Skip to main content
Noorderlicht
Het noorderlicht, of Aurora Borealis, is een vertoning van natuurlijk licht die tijdens de wintermaanden in Noord-Zweden veelvuldig voorkomt dankzij de geografische nabijheid van de poolcirkel en de magnetische noordpool.
Foto credit: Asaf Kliger/imagebank.sweden.se

De meeste kans op het noorderlicht in Zweden: waar en wanneer?

Het noorderlicht zien? Ja, dat willen we allemaal! De meeste kans maak je tussen begin september en eind maart in Zweeds Lapland. Bereid je voor op spectaculaire lichtshows deze winter. De zonnecyclus bereikt zijn hoogtepunt waardoor Aurora Borealis zal schitteren als nooit tevoren dankzij.

Hieronder staan vijf tips om je kansen te vergroten om het noorderlicht te zien en enkele van de beste plekken in Zweden waar je het natuurspektakel kan bewonderen.

Het noorderlicht, of aurora borealis, verschijnt begin september in en rond de stad Kiruna in het uiterste noorden van Zweden. De lucht komt tot leven terwijl strepen roze, groen en paars hoog boven je dansen. En tegen de tijd dat de winter rond januari volledig is ingetreden, is het noorderlicht overal in Zweeds Lapland te zien - de uitgestrekte regio in de noordwestelijke hoek van Zweden die bijna een kwart van het land beslaat. De laatste glimp van deze golvende regenbogen kan eind maart of zelfs begin april worden opgevangen.

De lange winternachten worden opgelicht door deze spectaculaire lichtshow waarvan al heel wat bezoekers getuige zijn geweest. Op heldere avonden heb je de meeste kans het noorderlicht in Zweden te zien tussen 18.00 en 02.00 uur. De meest spectaculaire vertoning vindt echter meestal plaats rond 22.00 en 23.00 uur.

Hoewel Noord-Zweden in het algemeen – en Abisko in het bijzonder – de beste plek is om het noorderlicht te beleven, is het ook elders te zien. In optimale omstandigheden kan je het noorderlicht overal in het land zien, zelfs helemaal tot in het zuiden van Skåne. Als je van plan bent om de komende jaren naar het noorden te reizen voor het noorderlicht, heb je geluk: we gaan een hoogtepunt van een zonnecyclus tegemoet, wat de kans vergroot om het noorderlicht te zien. De verwachting is dat de piek zich in juli 2025 zal voordoen, en tot die tijd zullen de noorderlichtnachten elk jaar in aantal toenemen.

5 manieren om de kans op het zien van het noorderlicht te vergroten

  1. Kom in de winter. De beste maanden om het noorderlicht te zien zijn van september tot maart.
  2. Ga naar het noorden. Hoewel het noorderlicht overal in Zweden te zien is, zijn de kansen boven de poolcirkel veel groter.
  3. Ga naar een afgelegen plek. Het noorderlicht is vanuit steden te zien, maar de lichtvervuiling kan het zicht belemmeren.
  4. Controleer de weersvoorspelling. Verschillende goede apps houden de activiteit van het poollicht in de gaten, maar je hebt ook een heldere, wolkenloze hemel nodig.
  5. Boek een activiteit. Een gids neemt je mee naar de beste plek en kan je tips geven over hoe je het noorderlicht kunt fotograferen.
1 / 6

Noorderlicht boven Östersund

Het noorderlicht is een schouwspel van natuurlijk licht, hier gezien boven Östersund in Jämtland Härjedalen.

Foto: Visit Östersund / Göran Strand

/ 6

Noorderlicht boven Östersund

Foto: Visit Östersund / Göran Strand

Noorderlicht in Stockholm

Foto: Jann Lipka/imagbeank.sweden.se

Noorderlicht in Zweeds Lapland

Foto: Hjalmar Andersson/imagebank.sweden.se

Noorderlicht in Varmland

Foto: Anders Tedeholm/imagebank.sweden.se

Noorderlicht in Sundsvall

Foto: David Schreiner/Folio/imagebank.sweden.se

Noorderlicht in Abisko, Zweeds Lapland

Foto: Ted Logart/Swedish Lapland

Wat is het noorderlicht en hoe ontstaat het?

Het noorderlicht is een uniek natuurverschijnsel dat ontstaat wanneer elektrisch geladen deeltjes van de zon met grote snelheid in de atmosfeer van de aarde botsen. De kleurvariatie hangt af van het soort gasdeeltjes dat erbij betrokken is: laaggelegen zuurstof veroorzaakt de meest voorkomende groene kleur, rood wordt geproduceerd door zuurstof hoger in de atmosfeer en de blauwpaarse tint komt van stikstof.

Het resultaat is een werkelijk magisch schouwspel met levendige kleuren die door de nachtelijke hemel slingeren en dansen alsof ze bewegen op onhoorbare muziek.

Mythische betekenis

De Latijnse naam Aurora Borealis vertaalt zich naar ‘dageraad van het noorden’. Aurora is de Romeinse godin van de dageraad. Het fenomeen noorderlicht is doordrenkt van mythen en wordt al eeuwen met ontzag bekeken.

De Sami - de inheemse bevolking van Zweden - geloofden dat het noorderlicht de zielen van de doden waren. Je moest niet met ze dansen, zingen of fluiten want dan zouden ze zich niet gerespecteerd kunnen voelen en dat zou de lichten doven en je naar het hiernamaals voeren. De Vikingen daarentegen dachten dat het noorderlicht de Walkuren waren die gevallen soldaten meenamen om Odin, hun oppergod, te ontmoeten.

4 fantastische plekken om het noorderlicht te zien in Zweden

Camp Ripan, Kiruna
Camp Ripan ligt midden in Kiruna en biedt een breed scala aan buiten- en binnenactiviteiten.
Foto: Jonas Sundberg/Camp Ripan

Kiruna

Kiruna is de meest noordelijke stad van het land, met ongeveer 22.000 inwoners. Het is de perfecte uitvalsbasis om het grote lege noorden van Zweden te verkennen. Vanuit Stockholm kun je Kiruna bereiken via een mooie treinrit van 12 uur of een vlucht van 90 minuten.

Of je de Aurora Borealis nu met de auto, sneeuwschoen, sneeuwscooter, hondenslee of ski's wilt zien, in Kiruna vind je een reisorganisatie die het perfecte pakket voor je heeft.

Aurora Sky Station, Abisko
Noorderlicht boven Aurora Sky Station op de berg Nuolja Abisko, Zweeds Lapland.
Foto: Ted Logart/Swedish Lapland

Aurora Sky Station in Abisko

Voor de allerbeste kans op het noorderlicht, ga je naar het Aurora Sky Station in het Abisko National Park. Een stoeltjeslift brengt je naar de uitkijkplatform. Hier vind je ook een noorderlichttentoonstelling, een café en souvenirwinkel. Zorg ervoor dat je jezelf goed aankleedt, de temperaturen dalen vaak ver onder nul.

Het nationale park ligt 100 km ten westen van Kiruna en je bereikt het park met dagelijkse pendeldiensten. Je vindt ook accommodatie bij het STF Abisko Tourist Station. Er zijn geen garanties om het noorderlicht te spotten, maar omdat deze plek wordt omringd door bergen, staat Abisko bekend om zijn heldere lucht en is het een van de meest populaire plekken geworden om het natuurfenomeen waar te nemen.

Icehotel, Jukkasjärvi
Het Icehotel ligt 200 kilometer ten noorden van de poolcirkel in Zweden. Het is volledig opgebouwd uit ijs en bevat hotelkamers, een bar en kunsttentoonstellingen. Gasten die naar buiten gaan worden vaak getrakteerd op het noorderlicht.
Foto: Asaf Kliger/Ice Hotel

Jukkasjärvi

Als je op zoek bent naar de typische Noord-Zweedse ervaring, reis dan naar het charmante dorpje Jukkasjärvi. Jukkasjärvi ligt op slechts 20 minuten rijden van Kiruna en heeft ongeveer 550 inwoners en het wereldberoemde Icehotel.

Een bezoek aan het Icehotel, het eerste hotel van ijs ter wereld, is een ongelooflijke ervaring. Maar door je verblijf te combineren met een van hun noorderlichtsafari's, wordt deze reis écht de belevenis van je leven. Naast het reguliere aanbod biedt het hotel sneeuwscooterexcursies aan - compleet met diner in een hut in de wildernis - en een fotografie-excursie met deskundig advies en uitrusting waarmee je de perfecte foto's kunt maken. Een herinnering voor het leven.

Natuurkamp Sapmi
Sápmi Nature Camp is een kleine, duurzame en persoonlijke natuurcamping dicht bij de natuur waar je een glimp kunt opvangen van de traditionele Sami-cultuur.
Foto: Lennart Pittja/Sápmi Nature/Visit Sweden

Een ander klein noordelijk dorp, Porjus, met slechts 400 inwoners, is een begeerde plek om het noorderlicht in Zweden te bekijken. Zestig kilometer ten noorden van de poolcirkel ligt Porjus in de UNESCO World Heritage Site Laponia aan de rand van een prachtig meer. Ver weg van de verlichte bewoonde wereld, in de stilte van de natuur, kun je een hut huren en genieten van de dansende lichtshow vanaf je eigen veranda met een warm glas zoete glühwein ('glögg') in je hand. Of probeer het inheemse leven in de Arctische regio en verblijf in een traditionele 'lavvu'-glampingtent in Sápmi Nature Camp, net ten noorden van Porjus.

Er zijn bussen en treinen naar Porjus vanuit grote steden in het noorden, zoals Kiruna, Luleå en Gällivare.

Veel succes met de jacht op het noorderlicht!