligt op tweeënhalf uur rijden van Åre of een treinreis van ongeveer dezelfde duur.

1 / 5

Smögen, Bohuslän

Wandel over de iconische pier in Smögen en adem de frisse zeelucht in.

Foto: Åsa Dahlgren/Westsweden.com

/ 5
Een kustlijn van vissershutten in felle kleuren en boten die langs de steiger liggen.

Smögen, Bohuslän

Foto: Åsa Dahlgren/Westsweden.com

Luchtfoto van Nationaal Park Kosterhavet met de oceaan en eilandjes.

Koster - een marien nationaal park

Foto: Per Pixel Petersson/imagebank.sweden.se

Een lange brug die over de zee gaat.

De Sontbrug

Foto: Per Pixel Petersson/imagebank.sweden.se

Luchtfoto van moderne gebouwen in een havengebied met een grote hoogbouw.

Westelijke haven

Foto: Per Pixel Petersson/imagebank.sweden.se

Landschappelijk uitzicht op de haven van Göteborg met de Älvsborgbrug over de rivier Göta Älv.

Klippan, Göteborg

Foto: Per Pixel Petersson/imagebank.sweden.se

Toeren door het zuiden van Zweden en verder naar Noorwegen en Denemarken

Ga verder naar het zuiden en je bevindt je al snel midden in de idyllische Zweedse westkust en de regio Bohuslän. De A6 tussen Göteborg en Oslo is een geliefde route die langs talloze hoogtepunten slingert, waaronder de kusthotspots Lysekil en Smögen. Hoewel dit deel van Zweden het hele jaar door aantrekkelijk is, komt het 's zomers tot leven als visparadijs en toevluchtsoord voor outdoorliefhebbers met een voorliefde voor kajakken en andere wateractiviteiten. Je kunt Oslo ook bereiken door de veerboot te nemen tussen Strömstad en Sandefjord.

Als je door Zweden reist, word je ondergedompeld in de natuur, maar er is ook aan stadservaringen geen gebrek. De beroemde Sontbrug verbindt Zweden en Denemarken op een handige manier, zodat je het ene moment de stedelijke charme van Malmö kunt opsnuiven en het volgende moment de levendigheid van de Deense hoofdstad Kopenhagen kunt ervaren. Rijden tussen de twee steden duurt ongeveer 45 minuten en de treinreis is een paar minuten korter.

Andere manieren om de must-visit westkust van Zweden en Denemarken te combineren zijn de drie veerbootroutes tussen Göteborg en Fredrikshavn, Halmstad en Grenaa, en Helsingborg en Helsingør.

Gezien het gemak waarmee je de grenzen van de landen binnen Scandinavië en de Scandinavische regio kunt oversteken - als je Zweden als uitvalsbasis gebruikt - hoef je je misschien niet eens af te vragen waar je heen moet: Zweden, Noorwegen, Finland of Denemarken? De landen binnen Scandinavië kunnen gemakkelijk deel uitmaken van een veelzijdig avontuur.

Reizen met de trein en veerboot in Zweden en omgeving

SJ is de nationale spoorwegmaatschappij van Zweden en andere exploitanten zijn Snälltåget, Vy en Inlandsbanan - die allemaal nationaal en internationaal opereren. De treintypen variëren van de sneltreinen van SJ en nachtelijke slaaptreinen tot landelijke spoorlijnen. Kaartjes kun je kopen via de website van elke treinoperator of in de treinstations. De website van SJ geeft over het algemeen het beste overzicht van de treinroute.

Veerboten tussen Zweden en Finland worden verzorgd door Viking Line, Tallink Silja, en Finnlines. Colorline is een van de veerbootmaatschappijen die tussen Zweden en Noorwegen varen, terwijl Stena Line en Öresundslinjen tussen Zweden en Denemarken varen.