Skip to main content
Mensen fietsen op het Zweedse platteland, langs een rode hut en groen.
Fietsvakantie
Er zijn verschillende mountainbikeroutes beschikbaar in Småland, met terrein variërend van asfalt of grind tot pumptracks en technische cursussen. Småland heeft een gevarieerde natuur, ideaal voor buitenactiviteiten. Sterker nog, 97% van Zweden bestaat uit natuur, wat betekent dat het outdoor avontuur altijd dichtbij is.
Foto credit: Patrik Svedberg/imagebank.sweden.se

Småland - Zweedser vind je niet

‘Het echte Zweden’ is de officiële slogan van de regio Småland in het zuidoosten van Zweden. En die slogan dekt prima de lading, want je vindt het hier allemaal: een rijke cultuur, de ongerepte natuur en veel tradities die in deze regio hun oorsprong vinden. Småland is de bakermat van IKEA en de beroemde kinderboekenschrijfster Astrid Lindgren om maar wat te noemen. Het is al snel duidelijk als je rondreist in Småland: veel Zweedser vind je het niet.

Zweedser dan dit wordt het niet

Op je rondreis door Småland reis je door dichte, eeuwenoude bossen, langs sprankelende meren, schilderachtige rode huisjes en levendige frisgroene weiden. Deze regio heeft de perfecte balans tussen natuur en cultuur, met meer dan 5.000 meren en rivieren, 200 km kustlijn, 400 natuurreservaten en verschillende steden met restaurants van wereldklasse en hypermoderne kunst en design.

Småland, een van de grotere provincies in Zweden, is een knooppunt van innovatie en creativiteit. Zo vind je hier het ‘koninkrijk van kristal’ (Glasriket): een cluster van dorpen tussen de steden Kalmar en Växjö dat sinds 1742 het centrum van de wereldberoemde glasblaaskunst is. En het kleine stadje Älmhult, aan de centrale zuidelijke grens van de regio, is de geboorteplaats van de eerste IKEA winkel. Je vindt hier nu het IKEA museum.

1 / 5

Kosta glasbruk, Småland

Kosta Glasbruk is een van de vele glasfabrieken in het gebied dat het Glasriket wordt genoemd.

Foto: Lars Nilsson/Destination Småland

/ 5
Een persoon die met gesmolten glas werkt voor een oven.

Kosta glasbruk, Småland

Foto: Lars Nilsson/Destination Småland

Een groot gebouw in blauw en geel met IKEA erop geschreven.

IKEA Museum in Älmhult

Foto: Per Pixel Petersson/imagebank.sweden.se

Luchtfoto van de stad Jönköping met de lange pier die naar het Vätternmeer leidt.

Jönköping, Småland

Foto: Peter Appelin/Visit Småland

Luchtfoto van het kasteel van Kalmar, gelegen op een klein eiland omgeven door water met een kleine brug naar het vasteland.

Het kasteel van Kalmar

Foto: Malcolm Hanes/Johnér/imagebank.sweden.se

Uitzicht op de daken van Växjö in de schemering. Een zwerm vogels vliegt door de lucht.

Uitzicht over Växjö, Småland

Foto: Alexander Hall/Visit Småland

De steden van Småland hebben veel te bieden

Hoewel de kleine dorpen met hun rode huisjes en het groene platteland de regio hun kenmerkende uitstraling geven, mag je een bezoekje aan een van de grotere steden van Småland niet overslaan. Of je nu in een grote stad ben of niet, je vindt overal in Småland altijd de perfecte harmonie tussen enerzijds het bruisende stadsleven en anderzijds de talloze buitenactiviteiten, natuur en cultuur. Echt Zweden.

Jönköping

Jönköping is de perfecte uitvalsbasis om de regio te verkennen. Gelegen aan de zuidelijke rand van het Vättern meer - het op één na grootste meer van Zweden - komen het stadsleven, strandgevoel en buitenavonturen naadloos samen. De stad heeft een unieke collectie musea – waaronder het Lucifer Museum (Tändsticksmuseet) en Jönköpings Läns Museum waar je tentoonstellingen kunt bezoeken over schilder John Bauer en zijn kunst. Mis ook het Husqvarna Museum niet dat koninklijke wapens, motorfietsen en andere zaken in de collectie heeft die gefabriceerd zijn door dit internationaal bekende merk (genoemd naar een stad net ten oosten van Jönköping).

Kalmar

In Kalmar – aan de zuidoostkust van Småland - krijg je een heerlijk voorproefje op het leven aan de scherenkust. Deze kuststad is rijk aan geschiedenis met als boegbeeld zijn 16e-eeuwse kasteel Kalmar, compleet met slotgracht. Maar de stad heeft meer: geniet van de verschillende lokale winkeltjes, gezellige cafés en restaurants. Doe je smaakpapillen een plezier en boek een maaltijd bij Postgatan, waar kleine gerechten "Smapas" worden geserveerd, maar ook à la carte kun je hier goed uit de voeten. Er wordt voornamelijk gekookt met lokale ingrediënten, waarbij Zweedse smaken worden gecombineerd met een internationaal tintje.

Je kunt Kalmar niet verlaten zonder naar het prachtige eiland Öland te gaan. In de zomer kun je de veerboot nemen naar dit populaire eiland of je rijdt met de auto over de vaste brug van 6 km. Met witte zandstranden en eindeloze wandelpaden is dit een favoriete zomerbestemming voor Zweden uit het hele land, inclusief de koninklijke familie die hier sinds de 16e eeuw de zomer doorbrengt. En lekker eten op het eiland is ook geen probleem: je vindt een grote selectie aan restaurants op het eiland.

Växjö

Växjö is een ‘kleine metropool’ gelegen in het hart van Småland. De stad ligt een uur per trein landinwaarts vanuit Kalmar en 2,5 uur vanuit Kopenhagen. Växjö wedijvert met de grotere culinaire steden. Meerdere van de restaurants in deze stad staan ​​vermeld in de White Guide (de toonaangevende restaurantgids van Scandinavië) en het hotel/restaurant PM & Vänner kreeg een Michelin-ster voor zijn moderne kijk op de Småland-keuken. In Växjö vind je ook het Huis van Emigranten, met verhalen over de grote emigratie naar Amerika en het Zweedse Glasmuseum.

1 / 5

Bossen van Småland

Een ballonvaart over de weelderige bossen van Småland. De landelijke delen van Småland zijn levendig, met een rijke flora en fauna en tal van historische bezienswaardigheden en dorpen om te bezoeken.

Foto: Patrik Svedberg/imagebank.sweden.se

/ 5
Een heteluchtballon die over bossen, meren en rode huisjes in Zweden vliegt.

Bossen van Småland

Foto: Patrik Svedberg/imagebank.sweden.se

Twee mensen met rugzakken wandelen door een bos in Zweden, met de zon die door de bomen sijpelt.

De John Bauer Trail, Småland

Foto: Patrik Svedberg/imagebank.sweden.se

Twee vrouwen in outdoorkleding zitten op de lommerrijke grond naast een tent en drinken koffie uit mokken. Op de voorgrond is een zwarte teckel te zien.

Ostkustleden-wandelpad, Småland

Foto: Cornelia Höglind/Visit Småland

Een vrouw in outdoorkleding en een rugzak kijkt naar de camera terwijl ze op een wandelpad staat. Op de achtergrond is een houten huis te zien.

De emigrantenroute, Småland

Foto: Visit Småland

Een vrouw kajakt in de archipel op een rustige zomerdag. Op de achtergrond zie je de top van een kerk achter de bomen.

Kajakken buiten Västervik

Foto: Ostkustenkajak

Ontdek de mythische bossen van Småland

Småland biedt een verscheidenheid aan buitenactiviteiten, van wandelen en fietsen tot vissen. Met duizenden meren en honderden kilometers kustlijn is de kans om te kajakken of kanoën nooit ver weg.

Tussen Gränna en Husqvarna vind je een stuk bos dat zo mooi is dat het de muze vormde voor de beroemde schilder John Bauer uit Jönköping. Bauer’s werk staat bekend om zijn landschappen en natuur met kabouters, trollen en andere mythologische wezens uit de Zweedse folklore. De 50 km lange wandelroute, bekend als de John Bauerleden (John Bauerpad), voert je over weelderige groene weiden, door diepe bossen via prachtige kusten en charmante dorpjes. Dankzij het Zweedse allemansrecht, waarbij je gebruik mag maken van de openbare ruimte, kun je onderweg bijna overal kamperen.

Als je zin hebt in een langer wandelavontuur, trek dan je wandelschoenen aan en ga op pad op de 160 km lange Ostkustleden. Deze route slingert door oude bossen, langs rustige meren en langs de kust. Lilla Hycklinge, een uur van Kalmar, is het meest populaire startpunt voor deze cirkelvormige route. Elke 20 km vind je een hut die het hele jaar open is en waar je even op adem kunt komen of overnachten voordat je de volgende dag weer op pad gaat.

Treed in de voetsporen van de emigranten op het Emigrantenpad (Utvandrarleden), een 120 kilometer lange route om te wandelen of te fietsen. De paden en wegen gaan langs oude emigrantennederzettingen, Glasriket, rode huisjes en eindeloze stenen muren. Als je wilt overnachten, zijn er B&B's, hotels en hostels langs de weg.

In het noordoosten van Småland vind je Västervik en Oskarshamn, de thuissteden van de Tjust-archipel en de Misterhult-archipel. Ontdek een magische wereld van prachtige eilanden en scheren langs de kust van de Baltische Zee, die je het beste per boot of kajak kunt verkennen.

1 / 4

Eksjö, Småland

Eksjö is een 600 jaar oude houten stad in Småland. De unieke houten stad is een van de best bewaarde houten steden van Zweden.

Foto: Per Pixel Petersson/imagebank.sweden.se

/ 4
Oude houten huizen gefotografeerd vanuit de lucht bij zonsondergang.

Eksjö, Småland

Foto: Per Pixel Petersson/imagebank.sweden.se

De drie houten schuren van Vandalorum, gelegen op een grasveld.

Vandalorum, Småland

Foto: John Nelander/Smålands Turism

Acteurs verkleed als de personages Tommy, Pippi en Annika staan bij een gele poort voor een geel huis (Villa Villekulla).

Astrid Lindgren's Wereld, Småland

Foto: Astrid Lindgrens Värld

Drie elanden liggen in het gras, in de schaduw van de bomen.

Elanden in Småland

Foto: Alexander Hall/imagebank.sweden.se

Cultuur in Småland- van historisch erfgoed tot een klassieker uit je kindertijd

Småland heeft een rijk cultureel erfgoed en als je langs de vele rode houten huizen op het platteland loopt, lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. En soms is dat zo. Het idyllische stadje Eksjö heeft meer dan 50 monumentale houten gebouwen uit de 17e, 18e en 19e eeuw en is een van de best bewaarde houten steden van Europa. Met zijn geplaveide straten, pastelkleurige gevels en gezellige cafés is het echt een verborgen juweeltje.

Ga voor een meer eigentijdse ervaring naar Vandalorum in Värnamo. Dit internationale kunst- en designcentrum beweegt zich vrij tussen onderwerpen en disciplines. Ook het museumrestaurant Syltan, waar alles zelf gekookt en gebakken wordt, is een bezoek meer dan waard.

Het themapark Astrid Lindgren’s Wereld in Vimmerby laat al je kinderfantasieën werkelijkheid worden. In Vimmerby werd de beroemde Zweedse kinderboekenschrijfster Astrid Lindgren geboren. Zij werd misschien wel het meest bekend door haar boeken over 'Pippi Langkous', maar ze heeft veel meer internationale klassiekers op haar naam staan. En hier komen haar boeken tot leven. Haar verhalen zijn tot in het kleinste detail nagebouwd in deze magische wereld waar je fantasie de vrije loop kan gaan. Als je wilt overnachten en meer van het park en de omgeving wilt ontdekken, biedt Astrid Lindgren’s Wereld verschillende soorten accommodatie: van kamperen tot vakantiehuisjes.

1 / 4

Isterband

Isterband is een klassiek Zweeds gerecht uit Småland, hier geserveerd met bosbessen.

Foto: Hans Runesson/Visit Småland

/ 4
Vier worstjes reuzel op een bedje van jeneverbestakjes op een houten snijplank samen met een bakje bosbessen.

Isterband

Foto: Hans Runesson/Visit Småland

Een persoon is wit-rode zuurstokken aan het rollen. Zijn werkmateriaal ligt op tafel.

Polkagris

Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se

Wit-rode zuurstokken op een rij.

Polkagris

Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se

Een gedekte tafel met de menukaart.

PM & Vänner, Småland

Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se

Proef de gevarieerde eetcultuur van Småland

Geheel in overeenstemming met Smålands slogan ‘het echte Zweden’, is deze regio de thuisbasis van enkele van de meest iconische gerechten van het land. ‘Ostkaka’ vertaalt zich direct naar ‘cheesecake’, maar is een heel ander gerecht dan de cheesecake in Amerikaanse stijl. Traditioneel wordt stremsel toegevoegd aan een mengsel van melk en bloem, waardoor de cake een zachte textuur krijgt (een alternatief voor het stremsel zijn eventueel plantaardige enzymen). Ostkaka heeft een licht suikerachtige amandelsmaak en smaakt nog beter met wat jam en een klodder slagroom.

‘Isterband’, een varkensworst met een licht pittige bite, is een andere Zweedse klassieker met roots in Småland. Dit gerecht wordt meestal geserveerd met gekookte aardappelen met dille, ingemaakte bieten en soms met bosbessen. En als je al eens een portie Zweedse gehaktballen hebt gegeten, ben je bekend met de rode lingonbär (vossenbes) die je er vaak naast vindt. Småland houdt van zijn lingonbessen, die tussen augustus en september in de bossen te vinden zijn. Compote van lingonbessen is sowieso een van de favoriete begeleiders van vleesgerechten in heel Zweden.

Småland is ook de thuisbasis van de zuurstok. Een klein halfuurtje rijden vanaf Jönköping kom je in het lieflijke stadje Gränna, beroemd om een van 's werelds meest geliefde zuurstokken. Het herkenbare rood-wit gestreepte pepermuntsnoepgoed staan in Zweden bekend als ‘polkagris’. De snoepjes werden in 1859 voor het eerst gemaakt door de alleenstaande moeder Amalia Erikson. De eerste versies hadden de vorm van pepermuntrotsen, maar namen later de vorm aan van de gestreepte zuurstokken die nu over de hele wereld aan de kerstboom hangen. Je kunt hier je eigen zuurstokken leren maken bij Grenna Polkagriskokeri.

Wat fika-tips betreft, is Nilssons Konditori in Oskarshamn een beetje een instituut. Het ligt in de zuidelijke provincie Småland, opende zijn deuren in de jaren 1920 en heeft sindsdien zijn fijne traditionele patisserieambacht behouden. In 2018 werd het gekroond tot banketbakkerij van het jaar in de prestigieuze Witte Gids. En in 2017 werd eigenaar Anders Oskarsson door de International Union of Bakers and Confectioners uitgeroepen tot "Wereldbanketbakker van het jaar".

Ga voor een luxe eetervaring naar PM & Vänner in het centrum van Växjö. Dit gastrohotel heeft een filosofie gebaseerd op ‘bos, meer en weide’ en is bekroond met één Michelinster en een Michelin groene ster.

Wat je wil weten over je bezoek aan Småland