Skip to main content
Kungsträdgården
Kungsträdgården
Stroll down to the Kungsträdgården located less than ten minutes away from Sergels Torg. Kungsträdgården is one of Stockholm’s oldest parks and was originally a private park reserved for the royal court. Today it is open to the public and is a popular spot to visit during spring when the cherry trees bloom.
Foto credit: Cecilia Larsson Lantz/Imagebank.sweden.se

7 tips voor een meivakantie in Zweden

Trek jij in de meivakantie naar het Hoge Noorden? Geniet van de lange dagen en de bloeiende natuur. Dit zijn 7 redenen waarom Zweden de perfecte bestemming is voor jouw meivakantie.

Ga je voor een actieve gezinsvakantie in de natuur of kies je voor een stedentrip met de kinderen? Eind april, begin mei is een ideale periode om Zweden te ontdekken. De meivakantie valt in het laagseizoen en naast het feit dat dit vaak een meevaller is voor het budget qua overnachtingen, zijn er nog wel meer voordelen. Zo is het muggenseizoen eind april, begin mei nog niet begonnen en geniet je volop van de in sneltempo ontluikende natuur. Met gemiddeld 8-9u zonlicht per dag (ter vergelijking: in Nederland schijnt de zon in mei gemiddeld 7u per dag), kan je er naar hartelust vitamine D tanken. Tip: ‘s avonds koelt het nog flink af dus voorzie zeker ook warme kledij.

Hierbij onze suggesties voor een meivakantie in Zweden:

Two kayaks make their way past islands of the Bohuslän coast as the sun sets.
Kayaking
The coastline of Bohuslän is somewhat of a paradis for kayaking. There is something for everyone, from the experienced kayaker to the beginner. Bohusläns varied nature offers everything from open sea, stark cliffs and islets to the wilderness and its lakes.
Foto: Henrik Trygg/imagebank.sweden.se

Actief met de hele familie

Of je nu wil wandelen, fietsen, kajakken of vlotvaren, het prachtige landschap van Zweden is ideaal voor buitenactiviteiten met de hele familie. Doe tijdens de meivakantie zoals de Zweden zelf en geniet van een ‘fika’-momentje met heerlijke kanelbullar, midden in de natuur.

Actief met de hele familie
Een rood houten huisje aan het water in de zomer.
Stora Karlsö
Geniet van het strand en de steile kliffen op het eiland Stora Karlsö.
Foto: Stora Karlsö

Kom tot rust in de uitgestrekte natuur

Zweden biedt een schitterend landschap met vele meren, uitgestrekte bossen, rivieren en bergen. Verblijf in een unieke accommodatie dichtbij de natuur. Of trek erop uit en verken de prachtige natuur in de nationale parken. Met wat geluk spot je rendieren of zelfs een eland!

Kom tot rust in de uitgestrekte natuur
Een persoon is aan het fietsen en twee mensen lopen door een smal straatje in de zomer .
Ystad, Skåne
Ystad wordt gekenmerkt door de middeleeuwen en biedt historische gebouwen, musea, zandstranden en prachtige natuur.
Foto: Frits Meyst/MeystPhoto.com/Tourism in Skåne

Op verkenning in de steden

De meivakantie is ideaal voor een kindvriendelijke stedentrip in Zweden. Verken de hoofdstad, Stockholm, of laat je verrassen door een van de kleinere steden. Valt het weer toch even tegen, duik dan een cafe in om te genieten van een fika en er is altijd wel een museum of indoor attractie te bezoeken. Of doe zoals de Zweden en trek er toch op uit. Er is geen slecht weer, alleen slechte kledij. Toch?

Op verkenning in de steden
Mensen hebben zich verzameld rond een vreugdevuur om Walpurgisnacht te vieren. Drie Zweedse vlaggen wapperen in de wind.
Walpurgis bij Skansen, Stockholm
Walpurgisnacht stamt uit het begin van de 18e eeuw en wordt elk jaar op 30 april gevierd.
Foto: Henrik Trygg/Visit Stockholm

Vier Walpurgis

Op 30 april vieren de Zweden feest: Walpurgis. Vooral in studentensteden als Lund (Skåne) en Uppsala (ongeveer een uurtje noordelijker dan Stockholm) worden vreugdevuren aangestoken en mensen komen samen om te luisteren naar voordrachten en liederen die de lente verwelkomen. De dag erna, op 1 mei, zijn er tal van parades en demonstraties voor arbeidersrechten.

Weetje: de Zweedse koning Carl-Gustav viert zijn verjaardag ook op 30 april. Ben je die dag in Stockholm dan kan je rond het Koninklijk Paleis een deel van de festiviteiten meepikken.

Vier Walpurgis
Rapeseed fields in Skåne
Rapeseed fields in Skåne
Skåne offers relaxing natural landscapes with large expanses of bright yellow rapeseed fields.
Foto: Anders Tukler

Een rondreis door Zweden

Combineer de gele koolzaadvelden van Skåne met een bezoek aan de biologische boerderij of zelfpluktuin. Ga eilandhoppen aan de westkust, op avontuur aan de Hoge Kust of ontdek het authentieke Dalarna. Rondreizen in Zweden is een geweldige manier om dit veelzijdige land te verkennen. Met prachtige steden, adembenemende natuur en een gastvrije bevolking, is Zweden de perfecte meivakantie-bestemming voor een onvergetelijke rondreis.

Een rondreis door Zweden
Mensen die op een skilift zitten en kijken naar een persoon die met ski's springt.
Skiën bij Riksgränsen
Ga off-piste of kies uit de 15 pistes variërend van groen tot zwart bij Riksgränsen.
Foto: Lapland resorts

Skiën boven de Arctic Circle

Skiën in Zweden tijdens de meivakantie? Bij Riksgränsen en Björkleden in Zweeds Lapland kan je vaak tot eind mei nog prima skiën. Voor beide gebieden heb je slechts één skipas nodig en er is een gratis transfer tussen beide gebieden. Er is een scala aan hellingen om uit te kiezen, maar de off-piste gebieden zijn de reden waarom je hier naartoe gaat.

Skiën boven de Arctic Circle
ICEHOTEL 365
ICEHOTEL 365
At the Icehotel 365 you can experience ice year-round since 2016.
Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se

Overnachten in het IJshotel

Ja, ook eind april kan je nog in het IJshotel overnachten. In Jukkasjärvi, boven de poolcirkel, vind je het eerste ijshotel ter wereld. Sinds enkele jaren kan je er het hele jaar door in een suite ingericht met ijssculpturen van ICEHOTEL 365 blijven slapen. De suites zijn geschikt voor 2-3 personen. Wedden dat het een memorabele ervaring wordt waar het hele gezin nog lang over zal praten?

Overnachten in het IJshotel

Data meivakantie 2024

De meivakantie valt in 2024 voor alle regio’s in Nederland van 27 april tot 5 mei maar uiteraard gelden veel van bovenstaande tips ook in de weken ervoor en erna. Nog meer tips voor familievriendelijke activiteiten in Zweden vind je hier.