Skip to main content
Wandelen op de Uppland Route
Even uitblazen tijdens een hike over de Uppland route, oftewel Upplandsleden.
Foto credit: Gustav Dalesjö

De mooiste wandelroutes in Midden- en Noord-Zweden

Met zijn uitgestrekte ongerepte natuur en idyllische landschappen is Zweden een droombestemming om te wandelen. Lees mee met onze tips over enkele van de beste routes in het midden en noorden van het land, inclusief Kebnekaise.

Wandelen door de gevarieerde landschappen van Zweden is een rustige maar avontuurlijke manier om de uitgestrekte natuur en rijke cultuur van het land te ontdekken. Elke regio heeft zijn eigen aanbod aan unieke routes, waarvan sommige routes dagen kosten om ze af te leggen, maar veruit de meeste routes zijn handig ingedeeld op afstand. Zo kun je veelal een deel van de route lopen, afhankelijk van je wandelervaring en interesses. Het seizoen om in het midden en noorden van Zweden te wandelen loopt doorgaans van juni tot september, tenzij je kiest voor een extra avontuurlijke variant: sneeuwschoenwandelen.

Bereid je wandeling goed voor

Het Zweedse weer is wisselvallig en de temperaturen fluctueren, zelfs in de zomer - en vooral op grote hoogte. Als je van plan bent om een meer ruige, bergachtige tocht te wandelen, zorg dan dat je stevige wandelschoenen en weerbestendige kleding draagt, en kleed je in meerdere laagjes aan. Muggenspray is vaak ook onmisbaar.

Langs de meeste gevestigde routes vind je verschillende soorten accommodatie (hutten, campings en hotels) Dankzij het allemansrecht van Zweden ('Allemansrätten') mag je overal overnachten in een tent, op voorwaarde dat de door jou gekozen plek niet te dicht bij huizen of in beschermd gebied staat, zoals bepaalde natuurgebieden.

Vijftien opmerkelijke routes:

Wandelen in Swedish Lapland

Wandelen langs de zee in Swedish Lapland.

Foto: Lucas Nilsson

Uppsala en Roslagen – hotspots om te wandelen in Midden-Zweden

De Linnaeus Trails (Linnéstigarna)

Treed in de voetsporen van de beroemde 18e-eeuwse botanicus en wetenschapper Carl Linnaeus en wandel de gemakkelijke Linneaus Trails. Deze acht individuele routes slingeren door de stad Uppsala en de directe omgeving, inclusief de middeleeuwse wijk Gamla Uppsala. De routes zijn geïnspireerd op de educatieve excursies van de botanicus zelf en onderverdeeld in twee thema's: 'Traditional Herbationes Upsalienses' en de meer interactieve en kindvriendelijke 'Treasure Hunt'. Beiden routes leiden naar plekken van historische betekenis, die betrekking hebben op het leven en werk van Linnaeus. Als je alle vier de traditionele Herbationes Upsalienses-routes voltooit, ben je een dag onderweg. Onderweg komt je tal van eetgelegenheden tegen. Uppsala is gemakkelijk bereikbaar met de trein (geëxploiteerd door SJ) vanuit Stockholm en vele andere steden in Zweden.

De Uppland Route (Upplandsleden)

De Uppland Route beslaat ongeveer 500 km en strekt zich uit vanaf het meer Mälaren in het zuiden tot aan de archipel van Dalälven in het noorden. De route omvat zowel natuurlijke als culturele hoogtepunten. Sectie 11 begint bijvoorbeeld bij het 18e-eeuwse herenhuis Gimo Herrgård – dat nu dienst doet als een luxe hotel - en baant zich een weg door idyllische bossen en het natuurreservaat Aspbo voordat de route eindigt bij de goed bewaard gebleven industriële ijzerwerkgemeenschap Österbybruk. Op deze fascinerende plek vind je een scala aan eetgelegenheden en accommodaties, waaronder een camping en het hotel Wärdshuset Gammel Tammen. De moeilijkheidsgraad van dit gedeelte is gemiddeld vanwege het bospad, dus zorg ervoor dat je comfortabele wandelschoenen draagt. Je bereikt de start- en eindpunten van het parcours gemakkelijk met de bus vanuit Uppsala of Stockholm.

Salstaleden

De Salstaleden loopt tussen de twee treinstations Vattholma en Skyttorp en is een wandelpad van 7 km. De route voert over gemakkelijk begaanbare paden, van zowel grind als asfalt. Je wandelt door de prachtige natuur van Vattholmaåsen: een met eikenbomen bezaaid bos en landbouwgrond. Ongeveer halverwege bereik je de plek die het pad zijn naam heeft gegeven: de barokke parel Salsta Slott (Kasteel Salsta). De tweede helft van de route biedt een stukje educatie via borden die je informeren over geschiedenis, geologie en andere aspecten van de natuur in de omgeving. Er rijden treinen van Uppsala naar zowel Vattholma als Skyttorp.

Marialeden (de Maria route)

Marialeden (the Maria route) is een pelgrimsroute langs schilderachtige open velden die je meeneemt in de interessante historie van dit deel van Zweden. Het pad begint bij de gotische kathedraal in het centrum van Uppsala en volgt via de rivier en het open landschap in de richting van de 12e-eeuwse kerk in het oude Uppsala met drie bijzondere graven uit de 6e eeuw. Het pad wordt door de meeste wandelaars beschouwd als een gemakkelijke wandeling. Je vindt veel restaurants en accommodatie onderweg. De route voert over een vlak landschap naar het eindpunt bij Tegelsmora.

Vikingaleden (de Viking route, deel van St Olav Waterweg)

De historische Vikingaleden (de Viking route) is een wandeling die onderverdeeld is in twaalf individuele delen, met een totale lengte van zo'n 1200 km. De route loopt van Åbo in Finland tot Trondheim in Noorwegen. Een nieuw aangelegd stuk loopt door Uppland - van het vissersdorpje Grisslehamn tot Gimo. Dit stuk van 63 km voert je door schilderachtige natuur en langs verschillende plekken van historisch belang. De accommodatie die je onderweg tegenkomt, varieert van eenvoudig tot luxe, waaronder hotel en spa Hotell Havsbaden in Grisslehamn. De rit naar Grisslehamn vanuit Uppsala duurt een uur en een kwartier; je bereikt Gimo vanuit Uppsala in 45 minuten.

Roslagsleden route

De Roslagsleden route is een perfecte introductie in de unieke identiteit van de regio op het gebied van cultuur en natuur. Je wandelt tussen Danderyd, ten noorden van Stockholm, en het vissersdorpje Grisslehamn. De route voert langs landelijke gebieden, ongerepte kustlijnen en met meren bezaaide bossen, evenals historisch belangrijke locaties zoals met runensteen bezaaide nederzettingen en ijzerwerkgemeenschappen. De moeilijkheidsgraad is gemiddeld, een deel van de route gaat door de uitgestrekte bossen. Onderweg vind je diverse accommodatie-opties en eetgelegenheden, waaronder het charmante restaurant Wira. Vanuit Stockholm bereik je het startpunt van Roslagsleden in Danderyd met het openbaar vervoer of de auto.

1 / 4

De Roslagsleden route

Uitzicht langs de Roslagsleden over zee

Foto: Bosse Lind

/ 4

De Roslagsleden route

Foto: Bosse Lind

Wandelen op de route Roslagsleden

Foto: Bosse Lind

Wandelen op de Linnaeus Trails, Uppsala

Foto: Gustav Dalesjö

De Uppland Route

Foto: Gustav Dalesjö

Wandelen in het noorden van Zweden met Sundsvall en Västernorrland als je uitvalsbasis

Pelgrimspad St. Olavsleden

Het pelgrimspad St. Olavsleden - genoemd naar de Noorse koning Olav Haraldsson - is het meest noordelijke pelgrimspad ter wereld. De route loopt tussen het pelgrimscentrum Selånger, net buiten Sundsvall, naar de Nidaros-kathedraal in Trondheim, Noorwegen. Het pad voert je door ongerepte natuur, door bossen, langs kustlijnen en bergen, dus een goede wandeluitrusting is een must. Je zal Samische nederzettingen tegenkomen, evenals schilderachtige dorpjes, zoals Mordviken en Revsund. Je komt zelfs langs Östersund, waar je kunt genieten van een stukje stadsleven langs deze 580 km lange route. De route is gemakkelijk te bereiken met de trein, ook als je niet de hele afstand wil lopen (Sundsvall en Östersund zijn beide goede startpunten).

De Hoge Kust Route (Höga Kustenleden)

De 130 kilometer lange Hoge Kust Route (Höga Kustenleden), maakt onderdeeld uit van het UNESCO-werelderfgoed en baant zich een weg door het idyllische Nordingrå op iets minder dan anderhalf uur rijden van Sundsvall. Het Hoge Kust gebied wordt gekenmerkt door het resultaat van 10.000 jaar landverheffing - een nog altijd doorgaand overblijfsel uit de laatste ijstijd. De route, die soms uitdagend kan zijn, geeft je een afwisselende ervaring met onderweg tal van culturele hoogtepunten, eetgelegenheden en accommodatie.

1 / 4

Wandelen op de St. Olavsleden

De 580 km lange pelgrimroute St. Olavsleden loopt van Selånger in Zweden naar Trondheim in Noorwegen.

Foto: Nils Jakobsson, Bildbyrån

/ 4

Wandelen op de St. Olavsleden

Foto: Nils Jakobsson, Bildbyrån

Wandelen op de St. Olavsleden

Foto: Nils Jakobsson, Bildbyrån

Wandelen langs de Hoge Kust

Foto: Peder Sundström

Skuleskogen National Park

Foto: Michael Engman

Swedish Lapland

Solanderleden (Solander route)

Vernoemd naar Daniel Solander - de protégée van Carl Linnaeus - is de Solanderleden (de Solander route) ook een wandeltocht die op je lijstje mag. Deze route is zo'n 220 km lang en heeft een gemiddelde moeilijkheidsgraad. De route voert je langs de prachtige oostkust van Zweden van Kallax in Luleå naar Jävre in Piteå.

Middernachtzon wandelingen en sneeuwschoentochten in Swedish Lapland

Profiteer van de middernachtzon in Zweeds Lapland en ga 's nachts wandelen. Er zijn talloze routes om uit te kiezen in dit natuurlijke wonderland, waaronder de Kungsleden die door het Abisko National Park loopt. Geniet van een panoramisch uitzicht over de Abisko-kloof en het Torneträsk-meer. Je vindt eten en accommodatie in onder meer Abisko Turiststation en de Abisko Mountain Lodge.

Wandelen in Noord-Zweden kan verschillende vormen aannemen. Wissel tijdens de winter je wandelschoenen in voor een paar sneeuwschoenen om de besneeuwde paden te verkennen.

Abisko’s Aurora Sky Station is een van de beste plekken ter wereld om het noorderlicht te ervaren en de nachttrein vanuit Stockholm is een goede manier om naar deze unieke bestemming te reizen.

Noorderlicht pack walk

Husky Home organiseert wandelen met honden op een unieke manier. Je wandelt in gezelschap van een aantal husky's richting de bevroren rivier of meer in Laukkuluspa, ongeveer 35 km ten westen van Kiruna (bereikbaar met de trein). Wat je gaat doen? Op zoek naar het noorderlicht. Uiteraard kan de verschijning van deze buitengewone lichtshow niet worden gegarandeerd, maar je bent wel verzekerd van een geweldige ervaring, ongeacht het weer. Camp Ripan biedt een soortgelijke wandeling aan.

Fjällräven Classic

Fjällräven Classic is een jaarlijks wandelevenement dat wordt georganiseerd door de Zweedse specialist in outdooruitrusting Fjällräven. De route van 110 km begint in Nikkaluokta (ongeveer 45 km ten westen van Kiruna) en eindigt in Abisko. De route voert langs majestueuze meren over uitdagend bergachtig terrein, waaronder de hoogste berg van Zweden, Kebnekaise. Kamperen is toegestaan, behalve in het Abisko National Park, en hutten onderweg kunnen van tevoren worden geboekt via STF (de Zweedse toeristenfederatie/Svenska Turistföreningen).

Kebnekaise

Het beklimmen van de Kebnekaise – met een hoogte van 2,106 meter –staat op de bucketlist van veel mensen. Het 18 km lange pad, met onderweg spectaculaire uitzichten en ongerepte natuur, is het veiligst om te wandelen als het hoogzomer is, wanneer de paden sneeuwvrij zijn. Houd er rekening mee dat het weer wisselvallig kan zijn en dat de grond op grotere hoogte met sneeuw bedekt kan zijn, ook in de zomer. STF biedt berghutten langs de route, en je vindt accommodatie en eetgelegenheden bij het STF Kebnekaise Mountain Station.

1 / 3

Aurora Sky Station

Het noorderlicht boven het Aurora Sky Station op de berg Nuolja Abisko, Swedish Lapland.

Foto: Ted Logart/Swedish Lapland

/ 3

Aurora Sky Station

Foto: Ted Logart/Swedish Lapland

Wandelen in Arjeplog

Foto: Ted Logart/Swedish Lapland

Wandelen in Swedish Lapland

Foto: Lucas Nilsson